Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

Eurogroup: Ελάφρυνση χρέους υπό προϋποθέσεις και με νέο Μνημόνιο από το 2019

Διάθεση για μεγαλύτερη σαφήνεια για τη μορφή που θα έχουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους διαπιστώνεται από τις εμπλεκόμενες πλευρές, κάτι που οδήγησε την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες να εμφανίζεται αισιόδοξη ότι στο Eurogroupτου Λουξεμβούργου στις 15 Ιουνίου η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα έχει θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και καλύτερη σαφήνεια για τον μηχανισμό στήριξης μετά το πρόγραμμα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε την Παρασκευή στη Βουλή πως η συμφωνία την προσεχή Πέμπτη θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη της 22ας Μαΐου. Κατά τον ίδιο, το
ανακοινωθέν του προσεχούς Eurogroup μπορεί να μην έχει καν τη φράση ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος «εφόσον χρειαστεί», όπως προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016. Όπως προέβλεψε, σε αυτή μπορεί να υπάρξουν αναφορές για την ανάπτυξη, εμβάθυνση των βραχυπρόθεσμων μέτρων, μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και πιθανότητα ένας μηχανισμός που θα ισχύσει για μετά το πρόγραμμα.
Να σημειωθεί πως η ευρωζώνη θεωρεί και σήμερα, όπως θεωρούσε και το 2014, πως μια ασφαλής και βιώσιμη επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές από το 2019 (πιλοτική έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να γίνει εφέτος ή μέσα στο 2018) προϋποθέτει τη λήψη προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) που θα έχει τη μορφή πιστωτικού ορίου με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL).
Ανεξάρτητα από το εάν η Ελλάδα θα κάνει χρήση των χρημάτων που θα περιλαμβάνει η προληπτική αυτή γραμμή, θα πρέπει να συνομολογήσει ένα νέο Μνημόνιο στο τέλος του 2018, με αυστηρά καθορισμένους όρους και προαπαιτούμενα. Στη βάση αυτή για τον έναν περίπου χρόνο που θα είναι ενεργή η γραμμή ECCL, τα κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, αλλά και του ΔΝΤ θα ελέγχουν στενά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων

Αν και από τις διεργασίες του EuroWorking Group την Πέμπτη και την Παρασκευή, το οποίο διεξήχθη στην περιοχή Μπλεντ έξω από την πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λουμπλιάνα, για να προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup, δεν προέκυψαν σχετικές πληροφορίες, ωστόσο οι αναφορές του υπουργού δείχνουν την κατεύθυνση που επιδιώκει η Ελλάδα να δοθεί με το ανακοινωθέν του προσεχούς Eurogroup.
Κοινοτικές πηγές έχουν ξεκαθαρίσει στην ελληνική πλευρά πως άλλο το επιθυμείτο και άλλο το εφικτό. Στην βάση αυτή όποια και αν είναι η δήλωση της 15ης Ιουνίου, είναι αρκετά σαφές ότι το πνεύμα της δήλωσης του Μαΐου 2016 δεν θα αμφισβητηθεί και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που έχει καθιερωθεί. Πιο απλά, όποια και αν είναι η τελική μορφή της απόφασης για την ελάφρυνση του χρέους (επεκτάσεις ωριμασμένων, αναβολή πληρωμής τόκων, εξαγορά βραχυπρόθεσμων δανείων, κ.α..), οι Ευρωπαίοι θα επιμείνουν πως τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν στο τέλος του προγράμματος, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα του ESM και εφόσον η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα συνταχθεί τότε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
http://www.msn.com/el-gr/money/economy/eurogroup-%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CF%86%CF%81%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%85%CF%80%CF%8C-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8B%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-2019/ar-BBCoaH6?li=BBqxHCu&ocid=mailsignout

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημόσιο-Συμφωνία κυβέρνησης-Θεσμών: Τι αλλάζει σε βαρέα, συμβασιούχους, μισθούς, κλαδολόγιο, manager

Τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Δημόσιο σε μία σειρά τομέων περιγράφει το  κείμενο συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών   που δόθ...