Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Πολυτεχνείο Κρήτης: Η Πρυτανεία «χαρίζει» κτίρια σε ιδιώτες

Άλλο ένα κομμάτι στο «πάζλ» της προσπάθειας επιχειρηματικοποίησης των πανεπιστημίων βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Η απόφαση της Πρυτανείας να παραχωρήσει για 25 χρόνια δύο ιστορικά κτίρια του ιδρύματος μέσα στη παλιά πόλη των Χανιών -που είχαν αγοραστεί το 1985 με χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας- προκειμένου να μετατραπούν σε «λουξ» ξενοδοχεία βρίσκει απέναντι της την φοιτητική κοινότητα, τους εργαζόμενους και ένα μεγάλο τμήμα της επιστημονικής κοινότητας των Χανίων.
Τα τελευταία 2 χρόνια, λειτουργώντας εν κρυπτώ, η Πρυτανεία είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια παραχώρησης των δύο κτιρίων όπου παλιότερα λειτουργούσαν οι διοικητικές της υπηρεσίες, ενώ τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 γίνονταν και μάθημα. Μόλις στα τέλη Απριλίου έγινε γνωστό από δημοσίευμα του Αθηναϊκού τύπου (Έθνος) ότι ο διαγωνισμός
παραχώρησης έχει προχωρήσει τόσο ώστε σύντομα θα υπάρξει ανάδοχος, ενώ στα τέλη Μαΐου αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η σύμβαση παραχώρησης με την εταιρεία Belvedere!
Επιχείρημα των πρυτανικών αρχών ότι το κόστος ανακατασκευής των κτηρίων δεν μπορεί να το επωμιστεί το Πολυτεχνείο, ενώ αντίθετα από την παραχώρηση τους για τουριστικούς λόγους το ίδρυμα θα έχει οικονομικά οφέλη! Δίπλα στον πρύτανη έσπευσαν να στοιχηθούν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων (γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ), εκπρόσωποι τουριστικών φορέων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων αρκέστηκε σε μια «χλιαρή» δήλωση διαφοροποίησης στην παραχώρηση.
Στον αντίποδα, οι φοιτητές του ιδρύματος πήραν άμεσα θέση μέσα από τα μαζικά τους όργανα. Τη θέση του για την αξιοποίηση των κτιρίων για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών με δημιουργία λέσχης, βιβλιοθήκης και μηχανογραφικού κέντρου ανοικτά στην κοινωνία δήλωσε ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης και σύλλογοι των τμημάτων του ιδρύματος, που συμμετείχαν δυναμικά σε συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο των Χανίων για την προάσπιση των δημόσιων χώρων.
«Ο Σύλλογος μας πήρε απόφαση ενάντια στο ξεπούλημα της περιουσίας του ιδρύματος. Ο πρύτανης Β. Διγαλάκης και οι πρυτανικές αρχές επιλέγουν να ξεπουλάνε σε ιδιώτες και σε πολυεθνικές την περιουσία του ιδρύματος, ενώ την ίδια στιγμή οι φοιτητές δεν έχουν στην πόλη μηχανογραφικό κέντρο, λέσχη και βιβλιοθήκη. Εμείς διεκδικούμε τα κτήρια του Πολυτεχνείου να αξιοποιηθούν προς όφελος των φοιτητών και όχι για τα κέρδη των επιχειρήσεων» δήλωσε ο γραμματέας του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ), Θωμάς Σαμούτης. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ Χανίων, η ΛΑΕ, δημοτικές παρατάξεις «Πρωτοβουλία Πολιτών» και «Ανταρσία στα Χανιά», εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, ενώ απέναντι στα σχέδια της Πρυτανείας θέση πήρε και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, μετά και από αίτημα των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής. Η «Ενωτική Πρωτοβουλία» απαντώντας σε συνεντεύξεις και επιστολές του Πρύτανη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνει μεταξύ άλλων πως: «Το ξεπούλημα παρουσιάζεται ως μία λύση στους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς που υπογράφει η διοίκηση κατ’ υπόδειξη των τελευταίων κυβερνήσεων και που οδηγούν στην αδυναμία λειτουργίας του ιδρύματος. Όμως τα 8,9 εκατ. που διατείνονται ότι θα αποφέρει η εκμίσθωση στο πολυτεχνείο συνολικά για τα επόμενα 25 χρόνια είναι ουσιαστικά ένα αμελητέο ποσό αν σκεφτεί κανείς ότι οι ετήσιες πραγματικές ανάγκες του πολυτεχνείου φτάνουν τουλάχιστον τα 4 εκατομμύρια ευρώ (προϋπολογισμός 2010). Παράλληλα, η διοίκηση στον δημόσιο λόγο της μιλά για νέες θέσεις εργασίας μέσω αυτής της επένδυσης αλλά το Πολυτεχνείο υπολειτουργεί αφού δεκάδες θέσεων εργασίας με ευθύνη της διοίκησης έχουν περικοπεί ενώ όσοι εργάζονται στο Πολυτεχνείο, από την καθαριότητα και τη φύλαξη, μέχρι και το επικουρικό διδακτικό έργο (συμβάσεις 407) δουλεύουν με τους χειρότερους όρους. Μέσω αυτής της επικείμενης “επένδυσης” το Πολυτεχνείο λειτουργεί ως επιχείρηση real estate, συμβάλλοντας στη βίαιη τουριστικοποίηση της πόλης των Χανίων».
Θέσεις ενάντια στην έντονη «τουριστικοποίηση» της παλιάς πόλης των Χανίων, έχουν πάρει με δημοσιεύσεις του στον τοπικό τύπο πολλοί πολίτες, επισημαίνοντας πως η παλιά πόλη έχει «υπερφορτωθεί» από τουριστικές δράσεις που αλλοιώνουν σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία της, ενώ κάνουν αφόρητη τη ζωή των μόνιμων κατοίκων.
Μαχητική θέση απέναντι στα σχέδια παραχώρησης έχουν πάρει και οι συλλογικότητες του αναρχικού χώρου, αφού σε ένα από τα δύο κτίρια λειτουργεί εδώ και 13 χρόνια η κατάληψη Rosa Nera. Σημειώνεται ότι τα κτίρια είναι κατασκευές του 19ου αιώνα, λειτούργησαν ως διοικητήρια της Κρήτης, στη συνέχεια ως έδρα της 5ης Μεραρχίας, ενώ στη χούντα αρκετοί δημοκράτες κρατήθηκαν και βασανίστηκαν στους χώρους που είχαν μετατραπεί σε άνδρο της ΕΑΤ-ΕΣΑ.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2017/06/27/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AF/#more-89439

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...