Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Διπλή και... ασφυκτική η πίεση στην Αθήνα πριν από τη συμφωνία

Ενδεικτική των προθέσεων του Βερολίνου και των προθέσεων του κ. Σόιμπλε είναι η συνέντευξη που ο ίδιος επέλεξε να δώσει στα ιταλικά ΜΜΕ τα τελευταία 24ωρα και στην οποία, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, όποιος θέλει να είναι μέρος του ευρώ πρέπει να κάνει ό,τι έχει κάνει η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε "λέει" στο ιταλικό ακροατήριο: "Εάν μια χώρα δεν θέλει να φύγει (σ.σ.: από την Ευρωζώνη) πρέπει να κάνει δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως η Ελλάδα. Με το ευρώ έχει τελειώσει η εποχή που κάποιες χώρες μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικές με υποτίμηση των νομισμάτων τους...".  Η "λογική" αυτή για τον κ. Σόιμπλε υποδεικνύει, όπως διευκρίνισαν στελέχη του επιτελείου του στο "Κεφάλαιο", ότι η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει την
προσπάθεια εξόδου από την κρίση χρέους όταν "το μεταρρυθμιστικό της πλαίσιο θα της επιτρέπει να αυξήσει σταθερά τις εξαγωγές της και όχι όταν θα έχει απλά μειώσει σε απόλυτα μεγέθη το χρέος της...".
Αυτό, όπως επιμένουν, είναι και το πλαίσιο της στάσης του Βερολίνου στις συζητήσεις που συνεχίζουν με το ΔΝΤ, με το οποίο παρά τις διαφορές στις εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ και των πρωτογενών πλεονασμάτων "υπάρχει απόλυτη συμφωνία και ταύτιση για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί" και "πρέπει να διασφαλισθεί οτι θα εφαρμοσθούν και θα διαμορφώσουν ένα διαφορετικό από το παρελθόν πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας...".
"Βιωσιμότητα"
Αρμόδιος κοινοτικός αξιωματούχος στον οποίο απευθύνθηκε το "Κ" εξηγεί ότι η προσοχή που δίνεται τις τελευταίες ημέρες για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, δεν είναι προσπάθεια μετάθεσης της προσοχής από τη συζήτηση για το χρέος, αλλά "προϋπόθεση για τη συνέχιση και ολοκλήρωσή της...".
Γίνεται, όμως, φανερό από τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (και του Eurogroup) ότι, πέραν των αποκλίσεων που υπάρχουν μεταξύ της ευρωπαϊκής πλευράς των "θεσμών" και του ΔΝΤ όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και το ύψος του προσδοκώμενου ΑΕΠ μεσομακροπρόθεσμα, η όποιας μορφής συμμετοχή του ΔΝΤ συνδέεται με τη συμφωνία και των δύο πλευρών ότι πρέπει να διασφαλισθεί η "βιωσιμότητα" των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η τελική συμφωνία, η οποία "αναμφίβολα θα υπάρξει", θα πρέπει να συνοδεύεται με τους όρους "βιωσιμότητας" των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία.
Σε σχετικό ερώτημα του "Κ" αν αυτό σημαίνει κάποιου είδους νέο μακροπρόθεσμο Μνημόνιο, η απάντηση ήταν ότι η διασφάλιση αυτή "θα συνδεθεί τουλάχιστον από πλευράς Ευρωζώνης με αυτοματισμούς που θα συναρτούν τους όρους συμμετοχής στον κοινοτικό Προϋπολογισμό, αλλά και τη συνεχή παρακολούθηση από τον ESM για τις χώρες που έχουν λάβει βοήθεια από αυτόν", πέραν του Συμφώνου Σταθερότητας. Και δεν θα αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες μέλη που θέλουν συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα...
Τα σχέδια
Στο μεταξύ οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες και οι οποίες στηρίζονται στα εναλλακτικά σενάρια που έχουν κατατεθεί από τον ESM, η πρόοδος που σημειώνεται παρουσία στελεχών του ΔΝΤ είναι μικρή, αλλά... υπάρχει.
Η ενδιάμεση πρόταση Μακρόν για τη διασύνδεση των στόχων διευθέτησης του χρέους μεσομακροπρόθεσμα με την αντίστοιχη πορεία της οικονομίας, ενώ φαίνεται να κινείται σε άλλη λογική από εκείνη της συμφωνίας του Μαΐου του 2016, εντούτοις μπορεί να δώσει, σύμφωνα με στελέχη της Κομισιόν που εμπλέκονται στις σχετικές διαδικασίες, μία "μορφή" περισσότερο "δυναμική" στη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων παρέμβασης για το χρέος. Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο παρεμβατική στη συζήτηση αυτή, καθώς οι λήξεις ομολόγων του Ιουλίου αφορούν ομόλογα που έχει στο δικό της χαρτοφυλάκιο...
Στο πλαίσιο αυτό, έχει υιοθετήσει τη στάση του ΔΝΤ (παρέμβαση Μπενουά Κερέ στη Φρανκφούρτη) για άμεση συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, προκειμένου και η ίδια να προχωρήσει στη δική της "ανεξάρτητη" αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του, που αποτελεί προϋπόθεση για να συζητηθεί η ένταξη της Ελλάδας στο QE.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...