Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με φόντο τα σκουπίδια

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την απόφαση της ΠΟΕ – ΟΤΑ για συνέχιση των κινητοποιήσεων στο χώρο της καθαριότητας στους δήμους.
«Ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της ΔΑΚΕ, επενδύει πολιτικά στα σκουπίδια και επικροτεί τη μετατροπή της χώρας σε σκουπιδότοπο εν μέσω καύσωνα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του, με τίτλο: «Θέλει η ΝΔ να κρυφτεί και τα συμφέροντα δεν την αφήνουν!».
«Οι συνδικαλιστές της ΝΔ άλλαξαν στάση και ενώ ήταν ‘κατά’ της απεργίας σήμερα ψήφισαν ‘λευκό’, προκειμένου να μην ανασταλεί η κινητοποίηση των εργαζομένων»,σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «Η ΝΔ και ο αντιπρόεδρός της, Άδωνις
Γεωργιάδης, ομολογούν με θράσος πως θέλουν ιδιώτες εργολάβους στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ταυτιζόμενοι πλήρως με επιχειρηματικά συμφέροντα. Όλοι, πλέον, γνωρίζουν ότι οι λέξεις ‘ΝΔ’ και ‘εργολάβοι’ ταυτίζονται».

Μπαράζ επιθέσεων από τον Π. Σκουρλέτη
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε ότι με εντολή του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτακη, η ΔΑΚΕ υποστήριξε στη συνεδρίαση της ΠΟΕ - ΟΤΑ τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με σκοπό τη προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στη καθαριότητα. Η ΝΔ, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, έχει τεράστια ευθύνη για τη στάση της αυτή. «Η απόφαση για τη συνέχιση της κινητοποίησης είναι μια λάθος απόφαση, αλλά οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για τη σημερινή απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ. Θέλω να γνωρίζει ο κόσμος ότι παρόλο ότι η κυβέρνηση κατέθεσε μια τροπολογία η οποία δρομολογεί μέσω ΑΣΕΠ μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα, ταυτόχρονα εξασφαλίζει για το μεσοδιάστημα την απασχόληση των εργαζομένων συμβασιούχων. Παρόλα αυτά, με την ψήφο της γαλάζιας ΔΑΚΕ, της παράταξης δηλαδή της ΝΔ, επιλέγεται οι τόνοι των σκουπιδιών να παραμείνουν στους δρόμους χάριν επιχειρηματικών συμφερόντων. Νομίζω ότι είναι ένα σχέδιο σε εξέλιξη. Την κύρια ευθύνη την έχει ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, οι οποίοι όμηροι της ιδεοληψίας τους προωθούν ένα σχέδιο για να δημιουργήσουν μια περαιτέρω αναστάτωση. Δεν νοιάζονται για τη δημόσια υγεία και εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
«Το ποιος προωθεί τα ιδιωτικά συμφέροντα νομίζω ότι είναι φανερό, η ίδια η σημερινή ανακοίνωση της ΝΔ μιλά για την ανάγκη να υπάρξουν συμπράξεις των Δήμων με ιδιώτες. Άρα να μην προωθηθούν οι διαγωνισμοί για νέες θέσεις εργασίας , μόνιμες, σταθερές, μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Αυτό να είναι ξεκάθαρο. Είναι φανερό δεν χωράει διαφορετική προσέγγιση. Εμείς ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε την εμπειρία αυτών των εργαζομένων, τους δίνουμε επιπλέον μοριοδότηση για να συμμετάσχουν μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε ένα ανοικτό, αντικειμενικό διαγωνισμό. Είναι μια λύση συμβατή και με την αίσθηση πια του τι είναι κοινωνικά δίκαιο, αλλά και τι είναι νόμιμο και συμβατό με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο» είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter σημείωσε πως «με εντολή Μητσοτάκη, η ΔΑΚΕ υποστήριξε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με σκοπό την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στην καθαριότητα».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, καταλόγισε στην κυβέρνηση «παιχνίδια» και την κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της. Με σχετική του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Κικίλιας ανέφερε: «Η Ν.Δ. δια του προέδρου της Κυρ. Μητσοτακη έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το θέμα των συμβασιούχων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σταματήσει τα παιχνίδια και να αναλάβει τις ευθύνες της».
Το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Σκουρλέτης επανήλθε με νέες δηλώσεις, κατηγορώντας τη ΝΔ και πάλι για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, λέγοντας ότι η ΔΑΚΕ ήταν εκείνη που με την ψήφο της καθόρισε το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης. «Με την ψήφο του κ. Μητσοτάκη, η χώρα βυθίζεται στα σκουπίδια» είπε. «Ψεύδονται ασύστολα. Είμαστε δύο μόλις στους 10» απάντησε ο εκπρόσωπος της γαλάζιας παράταξης (ΔΑΚΕ) στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, Β.Πολυμερόπουλος.

