Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ευρ. Αξιωματούχος: Πιθανότερο να κλείσει η αξιολόγηση τον Ιανουάριο

Αυτό που ενδιαφέρει τις Βρυξέλλες είναι να κλείσει η δεύτερη
αξιολόγηση εντός του έτους. Αυτή ήταν η απάντηση Ευρωπαίου αξιωματούχου, σύμφωνα με την 'Καθημερινή της Κυριακής ', στην ερώτηση αν η παρουσία του Αμερικανού προέδρου Barak Obama, αλλάξει τα δεδομένα στην διαπραγμάτευση για το χρέος. Μάλιστα η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν θα παρακολουθήσει την επίσκεψη Obama στην Αθήνα, τονίζοντας παράλληλα ότι όσο θα καθυστερήσει η
αξιολόγηση τόσο περισσότερες δυσκολίες θα παρουσιαστούν.
Πάντως, παρότι στις Βρυξέλλες, δημόσια, εκφράζεται αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξουν αργοπορίες, πίσω από κλειστές πόρτες το κλίμα είναι πιο συγκρατημένο. Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στην 'Καθημερινή ', ο χρόνος, περίπου τρεις εβδομάδες είναι περιορισμένος για όλα
όσα πρέπει να συμβούν 'και το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου '. Το ρίσκο όμως- με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο τέλος Ιανουαρίου και όχι εντός του 2016- αυξάνεται, με μια σειρά από παράγοντες που μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά. 'Κάθε καθυστέρηση πέρα από τον Ιανουάριο θα κάνει την αξιολόγηση πολύ πιο δύσκολη και πολύ πιο γρήγορα ', ανέφερε ο αξιωματούχος, καθώς οι εκλογικές αναμετρήσεις που ξεκινούν στην Ευρώπη παίζουν έναν πολύ απρόβλεπτο ρόλο.
Παράλληλα, πέρα από την αξιολόγηση η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί, θα πρέπει να υπάρξει και συμφωνία για το χρέος που θα επιτρέψει στο
ΔΝΤ να συμφωνήσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα επί της αρχής. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, 'όλα αυτά πρέπει να συμβούν ταυτοχρόνως '. Συμπλήρωσε δε, ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, αλλά όχι ακατόρθωτο και πρόσθεσε ότι 'αν δεν καταφέρουν τον το στόχο τους μέσα στο 2016, δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου αν δεν συμβεί ακριβώς τότε '.
Στο τέλος της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το
ΔΝΤ και όχι νωρίτερα, καθώς θα πρέπει να συμπεριλάβει μια σειρά από παραμέτρους που θα είναι γνωστές μόνο στο τέλος, όπως ποιοι θα είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Και ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αυτά πρέπει επίσης να πάρουν την έγκριση των κρατών- μελών και πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, καθώς η συμφωνία του
Eurogroup του Μαΐου ξεκαθαρίζει ότι η εφαρμογή τους πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. 'Δηλαδή από τώρα, μέχρι κάποια στιγμή μέσα στο 2018 ', όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.
Τα 'αγκάθια '
Όπως αναφέρει η 'Καθημερινή ', η ελληνική πλευρά για να καταφέρει να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση ως το
Eurogroup της 5
ης
Δεκεμβρίου, θα πρέπει να υλοποιεί τρία με τέσσερα μέτρα κάθε ημέρα. Και αυτό, διότι σύμφωνα με τη λίστα που έχουν αποστείλει οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση και αφορά τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το τρίτο μνημόνιο, υπάρχουν σε εκκρεμότητα 93 δράσεις και υποδράσεις.
Με την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα να είναι προγραμματισμένη για τις 14 Νοεμβρίου (διάρκειας μίας εβδομάδας), το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να διαμορφώσει τις προτάσεις του, για τα ζητήματα που αποτελούν τα μεγάλα 'αγκάθια ' της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτά περιλαμβάνουν:
-Την ολοκλήρωση του προϋπολογισμού του 2017 και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017-2020
-Τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις
-Τις αποκρατικοποιήσεις
Όπως αναφέρει η 'Καθημερινή ', είναι υπαρκτός ο κίνδυνος Αθήνα και δανειστές να έχουν μεν καταλήξει σε συμφωνία στα θέματα 'αγκάθια ' της αξιολόγησης ως το Eurogroup, αλλά να έχουν μείνει εκκρεμότητες στις δράσεις, δεδομένου του μεγάλου όγκου των παρεμβάσεων που απαιτούνται. Για αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο έκτακτο Eurogroup ή Euro Working Group (EWG), πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους, που θα δώσει το 'πράσινο φως ' στην ολοκλήρωση του ελέγχου. Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε κυκλοφορούν και τα σενάρια για μετατόπιση των γεγονότων στα τέλη Ιανουαρίου, μέσω της γνώριμης διαδικασίας της θέσπισης προαπαιτούμενων μέτρων (milestones), για την εκταμίευση των δόσεων.
Πάντως, στην κυβέρνηση δεν εργάζονται πάνω σε αυτό το σενάριο, καθώς επιδίωξη είναι να έχει κλείσει όλα τα μέτρα ως το Δεκέμβριο. Και αυτό διότι εκτιμούν ότι μόνο σε αυτή την περίπτωση οι δανειστές δεν θα μπορούν με την ίδια ευκολία να εγείρουν νέες απαιτήσεις, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων Γερμανίας - ΔΝΤ για το θέμα του χρέους
 http://www.msn.com/el-gr/money/economy/%ce%b5%cf%85%cf%81-%ce%b1%ce%be%ce%b9%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%bf/ar-AAjXisE

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!