Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ ζητούν αναδρομικά πρώην βουλευτές – ΣΥΡΙΖΑ: «Πολιτικά ανήθικο»

Ως «πολιτικά ανήθικες» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις προσφυγές που κατέθεσαν πρώην βουλευτές για τις αποδοχές τους.
Συγκεκριμένα, με σχετική του ανακοίνωση, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο οι πρώτοι 100 πρώην βουλευτές που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου αναμένεται να λάβουν αναδρομικά για την περίοδο από το 2009 και μετά. Το ποσό υπολογίζεται τουλάχιστον στα 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 50 εκατ. ευρώ, εφόσον τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές (άνω των 160) που έχουν ασκηθεί από συνταξιοδοτηθέντες βουλευτές ή και μέλη των οικογενειών τους αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. Πρόκειται, σύμφωνα με την εφημερίδα, για ποσό εκτός
προϋπολογισμού και άγνωστο, μέχρι στιγμής, από τους θεσμούς.
Στις προσφυγές περιλαμβάνεται κι εκείνη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου που φέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, να διεκδικεί κατά τους ισχυρισμούς δικηγόρου του περίπου 250.000 ευρώ. 
Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σχετικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετηθεί έγκαιρα και με σαφήνεια σχετικά με τις προσφυγές πρώην βουλευτών στα δικαστήρια, για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά, καταδικάζοντας αυτή την πράξη ως ντροπιαστική σε συνθήκες κρίσης». Χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως πολιτικά ανήθικη, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «είχαμε καλέσει, ήδη από το 2011, όλους όσοι προσέφυγαν, να αποσύρουν κάθε διεκδίκηση. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι καθόλου πολιτικά ηθική».
Το υπουργείο Οικονομικών έχει πάρει πρόσφατα σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει η εξόφληση των αναδρομικών που επιδικάζουν τα δικαστήρια στους προσφεύγοντες βουλευτές, δεδομένου ότι προκαλεί νέα δημοσιονομικά βάρη που δεν έχουν καν προϋπολογιστεί και κυρίως δεν θα γνωρίζει η τρόικα. Το σχέδιο για τα αναδρομικά των βουλευτών αναφέρεται σε επιστροφή των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διαφορών που προκύπτουν για τους βουλευτές από την εξομοίωση των αποδοχών με αυτές του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου, με εξαμηνιαίες δόσεις για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και άνω. Η συνολική διάρκεια επιστροφής των αναδρομικών με τις εξαμηνιαίες δόσεις μπορεί να εκτείνεται ως και τα 5 έτη. Κατά μια δεύτερη προσέγγιση εξετάζεται να καταβάλλεται το ποσό των αναδρομικών σε ποσοστιαία αναλογία επί της συνολικού δικαιούμενου ποσού, δηλαδή τον πρώτο χρόνο να δοθεί το 20% των αναδρομικών, το δεύτερο χρόνο άλλο ένα 20% κ.ο.κ., ώστε μέσα σε μια 5ετία να έχουν δοθεί όλα τα αναδρομικά.
Η σχετική εισήγηση έχει ήδη δοθεί και μένει πλέον να βγει και το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, που, όπως λέει ο νόμος, υποχρεώνεται να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στο Twitter, ζήτησε να μην πάρουν τα αναδρομικά οι πρώην βουλευτές. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες, η νέα γενιά δεν μπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται.
Οι πρώην βουλευτές να μην πάρουν τα αναδρομικά. Υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες. Η νέα γενιά δεν μπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται.

Αντιδρώντας στο θέμα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, απείλησε με διαγραφή όποιον πρώην βουλευτή του κόμματος δεν αποσύρει άμεσα την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, χωρίς βέβαια να παραλείψει να αναφέρει ότι όλα αυτά είναι απόρροια του νόμου Κατρούγκαλου. 
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως η ΝΔ «ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου».
Σε δήλωση που έκανε το βράδυ της Κυριακής, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Σ. Τσιτουρίδης, ανέφερε ότι «από το 2011 έχω παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση διαφοράς αποδοχών μου από τη Βουλή των Ελλήνων και είχα δημοσιοποιήσει από τότε την απόφασή μου αυτή. Λυπάμαι που έξι και πλέον χρόνια μετά το όνομά μου περιλαμβάνεται σε μια λίστα για μια υπόθεση που δεν με αφορά».
Η ανακοίνωση της ΝΔ προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «θέλησε να ρίξει την ευθύνη σε οποιονδήποτε άλλον πέρα από το κόμμα του και τα έκθετα μέλη της Ν.Δ. που προσέφυγαν για να εισπράξουν συντάξεις αναδρομικά». Σε σχετική ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος αναφέρεται πως ο πρόεδρος της ΝΔ «στην προσπάθειά του αυτή δεν διστάζει να ψεύδεται συνειδητά συσχετίζοντας την προσφυγή των Νεοδημοκρατών πρώην βουλευτών με το νόμο Κατρούγκαλου. Πολύ καλά γνωρίζει ο αρχηγός της Ν.Δ. ότι καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν οι ισχυρισμοί του και εξ αυτού μόνο του λόγου τον καλούμε να ανακαλέσει άμεσα τα χυδαία ψεύδη του». Σημειώνεται δε πως η προειδοποίηση για διαγραφές από τη ΝΔ είναι υποκριτική: «Όσο για την προσπάθειά του να  διασκεδάσει τις εντυπώσεις ζητώντας από τους πρώην βουλευτές της Ν.Δ. να αποσυρθούν από την προκλητική διεκδίκηση των αναδρομικών, το μόνο σχόλιο που αρμόζει είναι: Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί!».
Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως έγκαιρα είχε ζητήσει την απόσυρση των προσφυγών των πρώην βουλευτών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το ζήτημα αυτό στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία, γι’ αυτό καλούμε και πάλι όσους πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει, να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά».