Αναλυτικά, αναφερόμενος στη διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9» μίλησε για «παραλυτικές», «αγκυλωτικές» καταστάσεις και «πολιτικές σκοπιμότητες», είπε ότι στους εργαζόμενους το κλίμα δεν είναι το ίδιο και εκτίμησε ότι την Παρασκευή θα έχει λήξει το πρόβλημα με τα σκουπίδια.

«Αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε κυρίως με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αναδεικνύεται σε μια πρωταθλήτρια της υποκρισίας και της ανευθυνότητας. Διότι, αφενός, με την πρότασή της να υπάρξουν συμπράξεις ιδιωτών και δήμων στην καθαριότητα αρνείται τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και την προκήρυξη θέσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι όποιος δήμος παραδώσει σε ιδιώτες την καθαριότητα, δεν θα ζητήσει να καλύψει μέσω του διαγωνισμού τις θέσεις που προβλέπονται από τον οργανισμό του στην καθαριότητα. Και, αφετέρου, η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ο ίδιος, με εντολή του έδωσε κατεύθυνση στην παράταξη που πρόσκειται στον χώρο, τη ΔΑΚΕ, να ψηφίσει υπέρ των κινητοποιήσεων, αυτή που όλες τις προηγούμενες μέρες κόπτεται για την υγεία των πολιτών» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ να συνεχίσει την απεργία ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε πως «η ΠΟΕ-ΟΤΑ μέσα από παραλυτικές καταστάσεις και αγκυλώσεις στο συνδικαλιστικό επίπεδο, αλλά και πολιτικές σκοπιμότητες, κατέληξε να παραταθούν οι κινητοποιήσεις μέχρι την Πέμπτη».

Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ως την Παρασκευή θα έχει λυθεί το πρόβλημα με τα σκουπίδια, λέγοντας: «Έχει φανεί ότι ο κόσμος, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από κάτω δεν υιοθετούν τη στάση αυτή της διοίκησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σε πολλούς δήμους υπάρχει μια δυσφορία στους κόλπους των εργαζομένων και κάνω την εκτίμηση ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει λήξει το θέμα».

Σε ερώτηση τι θα κάνει η κυβέρνηση αν η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφασίσει νέες απεργίες μετά την Πέμπτη, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι θα υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία, με βάση τις νομικές δυνατότητες που έχει, διευκρινίζοντας ότι δεν γίνεται λόγος για πολιτική επιστράτευση, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει πλέον αυτό το μέτρο.

«Αν συνεχίσουν την απεργία θα τα βάλουμε κάτω, διότι καταλαβαίνετε ότι πια αυτό που αναδεικνύεται ως το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, είναι το θέμα της δημόσιας υγείας. Και, προφανώς, δεν μπορούμε να το αφήσουμε ούτε στα χέρια της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ούτε του κ. Μητσοτάκη ή άλλων σκοπιμοτήτων. Προέχει να την υπερασπιστούμε, ξέρουμε τι νομικές δυνατότητες έχουμε. Δεν μιλάω για πολιτική επιστράτευση. Ξέρετε ότι αυτό έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει πλέον ως δυνατότητα, αλλά υπάρχουν δρόμοι και μέσα για να τα αντιμετωπίσουμε. Θα το δούμε, ελπίζω να μην φτάσουμε μέχρι εκείνο το σημείο» υπογράμμισε ο υπουργός.

Για την απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να χρησιμοποιήσει ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων σχολίασε πως «ο κ. Μπουτάρης ισχυρίζεται για την ώρα ότι το κάνει εκτάκτως για τρεις μέρες, αλλά μπορεί να είναι ένα κρας τεστ».

Χαρακτήρισε, επίσης, «φτηνή προπαγάνδα» τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί της δημιουργίας «πελατειακού στρατού» από την κυβέρνηση.

Είπε ότι από χθες υπάρχει ένας ψηφισμένος νόμος που αποτελεί τη βέλτιστη λύση στο θέμα των συμβασιούχων για τους εξής λόγους:
  • Δρομολογεί έναν διαγωνισμό μέσω του ΑΣΕΠ για μόνιμες θέσεις τον τομέα της καθαριότητας.
  • Ο αριθμός αυτών των θέσεων θα προσδιοριστεί τελικώς με βάση τα αιτήματα των δήμων. Οι δήμοι έχουν μια κατοχυρωμένη αυτοτέλεια στη λειτουργία τους, δεν είναι το Δημόσιο ή ο υπουργός που αποφασίζει πόσοι και πού θα διοριστούν
  • Δεν αφήνει κάποιο κενό στον χώρο της καθαριότητας, διότι δίνει τη δυνατότητα να υπογραφούν νέες συμβάσεις μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού με τους ήδη εργαζόμενους.
Επισήμανε ακόμα ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις δεν υπόκεινται στον κανόνα 1 προς 4 που ισχύει για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.


Τι απάντησε η ΝΔ


Απαντώντας στον υπουργό Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος της γαλάζιας παράταξης (ΔΑΚΕ) στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, Βασίλης Πολυμερόπουλος διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις κατηγορείς του κ. Σκουρλέτη για τη στάση της ΔΑΚΕ στη συνεδρίαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

«Είμαστε δύο μόλις στα 10. Ως εκ τούτου στα συμβούλια μιλάμε πάντα τελευταίοι. Αρχικώς, όταν μας ζητήθηκε η θέση μας είπαμε ότι η απεργία πρέπει να ανασταλεί. Δευτερευόντως όταν τέθηκε το θέμα σε ψηφοφορία και οι υπόλοιποι οκτώ της Εκτελεστικής Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα τη συνέχιση της απεργίας, εμείς για να μη διασπάσουμε τη συλλογικότητα του οργάνου προσυπογράψαμε την απόφαση τους. Ψεύδονται λοιπόν ασύστολα όσοι διακινούν τα περί του αντιθέτου» ανέφερε στα parapolitika.gr.

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έχει εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση της για την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αποκομιδή των σκουπιδιών.

«Η κυβέρνηση η οποία έχει την πολύ μεγάλη ευθύνη για την σημερινή χαοτική κατάσταση, ας μην προσπαθεί να μεταφέρει αλλού τις δικές της βαριές ευθύνες. Είναι προφανές ότι κανείς δεν την πιστεύει, καθώς έχει απωλέσει κάθε στοιχειώδη αξιοπιστία στο διάλογό της με τους ίδιους τους εργαζόμενους» τονίζει.
https://www.eklogika.gr/news/Kontra-kuvernhshs-%E2%80%93-antipoliteushs-me-fonto-ta-skoupidia--27-06-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εθνική μας αφωνία

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού, αρκεί αυτό να είναι άσχετο με τις ίδιες τις ευρωεκλογές. Το στοίχημα που είν...