Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Έρευνα: Το 71,66% των Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα επέστρεφε στην Ελλάδα για το Δημόσιο

Η ευχή «καλό πτυχίο και με μια θέση στο Δημόσιο», που συνόδευσε αρκετές παλαιότερες γενιές δεν συγκινεί πλέον τους νέους που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Αυτοί που «φύτεψαν τα όνειρά τους σε ξένες πατρίδες», όπως ονόμασε στη ΔΕΘ τη νέα γενιά μεταναστών ο Αλ. Τσίπρας, τώρα του γυρνούν την πλάτη και απαντούν αρνητικά στην πρόσκληση του  για επιστροφή στα πάτρια εδάφη.
Οι νέοι Ελληνες του εξωτερικού απορρίπτουν την ιδέα να γυρίσουν στη χώρα μας και να εργαστούν για το Δημόσιο, κρίνοντας μάλιστα το σύστημα αναξιοκρατικό και τις απολαβές πενιχρές. Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έρευνα της BrainGain, με τίτλο «Θα
Γυρνούσες στην Ελλάδα για μια Θέση στο Δημόσιο;», που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής, το 71,66% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά.
Το έλλειμμα αξιοκρατίας στο Δημόσιο και οι χαμηλές απολαβές σε συνδυασμό με τις ελάχιστες προοπτικές ανέλιξης αιτιολογούν, σύμφωνα με τους ίδιους  την αποστροφή τους για τον συγκεκριμένο τομέα.
Μάλιστα, το 28,34% που θα εργαζόταν στο ελληνικό Δημόσιο  θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή του τη  βελτίωση των παραπάνω συνθηκών (αξιολόγηση συνδεδεμένη με μετέπειτα ανέλιξη και μισθός).
Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει η έρευνα, το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας εστιάζεται σε  μια θέση ευθύνης σε υπουργείο. Αρκετοί ήταν και οι ενδιαφερόμενοι για μια θέση σε Δημόσιο Οργανισμό, σε Δημόσιο Νοσοκομείο και ΔΕΚΟ αλλά και αυτοί που δεν θα έλεγαν όχι σε μια θέση δασκάλου ή καθηγητή.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων ανήκει στο ηλικιακό γκρουπ των 26-35, ενώ σχεδόν οι μισοί έχουν επιλέξει ως τόπο διαμονής το Ην. Βασίλειο.
http://www.topontiki.gr/article/239132/ereyna-7166-ton-ellinon-toy-exoterikoy-den-tha-epestrefe-stin-ellada-gia-dimosio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...