Υπ. Οικονομικών: Δεν είναι προτεραιότητα τα αναδρομικά
Σχολιάζοντας το θέμα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία η ικανοποίηση του αιτήματος βουλευτών για λήψη αναδρομικών και πρόσθεσαν ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί στο προσεχές μέλλον η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως πρώην βουλευτές ταγμένοι να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον εξακολουθούν να ζητούν αναδρομικά αγνοώντας τις μεγάλες και σημαντικές κοινωνικές ανάγκες.


Επίθεση του υπ. Εργασίας στη ΝΔ
Το βράδυ της Κυριακής, το υπουργείο Οικονομικών εξαπέλυσε επίθεση για το θέμα στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι εκείνη ως κυβέρνηση, με δικό της νόμο, του 2008, δημιούργησε το θέμα και έδωσε «σήμα» διεκδίκησης αναδρομικών σε πρώην βουλευτές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η στάση της ΝΔ στο θέμα «αποτελεί πρόκληση για τον κοινό νου, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αναφέρει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι δικοί της πρώην βουλευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι όσοι διεκδικούν τα αναδρομικά». Το υπουργείο επισημαίνει ακόμη ότι «ο N.4387/2016 επιχείρησε να αντιμετωπίσει το τετελεσμένο γεγονός τελεσίδικων αποφάσεων από τη 'βιομηχανία' προσφυγών που έστησαν χωρίς αιδώ 'γαλάζιοι' και 'πράσινοι' πρώην βουλευτές».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, χωρίς τον νόμο, οι αποφάσεις αυτές θα ήταν άμεσα εκτελεστές και στο σύνολο των χρημάτων που επιδίκασαν, όπως ισχύει για όλους τους άλλους συνταξιούχους και κάθε Έλληνα πολίτη. Αντιθέτως, συμπληρώνει, με τη διαδικασία πληρωμής που προβλέφθηκε, θα ρυθμιστεί ο τρόπος και ο ρυθμός αποπληρωμής τους με υπουργική απόφαση, ώστε να μην επιβαρύνει απότομα και υπέρμετρα το δημόσιο ταμείο.
Καταλήγοντας, το υπουργείο κατηγορεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για υποκρισία και επιθυμία συγκάλυψης των ευθυνών της Νέας Δημοκρατίας: «Η όψιμη οργή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι απλώς υποκριτική αλλά κυρίως θέλει να συγκαλύψει τις ευθύνες της ΝΔ και των πολιτικών της στελεχών, που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως πεδίο πλουτισμού και ατομικών προνομίων. Σε αυτόν τον τομέα πράγματι οι επιδόσεις τους διεκδικούν την 'αριστεία'», σημειώνει.

Ν. Ανδρουλάκης: Οι πρώην βουλευτές να αποσύρουν τις αξιώσεις τους για αναδρομικά
Κάλεσμα στους συνταξιούχους βουλευτές να αποσύρουν τις αξιώσεις τους για αναδρομικά, απηύθυνε και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δήλωσε πως οι συνταξιούχοι βουλευτές προκαλούν την ελληνική κοινωνία.
Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, η διεκδίκηση αναδρομικών από συνταξιούχους βουλευτές, που μπορεί να φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ, είναι νόμιμη αλλά δεν είναι καθόλου ηθική. Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε με το νόμο Κατρούγκαλου να καταστήσει νόμιμες τις αξιώσεις αυτές, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος νόμος αποτελεί λαιμητόμο για τις συντάξεις χιλιάδων απλών πολιτών».
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, την ίδια στιγμή που σχεδόν 4 εκατ. Έλληνες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, είναι τουλάχιστον προκλητικό οι πρώην βουλευτές να θέλουν να εισπράξουν αυτά τα ποσά. «Δείχνουν να αγνοούν την καθημαγμένη κοινωνία, ειδικά τους χιλιάδες νέους που καλούνται να πληρώσουν τεράστιες εισφορές και δυσβάσταχτους φόρους».

«Το ελάχιστο που έχουν να κάνουν είναι να αποσύρουν, οικεία βουλήσει, τις προσφυγές τους διότι με τη στάση τους εξοργίζουν τον ελληνικό λαό» κατέληξε.
https://www.eklogika.gr/news/Toulaxiston-15-ekat-eurw-zhto%CF%85n-anadromika-prwhn-vouleutes-%E2%80%93-SYRIZA-%C2%ABPolitika-anhthiko%C2%BB-22-10-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...