Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Τι εξετάζει η Αθήνα για την επιστροφή στις διεθνείς αγορές

Μια πρώην χρεοκοπημένη χώρα, η Αργεντινή και μια πρώην μνημονιακή, η Κύπρος, δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στις αγορές τις δύο προηγούμενες μέρες, βάζοντας σε σκέψεις για τα περιθώρια που υπάρχουν να ακολουθήσει και η Ελλάδα τα βήματά τους, μετά τη συμφωνία του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας.
Η υποχώρηση των επιτοκίων κατά τις τρεις μέρες που επακολούθησαν την απόφαση των υπουργών Οικονομικών χάρισε χαμόγελα στους αρμόδιους παράγοντες της αγοράς ομολόγων. Η εκτίμηση ότι η μη ένταξη στο QE κόβει τον δρόμο για την επιστροφή στις αγορές δείχνει να υποχωρεί. «Οι εκδόσεις δεν
εξαρτώνται απαραίτητα από την ένταξη στο QE», υποστηρίζουν οι παράγοντες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας πρωτοβουλίας, χωρίς να έχει εξασφαλισθεί προηγουμένως η «ασπίδα» του QE από την ΕΚΤ. Αλλωστε, η προοπτική ένταξης στο QE  φαίνεται αυτή τη στιγμή αρκετά απόμακρη και αβέβαιη. Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το γεγονός ότι δεν εξασφαλίσθηκε από το Eurogroup το QE αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καθοριστικό για τις αποδόσεις των ομολόγων.
Η άνοδος των τιμών τους τις προηγούμενες μέρες δείχνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι ήταν υποτιμημένα, λόγω φόβων της αγοράς για την τύχη της αξιολόγησης. Ετσι, τώρα, οι αγορές διορθώνουν και υπαγορεύουν στους απαισιόδοξους, που πίστευαν ότι μόνο με QE θα μπορούσε η Ελλάδα να βγει στις αγορές, να το ξανασκεφθούν, αναφέρουν οι πηγές.
Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου έπεσαν από το 5,90% την περασμένη Πέμπτη στο 5,55% χθες. Στην 6ετία –το ομόλογο του 2023– η απόδοση βρισκόταν στο 5,12%.
Το σενάριο
Μια πιθανή πρώτη κίνηση του ΟΔΔΗΧ, σε περίπτωση απόφασης για επιστροφή στις αγορές, είναι –σύμφωνα με εκτιμήσεις– η αντικατάσταση έκδοσης ομολόγου του 2014 που λήγει το 2019, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ.
Αυτό επιβάλλεται και γιατί το 2019 οι υποχρεώσεις του Δημοσίου είναι υψηλές, με αποτέλεσμα να εκφράζονται ερωτήματα για το κατά πόσον θα μπορέσει να τις καλύψει στη μεταμνημονιακή εποχή. Εξετάζεται να αντικατασταθεί η διετία (λήγει το 2019) με ένα πενταετές ομόλογο. Το εν λόγω ομόλογο κατά την έκδοσή του είχε απόδοση 4,95% και το κουπόνι του είναι 4,75%.
Αν έβγαινε σήμερα για 5ετία το ελληνικό Δημόσιο, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει επιτόκιο 4,6-5,1%, επομένως θα μπορούσε να γίνει η αντικατάσταση χωρίς απώλειες.
Πριν από οποιαδήποτε απόφαση, πάντως, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε συνεννόηση με τους εταίρους και θα φροντίσει να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξή τους.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...