Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Εξευτελιστικές οι τιμές των ακινήτων – Πωλούνται «μισοτιμής»

Σε εξευτελιστικές τιμές μεταβιβάζονται πλέον τα ακίνητα στην Ελλάδα.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις -περιορισμένες μεν αλλά ενδεικτικές των τάσεων της κτηματαγοράς- περιπτώσεις συμβολαίων πώλησης κτισμάτων και οικοπέδων σε διάφορες περιοχές της χώρας, που έχουν καταχωρισθεί ήδη στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή την οποία δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με σκοπό να βοηθήσει τους πολίτες να λαμβάνουν πληροφορίες για τις τιμές στις οποίες μεταβιβάζονται ακίνητα.
Τα ποσοστά υποχώρησης των πραγματικών τιμών πώλησης ακινήτων σε σύγκριση με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων
των συμβολαίων μεταβίβασης, όπως αυτά αποτυπώνονται στη συγκεκριμένη εφαρμογή, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», είναι πολύ μεγάλα και με δεδομένο το μικρό αριθμό των μεταβιβαστικών συμβολαίων ενισχύουν πλέον την πιθανότητα να μην εφαρμοστεί ούτε το 2018 το σχέδιο για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες τιμές τους.
Ελεύθερη πτώση
Χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω περιπτώσεις:
Διαμέρισμα 109,83 τ.μ., 4ου ορόφου, με αποθήκη 11 τ.μ., στο δεύτερο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, με έτος κατασκευής 2006, πωλήθηκε τον Μάιο με τιμή 85.000 ευρώ, δηλαδή έναντι περίπου 773 ευρώ/τ.μ., όταν η Τιμή Ζώνης στη συγκεκριμένη περιοχή είναι 1.250 ευρώ/τ.μ.
Διαμέρισμα 140 τ.μ. στο Περιστέρι, κατασκευής του 1967, πωλήθηκε με 321 ευρώ/τ.μ. όταν η Τιμή Ζώνης είναι 1.050 ευρώ/τ.μ.
Διαμέρισμα 81 τ.μ., κατασκευής του 1980, στη Βουλιαγμένη πωλήθηκε τον Μάρτιο προς 988 ευρώ/τ.μ., όταν η Τιμή Ζώνης παραμένει στις 3.500 ευρώ/τ.μ.
Διαμέρισμα 100 τ.μ. του 1970 στη Θεσσαλονίκη, 3ου ορόφου, πωλήθηκε προς 15.000 ευρώ, δηλαδή προς 150 ευρώ/τ.μ., όταν η Τιμή Ζώνης παραμένει στα 1.250 ευρώ/τ.μ.
Τα… γύρισαν
Σε επίσημη ανακοίνωση που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών γνωστοποιήθηκε ότι η εφαρμογή του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τα επίπεδα τιμών με τις οποίες γίνονται οι μεταβιβάσεις ανά περιοχή.
Λίγες ώρες αργότερα όμως, όταν άρχισαν να δημοσιοποιούνται τα ενδεικτικά στοιχεία που προκύπτουν από το Μητρώο για την κατάρρευση των τιμών της κτηματαγοράς, «κύκλοι» του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να… διευκρινίσουν ότι: «Η εφαρμογή Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων στο site του υπουργείου Οικονομικών (minfin.gr) είναι πληροφοριακού και στατιστικού χαρακτήρα για τη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων ανά περιοχή. Οπως αναφέρεται και στο site, είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και στηρίχθηκε σε ένα δείγμα πραγματικών στοιχειών, ούτως ώστε να δοκιμασθεί η λειτουργικότητα της εφαρμογής. Θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες όταν θα τεθεί επίσημα στην παραγωγική του λειτουργία»!
http://www.topontiki.gr/article/226602/exeytelistikes-oi-times-ton-akiniton-poloyntai-misotimis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...