Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Να αξιοποιήσουμε την ελληνική γη για να δώσουμε ώθηση στην οικονομία



Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Apivita πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος κατά το χαιρετισμό του έκανε λόγο για ανάγκη αξιοποίησης «του σημαντικότερου συγκριτικού πλεονεκτήματος του τόπου, της ελληνικής γης» ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το πέρασμα σε μια άλλη εποχή για τη χώρα, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή, δεν θα έρθει χωρίς να αξιοποιήσουμε τον νου, τις γνώσεις, τις εμπειρίες και κυρίως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, της ελληνικής γης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η ελληνική φύση, που παρείχε τη δυνατότητα στους παππούδες μας, σε εμάς, αλλά και στο μέλλον στα
παιδιά μας, να γεύονται αυτά τα ασύγκριτα σε ποιοτικό επίπεδο προϊόντα, αλλά και να τα αξιοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό πλαίσιο που θα δώσει δυναμική στην ελληνική οικονομία».
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε «χαρούμενος που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Apivita», μίας εταιρείας, που όπως είπε, «έχει ξεχωρίσει για τους εντυπωσιακούς αριθμούς του κύκλου εργασιών της, αλλά και γιατί αποτελεί μία επιχειρηματική προσπάθεια που κατάφερε να μεγαλουργήσει στη διεθνή αγορά με μια διαφορετική φιλοσοφία, όχι μόνο στον τρόπο οργάνωσης παραγωγής, αλλά στην ουσία της παραγωγής, γιατί βασικό αξιακό θεμέλιο του παραγωγικού προτύπου της είναι ότι η κερδοφορία δεν μπορεί να είναι ο αυτοσκοπός στην εξυπηρέτηση του οποίου θα θυσιάσουμε τα πάντα».
Ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Apivita, Νίκος Κουτσιανάς, υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα με τη φράση «να τι μπορεί να κάνει η μικρή Ελλάδα», ενώ ο πρωθυπουργός παρομοίασε την εταιρεία με το μέγεθος της Μπαρτσελόνα λέγοντας «ό,τι είναι η Μπαρτσελόνα στο ποδόσφαιρο, είναι η Apivita για τα προϊόντα της» όταν έγινε δεκτός από ισπανό πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του Ομίλου PUIG, Manuel Puig, στον οποίο ανήκει πλέον η ελληνική εταιρεία. 
Μιλώντας για την εταιρεία τόνισε πως δεν έχει ξεχωρίσει μόνο για τον οικονομικό κύκλο εργασιών της αλλά γιατί μεγαλούργησε στην αγορά με διαφορετική φιλοσοφία. «Η κερδοφορία δεν ήταν ο αυτοσκοπός, εξαιτίας της οποίας θα θυσιάσουμε τα πάντα» είπε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την αναφορά του στην εταιρεία για να προσθέσει ότι η κερδοφορία ήταν συνέπεια μιας πολύχρονης δουλειάς που αφορά την ποιότητα του προϊόντος και τις σχέσεις εργασίας. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε τη στρεβλή λειτουργία της επιχειρηματικότητας η οποία στο παρελθόν κινήθηκε σε μια λογική που στο βωμό του κέρδους θυσίασε τις εργασιακές σχέσεις, και μετά στηρίχτηκε σε φούσκες χρηματιστηριακές και φούσκες δανειακές.
Ο κ. Τσιπρας αναφέρθηκε προσωπικά στους ιδρυτές της εταιρείας, Νίκη και Νίκο Κουτσιανά, οι οποίοι επένδυσαν στην καινοτομία πριν από 38 χρόνια και σήμερα έχουν συνεργασία με την ισπανική Puig. «Δεν ξέρω εάν θα γίνει (η Apivita) Μπαρτσελόνα αλλά η συνεργασία με την Puig σηματοδοτεί κάτι, ότι μια ελληνική εταιρεία μπορεί να κάνει πράγματα και σε διεθνές επίπεδο» και πρόσθεσε ότι «ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια παραγωγική βάση σε άλλη νοοτροπία και να πετύχουμε πολλά περισσότερα από το να επουλώσουμε τις πληγές».

