Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Διεργασίες για νέα έξοδο στις αγορές τον Οκτώβριο


Του Αργύρη Παπαστάθη
Προς μία νέα ανταλλαγή ομολόγων προσανατολίζονται το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), μέσα στον Οκτώβριο, πριν την επίσημη έναρξη της τρίτης αξιολόγησης με την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Μετά την αναφορά από κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα, χθεσινό τηλεγράφημα του Reuters φέρνει στο φως περισσότερες λεπτομέρειες για το πως θα γίνει η δεύτερη έκδοση ομολόγων μετά από αυτή του Ιουλίου.
Στόχος είναι αυτή τη φορά να βελτιωθεί η καμπύλη των ομολόγων με τη συγκέντρωση σε πέντε νέα ομόλογα των πολλών μικρών εκδόσεων που είχε κάνει η Ελλάδα το 2012. Τα χαρτιά αυτά ωριμάζουν σταδιακά από την επόμενη δεκαετία ως το 2043 και η ομαδοποίησή τους θα ομαλοποιήσει τις
πληρωμές χρέους για τα επόμενα χρόνια.

Παρότι η επίσημη γραμμή του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι επόμενες κινήσεις θα γίνουν μέχρι το τέλος του προγράμματος ("είναι νωρίς για νέα ανταλλαγή ομολόγων" τόνιζαν σήμερα πηγές του ΥΠΟΙΚ μέσω του ΑΠΕ), οι πληροφορίες του newmoney.gr αναφέρουν ότι αν οι συνθήκες το επιτρέψουν και υπάρξει η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδος, η έκδοση θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο.
Το συντονιστικό κέντρο του εγχειρήματος είναι ο ΟΔΔΗΧ και ο πρόεδρός του κ. Στέλιος Παπαδόπουλος ο οποίος χαρακτηρίζεται διακομματικός εφόσον βρίσκεται στη θέση αυτή από τον Αύγουστο του 2012 και έχει ήδη χειριστεί με επιτυχία τις δύο εκδόσεις ομολόγων του 2014 και αυτή του φετινού Ιουλίου.
 http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...