Λίγοι άνεργοι, φθηνά τρόφιμα, αλλά πολλές ανισότητες. Η ετήσια στατιστική σύγκριση της ζωής στη Γερμανία με την υπόλοιπη Ευρώπη δείχνει ότι οι Γερμανοί ζουν καλά, όχι όμως όλοι.
Μεγάλες οι μισθολογικές ανισότητες στην Ευρώπη
Μόλις στο 5,5% η ανεργία στη Γερμανία
http://kapistri.blogspot.gr/2017/10/blog-post_873.html#more
Η ηλιοφάνεια στη Γερμανία είναι... θέμα. Μόλις 4,8 ώρες κατά μέσο όρο βλέπουν καθημερινά τον ήλιο οι Γερμανοί. Σε ακόμα χειρότερη μοίρα βρίσκεται ωστόσο η Σουηδία, όπου ο ήλιος λάμπει κάθε μέρα μόλις μιάμιση ώρα. Όπως αναμενόταν, την πρωτιά έχει η ηλιόλουστη Κύπρος με πάνω από 9 ώρες ηλιοφάνειας τη μέρα.
Ήταν μια συννεφιασμένη φθινοπωρινή μέρα όταν ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας Γκέοργκ Τιλ παρουσίασε στο Βερολίνο την ετήσια στατιστική έκθεση, στην οποία συγκρίνεται η ζωή στη Γερμανία με τις άλλες ευρωπαϊκές
χώρες. Ο γερμανός ειδικός υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο των στατιστικών στοιχείων στην κατανόηση της Ευρώπης, ενώ απέρριψε τους πηχυαίους τίτλους εφημερίδων από την εποχή της κρίσης που αποτύπωναν μια παραποιημένη εικόνα της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.
Ας δούμε όμως μερικές ενδεικτικές κατηγορίες της ετήσιας στατιστικής:
Διατροφή: 332 ευρώ δαπανούν κατά μέσο όρο οι Γερμανοί για τρόφιμα και ποτά. Συγκρίνοντας με όλες τις υπόλοιπες καταναλωτικές δαπάνες οι Γερμανοί ξοδεύουν λιγότερα από πολλούς άλλους ευρωπαϊκούς λαούς για τη διατροφή τους και λόγω των χαμηλότερων τιμών των τροφίμων. Στατιστικά οι Γάλλοι δαπανούν πιο πολλά και ακόμα περισσότερα οι Ιταλοί. Οι Ρουμάνοι διαθέτουν περίπου το 33% του εισοδήματός τους για τρόφιμα.
Μεγάλες οι μισθολογικές ανισότητες στην Ευρώπη
Ο πρόεδρος της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Ντ. Ζάραϊτερ και η αρχισυντάκτρια της έκθεσης Ίλ. Βίλαντ στην παρουσίαση στο Βερολίνο
Εισόδημα: Όποιος Γερμανός εργάζεται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης έχει ετήσιο μικτό εισόδημα περίπου 3.045 ευρώ. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στα 2.650 ευρώ. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη η Γερμανία βρίσκεται στην 8η θέση. Επειδή όμως οι τιμές είναι χαμηλές στη Γερμανία μόνο Λουξεμβουργιανοί και Ιρλανδοί μπορούν να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα με το μισθό τους.
Οι ανισότητες στην Ευρώπη ως προς την κατανομή εισοδήματος είναι μεγάλες: έτσι ένα Δανός βγάζει δεκαπλάσια χρήματα από έναν Βούλγαρο. Ενδιαφέρον έχει επίσης η διαφορά εισοδήματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπου η Γερμανία διακρίνεται αρνητικά, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη.
Κατοικία: Εδώ και χρόνια αυξάνονται στη Γερμανία τα ενοίκια και η αξία της γης. Επειδή όμως παράλληλα ανεβαίνουν και οι μισθοί οι ανοδικές τιμές ενοικίων σχετικοποιούνται. 860 ευρώ δαπανά ένα νοικοκυριό για το ενοίκιο και λοιπά έξοδα, όπως η θέρμανση ή η ύδρευση. Περίπου το 24% του εισοδήματός τους δαπανούν οι Γερμανοί για την κατοικία, οι Δανοί 30%, οι Μαλτέζοι 10%. Ας σημειωθεί ότι πουθενά στη Ευρώπη δεν υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που ζουν με νοίκι όπως στη Γερμανία.
Μόλις στο 5,5% η ανεργία στη Γερμανία
Την ώρα που η ανεργία στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 21,2%, στη Γερμανία έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια στο 5,5%
Ανεργία: Το 2005 η Γερμανία αντιμετωπιζόταν ως «ευρωπαίος ασθενής», μιας και η ανεργία κυμαινόταν σε διψήφιο ποσοστό. Την ώρα όμως που η ανεργία στις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, βρίσκεται σταθερά πάνω από το 20%, στη Γερμανία καταγράφεται η χαμηλότερη ανεργία στην Ευρώπη μετά την Τσεχία. Πουθενά αλλού ένας νέος δεν μπορεί να βρει ευκολότερα δουλειά. Την ίδια στιγμή όμως η ετήσια στατιστική δείχνει ότι και στη Γερμανία η μερική απασχόληση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.
Εμπορικές σχέσεις: Τα στοιχεία δείχνουν πόσο στενές είναι πλέον οι σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, εμπορικά, κοινωνικά και οικονομικά. Ενδεικτικό ότι σχεδόν το 60% των γερμανικών εξαγωγών πηγαίνουν σε χώρες της ΕΕ, ενώ 58% των εισαγωγών της Γερμανίας προέρχονταν από χώρες της ΕΕ. Την ίδια στιγμή εκατομμύρια ευρωπαίοι αλλοδαποί ζουν σήμερα στη Γερμανία και εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί ζουν σε χώρες της ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου