Απαιτούνται ακόμη «δημιουργικοί τρόποι» και «σημαντική βοήθεια» από τους πιστωτές ώστε να επιτευχθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να βγει η Ελλάδα στις αγορές, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη έκθεση της τράπεζας HSBC προς τους πελάτες της.
Με τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου μπορεί να αποφεύχθηκε ένα νέο bail out ωστόσο, η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει αφού η αξιολόγηση έκλεισε με 14 μήνες καθυστέρηση και δεν υπήρξε καμία συμφωνία για το χρέος. Το «κλειδί» για οποιαδήποτε κρίση σχετικά με την φερεγγυότητα της Ελλάδας θα είναι η ικανότητά του να αξιοποιεί τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αφού η χώρα δεν έχει
εκδώσει ομόλογο από το 2014, αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΕ, με επικεφαλής τον επικεφαλής διάσωσης Κλάους Ρέγκλινγκ, δίνουν αυξημένες πιθανότητες στην Ελλάδα να πετύχει το στόχο της, έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Κάποιοι άλλοι, βέβαια, δεν είναι τόσο σίγουροι, όπως αναφέρουν οι FT.
Χαρακτηριστική είναι η έρευνα που πραγματοποίησε η HSBC, η οποία είχε προειδοποιήσει την Αθήνα ότι θα χρειαστεί σημαντική βοήθεια από τους πιστωτές της, αν επιθυμεί να απεμπλακεί από τις δόσεις που λαμβάνει και να βγει στις αγορές, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες της.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα λάβει το ποσό των 8,5 δισ. ευρώ από τους πιστωτές, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Το ΔΝΤ, επισημαίνεται, τόνισε πως θα διαθέσει, αν παραστεί ανάγκη, το ποσό των δύο δισ. ευρώ, αν οι Ευρωπαίοι πιστωτές εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και λάβουν μέτρα για το ελληνικό χρέος το 2018, όταν και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Η έκθεση της HSBC πάντως, αναφέρει ότι «περαιτέρω πρόοδος στο θέμα του χρέους δεν προβλέπεται τις επόμενες εβδομάδες» και τονίζει πως για να «πέσει» στο 180% επί του ΑΕΠ το χρέος της Ελλάδας, θα πρέπει να βρεθούν πολύ «δημιουργικοί τρόποι» μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
http://www.newmoney.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου