Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θέμος Αναστασιάδης: Πληρώνει 5 εκατ., ή δημεύεται η περιουσία του

Με δήμευση ακίνητης και κινητής περιουσίας απειλείται ο εκδότης της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" Θέμος Αναστασιάδης, εάν δεν πληρώσει πρόστιμα και χρηματικές ποινές περίπου 5 εκατ. ευρώ  (για την ακρίβεια 4.937.500), που του καταλογίσθηκαν με τελεσίδικη απ'οφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η απόφαση επιδόθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και διαβιβάσθηκε εν συνεχεία στην αρμόδια ΔΟΥ με εντολή άμεσης εκτέλεσης.
Σε περίπτωση που ο εκδότης δεν πληρώσει, θα κινηθεί διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και θα κατασχεθεί η περιουσία του εκδότη-δημοσιογράφου.   Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, το ποσό αφορά φόρο αδήλωτων εισοδημάτων, χρηματικές ποινές και πρόστιμα για τα ποσά που συνελήφθη να μεταφέρει σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών στα γαλλοελβετικά σύνορα, καθώς και για εκείνα που εντοπίστηκαν σε τραπεζικούς
λογαριασμούς του ιδίου και της συζύγου του στην τράπεζα BNP Paribas.
Ο εκδότης ισχυρίστηκε ότι το χρήμα αυτό προερχόταν από τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη, ο οποίος είχε υποτίθεται αγοράσει μετοχές του «Πρώτου Θέματος». Αλλά, όπως αποδείχτηκε η εν λόγω συναλλαγή δεν έγινε ποτέ.
Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για νόμιμα και φορολογημένα εισοδήματα. Ομως αυτό δεν πρέκυψε από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που είχε καταθέσει. Το δικαστήριο διαπίστωσε πως πρόκειται για νέα περιουσιακά στοιχεία που δεν είχαν δηλωθεί. Η Δικαιοσύνη απεφάνθη τελικά ότι τα ποσά που βρέθηκαν στην ΒΝΡ και στις πλαστικές σακούλες, ήταν μαύρο χρήμα.
Έτσι ήδη από το 2013 το Ε’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συμβουλίου αποφάσισε ότι ο Θ. Αναστασιάδης πρέπει να πληρώσει 5 εκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση επιδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο. Για να προλάβει να μην πάει η απόφαση στην αρμόδια ΔΟΥ, ο Αναστασιάδης υπέβαλε αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Ελεγκτικού Συμβουλίου και αναστολής εκτέλεσής της. Ετσι πήρε παράταση.
Στη συνέχεια, όπως αναφέρει η εφημερίδα Documento, o Θέμος Αναστασιάδης χρησιμοποίησε ευνοϊκές διατάξεις νόμων για να εμφανιστεί «αθώος»: Πλήρωσε φόρο  1.433.162 ευρώ που αναλογούσε στο αδήλωτο χρήμα, και προσπάθησε επικοινωνιακά να εμφανίσει τον εαυτό του όχι μόνο ως αθώο, αλλά μερικές φορές κι ως "μεγάθυμο που κάνει την παραχώρηση να πληρώσει το Δημόσιο", ακόμη κι αν «αδικείται».
Στις 4 Μαρτίου του 2015 συνεδρίασε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συμβουλίου για να εξετάσει την αίτηση αναίρεσης του. Έναν χρόνο και τρεις μήνες αργότερα, στις 29 Ιουνίου του 2016, εκδόθηκε τελικά η απόφαση που απορρίπτει την αίτηση Αναστασιάδη και του καταλογίζει οριστικά το χρέος. Ομως, για να καθαρογραφεί αυτή η απόφαση, πέρασαν... εννέα μήνες(!).
Η καθυστέρηση αποδίδεται στον εισηγητή της υπόθεσης, ο οποίος μειοψήφησε κατά την έκδοση απόφασης, καθώς είχε ταχθεί υπέρ του ισχυρισμού του εκδότη ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί "υπόλογος του Δημοσίου" και άρα δεν υποχρεούται να πληρώσει.
Στο δημοσίευμα διατυπώνονται αμφιβολίες αν το Δημόσιο θα βρεί κάτι να κατασχέσει, εφ' όσον ο Αναστασιάδης δεν πληρώσει. Οπως αναφέρεται, στα δύο χρόνια καθυστερήσεων που μεσολάβησαν ο εκδότης-δημοσιογράφος είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει τα περιουσιακά του στοιχεία σε άλλα πρόσωπα ή στο εξωτερικό. Επισημαίνεται ότι η σύζυγος και τα παιδιά του διαμένουν πλέον μόνιμα στην Ελβετία, ενώ οίδιος πηγαινοέρχεται κάθε εβδομάδα.
«Το τελευταίο διάστημα ακούγεται ότι έχουν μπει νέοι επενδυτές στο Πρώτο Θέμα, ενώ πυκνώνουν τα ταξίδια του εκδότη στην Ελβετία. Αν ο Θέμος Αναστασιάδης δεν αποδώσει τα 5 εκατ. ευρώ, έχοντας αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, δεν είναι καθόλου απίθανο οι νέοι επενδυτές, αν υπάρχουν, να κατηγορηθούν ότι συνδέονται με καταδολίευση σε αυτή τη μεγάλη υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος», καταλήγει η εφημερίδα Documento.
http://www.sofokleousin.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!