Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Πιέσεις προς τον Σόιμπλε να αφήσει το υπ. Οικονομικών της Γερμανίας

Ολοένα και αυξάνονται μετά τις γερμανικές εκλογές, οι πιέσεις που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόσο από στελέχη του κόμματός του όσο και από «συμμάχους» του, ώστε να αποχωρήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας και να προεδρεύσει του γερμανικού κοινοβουλίου.
Μάλιστα, το Reuters επικαλείται δηλώσεις πηγής από το συντηρητικό κόμμα, σύμφωνα με την οποία ο κ. Σόιμπλε έχει «κλειδώσει» για τη θέση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου, κάτι που σημαίνει ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού. Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild, που ανέφερε πως ο Σόιμπλε, ο
οποίος είναι ο βουλευτής με τη μεγαλύτερη θητεία στο γερμανικό κοινοβούλιο, κλήθηκε από την καγκελάριο Α. Μέρκελ να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Μπούντεσταγκ και πως συμφώνησε να το κάνει.
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, ένας από τους πιθανούς εταίρους σ' έναν κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, έχουν δηλώσει πως θέλουν τη θέση του υπουργού Οικονομικών σε οποιαδήποτε κυβέρνηση στηρίξουν. Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.
Την Τρίτη, ένα σημαίνον στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, είχε δηλώσει ότι «οι πρόεδροι της Bundestag είναι πάντα ιδιαίτερες προσωπικότητες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα» και συμπλήρωσε ότι το επόμενο νομοθετικό σώμα «θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα» λόγω της εισόδου στο γερμανικό κοινοβούλιο του AfD και θα απαιτηθεί για την προεδρία του σώματος ένα πρόσωπο με «πολύ μεγάλη εμπειρία».
Παράλληλα, ένα στέλεχος της εκτελεστικής επιτροπής των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ, είπε ότι εάν ο Σόιμπλε αναλάβει την θέση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου, αυτό θα είναι «πολύ σημαντικό, λόγω του AfD και του κλίματος εντός του κοινοβουλίου». Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γκίντερ Έτινγκερ, στέλεχος, όπως άλλωστε και ο Σόιμπλε, του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών CDU. «Εάν η καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Σόιμπλε συμφωνούν, θα ήταν ο ιδανικός υποψήφιος για την θέση του προέδρου της Bundestag», σημείωσε ο Γερμανός πολιτικός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten.
Σημειώνεται, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο CDU, η καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίζεται διατεθειμένη να πείσει προσωπικά τον υπουργό Οικονομικών να παραχωρήσει τα ηνία του υπουργείου του και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου στο κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι σε πολιτικό επίπεδο η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε ηλικία 75 ετών μετρά ήδη 8 χρόνια στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών της χώρας του, θα διευκόλυνε την Α. Μέρκελ καθώς θα βοηθούσε στην επίτευξη του στόχου σχηματισμού μιας πλειοψηφικής κυβέρνησης συνασπισμού, την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος βγήκε αποδυναμωμένη από τις κάλπες της 24ης Σεπτεμβρίου.
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του FDP, με τους οποίους θα πρέπει να συμμαχήσει μετά τις πολύ απογοητευτικές επιδόσεις του κόμματός της, δεν κρύβουν τη φιλοδοξία τους να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών στην επόμενη κυβέρνηση. Το βέβαιο είναι ότι η αποχώρηση του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε από το νευραλγικό αυτό υπουργείο θα αποτελούσε μια τομή στο εσωτερικό της Γερμανίας αλλά και στην Ευρώπη. Η Bundestag πρέπει να συγκληθεί έως την 24η Οκτωβρίου και ένας νέος πρόεδρος του σώματος πρέπει να έχει επιλεχθεί έως τότε.
Το να εξασφαλίσει το υπουργείο Οικονομικών θα έδινε στο FDP την ευκαιρία να προχωρήσει σε περικοπές φόρων αλλά και αντιταχθεί στην πρόταση του Γάλλου προέδρου περί στενότερης ενσωμάτωσης στην Ευρωζώνη. Σε ομιλία της με αφορμή τα 75α γενέθλια του βετεράνου πολιτικού την περασμένη εβδομάδα, η Άγγελα Μέρκελ απέτισε φόρο τιμής στην κοινοβουλευτική διαδρομή του διάρκειας 45 ετών, ωστόσο δεν θέλησε να στείλει σαφές μήνυμα εάν επιθυμεί εκείνος να αποσυρθεί από την θέση του μετά τις εκλογές.
https://www.eklogika.gr/news/Pieseis-pros-ton-Soimple-na-afhsei-to-up-Oikonomikwn-ths-Germanias-27-09-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...