«Η Ελλάδα μπορεί να παράξει»
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα μπορεί να παράξει και παράγει», παρατηρώντας ότι «δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια δεν ρίξαμε το βάρος που έπρεπε στην έρευνα, στην καινοτομία, στην παραγωγή προϊόντων με βάση τον πρωτογενή τομέα της πατρίδας μας».
«Επιδίωξή μας είναι να μετατρέψουμε αυτό που όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε φωτεινή εξαίρεση, σε κανόνα στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την παραγωγή... Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα παραγωγικό μοντέλο συμβατό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, που θα πολλαπλασιάζει την προστιθέμενη αξία, θα επικεντρώνει στη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος, μέσα από την έρευνα και την καινοτομία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, συστατικό στοιχείο του παραγωγικού αυτού μοντέλου θα πρέπει να είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι οποίοι είναι ο σημαντικότερος κρίκος στην αλυσίδα παραγωγής.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σειρά πρωτοβουλιών που εξυπηρετούν την αναγκαιότητα στοχευμένης διαφοροποίησης της παραγωγής υπέρ προϊόντων που το μικροκλίμα της χώρας μας όχι μόνο επιτρέπει, αλλά και επιβάλει, ενώ υπενθύμισε ότι πρόσφατα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσιάστηκε στρατηγικό σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
«Ο αγροτικός τομέας επλήγη όχι από φυσικές καταστροφές αλλά από καταστροφικές πολιτικές, δεν αξιοποιήσαμε σωστά τα ευεργετήματα της ΕΕ» δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε μεταξύ άλλων πως η χώρα κατέληξε είτε μονόπλευρα να ενισχύονται ορισμένα προϊόντα σε βάρος άλλων είτε η ενίσχυση της παραγωγής να σημαίνει τη μείωση της ποιότητας και προανήγγειλε την αποσύνδεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την παραγωγή.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας λέγοντας, «το ένα είναι η ελληνική φύση και το άλλο είναι οι άνθρωποι αυτής της χώρας και θέλω να απευθυνθώ, καθώς απέναντί μου έχω κυρίως νέους ανθρώπους, νέους επιστήμονες, και να πω ότι θα στηρίξουμε την έρευνα και την καινοτομία, αυτό που λέμε οικονομία της γνώσης» είπε και συμπλήρωσε: «Πάντα θα υπάρχουν χώρες που θα παρέχουν ανταγωνιστικά μισθολόγια, άρα εμείς πρέπει να επενδύσουμε στην επιστήμη, να επενδύσουμε σε καινοτόμα προϊόντα».
«Για μας είναι πολιτική και ιδεολογική επιλογή, να δώσουμε πνοή σε αυτούς τους τομείς της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας» είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας ειδική αναφορά στην ίδρυση - με τη συνεργασία του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας Κώστα Φωτακη - του ελληνικού κέντρου έρευνας και καινοτομίας αλλά και στη δημιουργία του υπέρ ταμείου που ενισχύει τις καινοτόμες επιχειρήσεις με πόρους από το ΕΣΠΑ.
«Θα περάσουμε βήμα προς βήμα στο νέο μοντέλο παραγωγής» είπε ο πρωθυπουργός και εκφράζοντας τη χαρά του και το ενδιαφέρον του για την εταιρεία Apivita πρόσθεσε: «Θέλω να ευχηθώ να Βρεθούν πολλοί συναγωνιστές σας στην ελληνική οικονομία». Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θέλουμε να μας αισθάνεστε συμμάχους και συνοδοιπόρους, έχουμε την πολιτική βούληση να συμπορευτούμε με τους νέους, επενδύουμε στο μέλλον με σχέδιο και όραμα, επενδύουμε στους νέους ανθρώπους στη νέα γενιά».

«Αναγνώριση των προσπαθειών μας η επίσκεψη του πρωθυπουργού»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ της APIVITA, Νίκος Κουτσιανάς, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά για την APIVITA η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις εγκαταστάσεις της. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η επίσκεψη Τσίπρα αποτελεί μία έμπρακτη αναγνώριση από την πολιτεία, των προσπαθειών των ιδρυτών της, Νίκου και Νίκης Κουτσιανά, να δημιουργήσουν εδώ και 40 χρόνια μία μοναδική, υγιή, εξωστρεφή ελληνική επιχείρηση.
Ο πρόεδρος του ΔΣ της APIVITA, Νίκος Κουτσιανάς, τόνισε στην ομιλία του ότι «στην APIVITA πιστεύουμε ότι αφήνουμε ως κληρονομιά την άλλη επιχειρηματικότητα της Ελλάδας, τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, στα χνάρια της οποίας θα πατήσουν οι επόμενες γενεές για ένα καλύτερο μέλλον. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αναδεικνύουμε και να προάγουμε το λίκνο του πολιτισμού, την Ελλάδα και να επικονιάζουμε την κοινωνία μας στη λογική του ηθικού βιώσιμου επιχειρείν, με σκοπό το ανώτερο κοινό καλό».
Και συνέχισε με ένα μήνυμα στήριξης κάθε προσπάθειας που θα αναδεικνύει τα πραγματικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα διαμορφώνει μια εθνική στρατηγική, με ενότητα και εθνική συνεννόηση:
«Είναι επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων, επιστημόνων, επιχειρηματιών και κυβέρνησης να αναδείξουν και να επενδύσουν στα πραγματικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και να διδάξουμε ξανά επιχειρηματικότητα και πολιτισμό σε όλο τον κόσμο. Από τη πλευρά της APIVITA δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια δημιουργίας ενός κεντρικού σχεδιασμού, για νέο, βιώσιμο, με φιλοσοφία, αξίες, εταιρική κοινωνική ευθύνη και αειφόρο ανάπτυξη επιχειρείν», σημείωσε.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την APIVITA, ως ένα «παράδειγμα» ελληνικής επιχείρησης που πρεσβεύει ένα αειφόρο, εξωστρεφές, κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο επιχειρείν, ένα ευ και αει επιχειρείν, δημιουργείν και καινοτομείν, δίνοντας ένα μήνυμα στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, ανάπτυξης, εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδύσεων. «Αυτό μας γεμίζει περηφάνεια, ευχαρίστηση, ενέργεια αλλά και ακόμη περισσότερη ευθύνη να συνεχίσουμε με περισσότερο πάθος και συνεχή βελτίωση το έργο μας» τονίζεται στην ανακοίνωση.
 https://www.eklogika.gr/news/Al-Tsipras-Na-aksiopoihsoume-thn-ellhnikh-gh-gia-na-dwsoume-wthhsh-sthn-oikonomia--04-09-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άδωνις υπέρ Όλγας Κεφαλογιάννη

Το ότι το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στην αγορά δύο χαλιών αξίας περίπου 18.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση σε γνωστή επιχειρηματία που δρα...