Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Καμία σύνταξη στο μέλλον πάνω από 1.000 ευρώ

Μπορεί να μη φέρνει νέες περικοπές συντάξεων ο νόμος 4488/2017 για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, που ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών στη Βουλή. Είναι όμως ο «ηθικός αυτουργός» για την εφαρμογή των μειώσεων τόσο στις κύριες, όσο και στις επικουρικές, που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος Κατρούγκαλου. Ο τελευταίος νόμος διορθώνει αβλεψίες του προηγούμενου και ξεμπλοκάρει το σύστημα και τις χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. της Βάσως Βεγίρη - Την παραπάνω θέση αναλύει μιλώντας στο Underwriter.gr, ο γνωστός καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Άγγελος Στεργίου. 
Το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα, όπως τονίζει ο καθηγητής, εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας και την αύξηση του ΑΕΠ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα στο μέλλον κανείς δεν πρόκειται να λαμβάνει συντάξεις πάνω από ... 1.000 ευρώ.
«Ο νέος νόμος, ο 4488/2017, δεν έχει νέες περικοπές. Απλώς συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι ήταν αναγκαίες κάποιες μικρές προσαρμογές του Νόμου Κατρούγκαλου προκειμένου να καταστεί δυνατή η διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Δηλαδή ο νόμος του 2016 είχε κάποια κενά και δεν μπορούσαν να βγουν συντάξεις, τόσο οι κύριες, όσο και οι επικουρικές».
Οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι πάνω από 22.000
«Το ίδιο ισχύει και για τις δυο πρόσφατες εγκυκλίους για τη διαδοχική ασφάλιση και την απασχόληση συνταξιούχων. Είναι απαραίτητα όλα αυτά για να μπορέσει να ξεμπλοκάρει το σύστημα. Με προσωρινές συντάξεις είναι ο κόσμος», επισημαίνει ο κ. Άγγελος Στεργίου.
Γεγονός, που όπως προσθέτει ο καθηγητής, δείχνει και την «προχειρότητα, με την οποία είχαν γίνει τα πράγματα. Προχωρήσαν σε ριζικές αλλαγές χωρίς να προβλέψουν όλες τις παραμέτρους».
Το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα εξαρτάται ξεκάθαρα πλέον από την πορεία της οικονομίας και την αναγκαία αύξηση του ΑΕΠ:
«Στο ασφαλιστικό, αν έχετε παρατηρήσει, από το 1990 ό,τι είναι να γίνει γίνεται ανεξάρτητα από ποιο κόμμα είναι στην εξουσία. Κόμματα που ως αντιπολίτευση - όχι μόνο τωρινά, αλλά από το 1990 - διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για τους σχετικούς νόμους, όταν γίνανε κυβέρνηση δεν άλλαζαν τίποτε, κρατούσαν το πλαίσιο που είχαν υιοθετήσει οι προηγούμενοι. Όσον αφορά δε, τον νέο νόμο, καταρχάς δεν μπορεί να υπάρξει νόμος ευνοϊκός όταν έχεις υπογράψει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη πρέπει να είναι περιορισμένη. Επομένως και ο νόμος Κατρούγκαλου μοιάζει λίγο με τον νόμο τον προηγούμενο του Κουτρουμάνη-εκείνος προέβλεπε βασική αναλογική, τώρα αυτός προβλέπει εθνική ανταποδοτική.
Ο νόμος Κατρούγκαλου αυξάνει πάρα πολύ τις εισφορές, αλλά το μέλλον των συντάξεων είναι πολύ απλό. Αν η οικονομία δεν πάει καλά και δεν υπάρχουν δουλειές, κανένα σύστημα δεν θα σου δώσει τίποτε περισσότερο από αυτό που μπορεί. Όποιος θέλει να πιστεύει το αντίθετο νομίζω ότι κάνει λάθος. Κάποτε κρατούσαμε ένα σύστημα-πέστε το λίγο γενναιόδωρο με δανεισμό, το κράτος δανειζόταν για να δίνει συντάξεις. Τώρα έχει κλείσει αυτή η στρόφιγγα του δανεισμού. Μόνη μου ελπίδα είναι να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση. Αν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση και μειωθεί η ανεργία και αυξηθούν οι μισθοί και φυσικά αν καταπολεμήσουμε την αδήλωτη εργασία που αποτελεί βόμβα, όποιο σύστημα κι αν έχεις.
Επομένως «κλειδί» για το ασφαλιστικό δεν είναι το δημογραφικό είναι η οικονομία».
Σύμφωνα με τον κ. Άγγελο Στεργίου, στο τραπέζι της συζήτησης θα έπρεπε να μπει το κατά πόσο οι πόροι της κοινωνικής ασφάλισης μοιράζονται δίκαια. Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό δεν συμβαίνει, καθόσον υπάρχουν κατηγορίες λ.χ. μέρος των ελευθέρων επαγγελματιών στις υψηλές ασφαλιστικές βαθμίδες, που έχουν πληρώσει ακόμη και προαιρετικά, πάρα πολλά λεφτά στις εισφορές, αλλά παίρνουν αναλογικά πολύ μικρή σύνταξη.
«Πρέπει να δούμε τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, τους χειρώνακτες, οι οποίοι είναι σε πιο δυσμενή κατάσταση, τα βαρέα και ανθυγιεινά. Βέβαια το ασφαλιστικό είναι δύσκολο, διότι ακόμη και αυτός που αξιοποιεί μια παλιά προνομιακή διάταξη δεν φταίει ο ίδιος, έχει φτιάξει τη ζωή του αναλόγως. Στην καλύτερη περίπτωση πλέον οι συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 1.500-1.600 ευρώ, δεν μπορείς να το κατεβάσεις αυτό στα 1.000 ευρώ. Πάντως μελλοντικά το σύστημα δεν θα δίνει συντάξεις πάνω από 1000 ευρώ, ότι και να κάνεις».
http://underwriter.gr/%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-1-000-%CE%B5%CF%85%CF%81/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...