ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Βrexit θα ασκήσει πίεση στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό προειδοποιούν οι Βρυξέλλες, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία των κρατών-μελών, παρουσιάζοντας τους πιθανούς τρόπους για να καλύψουν την «τρύπα» των περίπου 10-12 δισ. που θα αφήσει η έξοδος της Μ. Βρετανίας από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες παρουσίασε έγγραφο προβληματισμού για το μέλλον των οικονομικών της Ε.Ε., με συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να τονώσουν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τη στιγμή που τα έσοδά του, εκ των πραγμάτων με την έξοδο της Μ. Βρετανίας, θα συρρικνωθούν. Προτάσεις όπως η θέσπιση κοινών περιβαλλοντικών και ενεργειακών φόρων για τα κράτη-μέλη, «έτσι ώστε να συνεισφέρουμε και στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή», όπως λέει το έγγραφο
χαρακτηριστικά, αλλά και έσοδα από πλειστηριασμούς ρύπων ή φόρους στους ρύπους των αυτοκινήτων θα μπορούσαν να τονώσουν τα έσοδα για τη χρηματοδότηση των πολιτικών της Ε.Ε.
«Αν η Ευρώπη κληθεί να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, θα πρέπει κάπου να βρούμε τους απαραίτητους πόρους. Μπορούμε είτε να ξοδεύουμε λιγότερα είτε να βρούμε νέα έσοδα», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για τον προϋπολογισμό κ. Ετινγκερ.
Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. ισοδυναμεί με περίπου 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε., και η αποχώρηση της Βρετανίας σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα χάσει έναν από τους βασικούς χρηματοδότες της, τον δεύτερο μετά τη Γερμανία. Στο έγγραφο προβληματισμού της Τετάρτης, η Επιτροπή προειδοποιεί πως το Brexit έρχεται τη στιγμή που οι δαπάνες έχουν αυξηθεί με τη μεταναστευτική κρίση, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αύξηση δαπανών για την αμυντική πολιτική, μεταξύ άλλων, που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο προϋπολογισμό το 2013. «Το κενό στα έσοδα της Ε.Ε. που θα προκύψει από την έξοδο της Μ. Βρετανίας, αλλά και από τις δαπάνες που έχουν προσθέσει οι νέες προτεραιότητες, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν», αναφέρει το έγγραφο και τονίζει ότι «ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός αντιμετωπίζει μία δύσκολη πρόκληση, να χρηματοδοτήσει περισσότερα με λιγότερα».
Περίπου το 80% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των κυβερνήσεων και από το μερίδιο των εθνικών εσόδων, με μεγάλο μέρος των υπόλοιπων εσόδων να προέρχεται από τα τελωνειακά έσοδα.
«Θα πρέπει να γίνουν δύσκολες επιλογές για να γεφυρωθούν τα κενά», λέει το σχέδιο, σημειώνοντας ότι «η Ενωση δεν είναι σε θέση να δανειστεί ούτε μπορεί να εκτυπώσει χρήμα».
Στο έγγραφο, επίσης, εξετάζεται ο τρόπος που οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μόχλευση στον προϋπολογισμό τους. Η Επιτροπή, άλλωστε, έχει ήδη εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις, που δημιουργήθηκε το 2015, με σκοπό να μοχλεύσει 315 δισ. τα πρώτα τρία χρόνια.
http://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου