Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΝΤ: Πιθανή η συμμετοχή μας στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς χρήματα

Πιθανή αλλά όχι προτιμητέα επιλογή είναι για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με μία έγκριση επί της αρχής από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του, που δεν θα περιλαμβάνει εκταμίευση χρημάτων και θα μεταθέτει στο μέλλον τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Gerry Rice, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, η πρώτη και καλύτερη επιλογή είναι αυτό που έχει τονισθεί επανειλημμένως στο παρελθόν, δηλαδή η πλήρης έγκριση της συμμετοχής του Ταμείου με εκταμίευση κεφαλαίων, η οποία όμως προϋποθέτει μία συμφωνία για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, κάτι που επιτεύχθηκε πριν λίγο καιρό μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, σε συνδυασμό με μία συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, ένα ζήτημα όπου
υπάρχουν ακόμη διαφωνίες με τους Ευρωπαίους εταίρους.
"Υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, έχει σημειωθεί πρόοδος, οι διαφορές αμβλύνονται, όμως δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο να συμφωνήσουμε”, δήλωσε και εξέφρασε την ελπίδα του Ταμείου να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στο οποίο θα παρευρεθεί και η γενική διευθύντρια του Ταμείου Christine Lagarde.
"Αν το πετύχουμε αυτό τότε θα ζητήσουμε πλήρη έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο”. Ως προς την έγκριση συμμετοχής επί της αρχής, ο Gerry Rice δήλωσε ότι θα επιλεχθεί στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή μία συμφωνία πριν τα μέσα Ιουλίου, όταν η Ελλάδα θα χρειαστεί εκταμίευση χρημάτων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, για να αποπληρώσει τις μεγάλες λήξεις χρέους.
Όπως δήλωσε, η διαδικασίας της έγκρισης ενός προγράμματος επί της αρχής είναι κάτι που έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, κυρίως κατά τη μεγάλη κρίση χρέους της δεκαετίας του '80 και έχει χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις όπου υπήρχε συμφωνία μεταξύ των πιστωτών για τις πολιτικές αλλά όχι για την ελάφρυνση του χρέους και την χρηματοδότηση. "Σε αυτήν ακριβώς την κατάσταση βρίσκεται το θέμα της Ελλάδας", είπε.
O εκπρόσωπος του Ταμείου,  επικα λέστηκε και τις πρόσφατες δηλώσεις της Christine Lagarde στη γερμανική Handelsblatt, περί παράτασης των αποφάσεων για το χρέος. Ερωτηθείς αν το ΔΝΤ σκοπεύει σε αυτήν την περίπτωση να θέσει κάποια χρονική προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει να ληφθούν οι επίμαχες αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Rice δήλωσε ότι με βάση την εμπειρία του παρελθόντος κάποιες φορές τίθενται προθεσμίες και κάποιες άλλες όχι. "Ανάλογα με το τι είναι προς το συμφέρον της χώρας".
Επίσης Gerry Rice ξεκαθάρισε μία έγκριση επί της αρχής δεν αντιβαίνει τους κανόνες του Ταμείου και πως οι λεπτομέρειές της θα συζητηθούν διεξοδικά με την Ελλάδα και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.
Ακόμη υποστήριξε ότι η έγκριση επί της αρχής, σε περίπτωση που επιλεχθεί, θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας διότι θα διασφαλίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, θα αποτρέψει την οικονομική αστάθεια τον Ιούλιο όταν η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε αποπληρωμές χρέους, αφού θα επιτρέψει στον ESM να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για μία συμφωνία αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους.
Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, μία συμμετοχή χωρίς εκταμίευση χρημάτων δεν ισοδυναμεί με οπισθοχώρηση από τις θέσεις που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν, καθώς θα το ΔΝΤ θα συνεχίσει να πιέζει για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πριν συμμετάσχει πλήρως.
Ακόμη υποστήριξε ότι δεν θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας, η τρίτη επιλογή, της απεμπλοκής του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, διότι σε μία τέτοια περίπτωση "έχουμε την αίσθηση ότι θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα ξεχαστεί".
http://www.msn.com/el-gr/money/economy/%ce%b4%ce%bd%cf%84-%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%ae-%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%87%ce%ae-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%87%cf%81%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/ar-BBCjex7

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!