Παρά την διαφαινόμενη υποχώρηση της κυβέρνησης και την μικρή στροφή της ΝΔ προς την κατ’αρχήν συναίνεση, παρά την διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στο ζήτημα του προέδρου του ΕΣΡ, εν τούτοις, παρά τα φαινόμενα, είναι περισσότερο πιθανό το ενδεχόμενο ρήξης τη Δευτέρα, παρά ο συμβιβασμός.
Η κυβέρνηση δεν έχει και πολλά περιθώρια: εάν δεχθεί τους όρους της ΝΔ, δηλαδή την κατάργηση του νόμου Παππά και εν συνεχεία την κατάθεση νέου νόμου, που θα
μεταφέρει πλήρως τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, τότε θα έχει υποστεί μια βαριά πολιτική ήττα. Θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδεχθεί αυτόν τον συμβιβασμό, εάν αυτός δεν συνοδεύονταν και από μια πιθανότατη σοβαρή εσωκομματική κρίση, εφόσον, είναι βέβαιον, πως εάν αποδέχονταν το τελεσίγραφο, τότε θα εξέθετε πλήρως το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συριζα και των ΑΝΕΛ, με απρόβλεπτες συνέπειες για την συνοχή της πλειοψηφίας.
Από την άλλη, η ΝΔ, εάν δεν επιμείνει στην κατάργηση του νόμου- σύμφωνα και με την απόφαση του ΣτΕ- τότε θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να βγει από τη μάχη με ελάχιστες απώλειες: ο νόμος Παππά θα ισχύει – εφόσον δεν θα έχει καταργηθεί- και έτσι η απόφαση του ΣτΕ δεν θα έχει δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα. Δηλαδή, θα βοηθήσει την κυβέρνηση να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα.
Επιπλέον, η ΝΔ έχει μπροστά της μια ευκαιρία να οδηγήσει την κυβέρνηση σε πραγματικό πολιτικό αδιέξοδο και εν συνεχεία σε εκλογές. Εάν δεν δεχθεί τη συγκρότηση του ΕΣΡ, με το επιχείρημα ότι δεν καταργείται ο νόμος Παππά, τότε υποχρεωτικά η κυβέρνηση είτε θα υποχωρήσει πλήρως, υφιστάμενη μια ταπεινωτική ήττα, είτε θα προχωρήσει σε ρήξη, νομοθετώντας για προσωρινές άδειες. Αν οδηγηθεί στη δεύτερη λύση, τότε τα κανάλια θα καταθέσουν προσφυγές και θα ζητήσουν τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία αυτή τη φορά πιθανότατα θα κερδίσουν, διότι θα έχουν στα χέρια τους την απόφαση του ΣτΕ.
Τι θα συμβεί εν συνεχεία; Το εξής απλό. Η κυβέρνηση θα βρεθεί προ αδυναμίας εφαρμογής ενός νόμου - για δεύτερη φορά - δηλαδή θα βρεθεί σε αδυναμία διακυβέρνησης, ενώ η Βουλή θα έχει υποκατασταθεί από το ανώτατο δικαστήριο! Μόλις συμβεί αυτό ο πρωθυπουργός θα είναι υποχρεωμένος, αφού καταγγείλει αυτούς που δεν αφήνουν τον ίδιο να κυβερνήσει και τη Βουλή να νομοθετήσει, να ζητήσει εκλογές.
Θέλει όμως ο Τσίπρας εκλογές; Όχι. Αλλά νομίζω δεν θα θέλει επίσης και να παραδοθεί άνευ όρων στον Κυριάκο. Από την άλλη, η ηγεσία της ΝΔ δύσκολα θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη, παρά το γεγονός ότι πολλά στελέχη της θέλουν συμβιβασμό και η κοινή γνώμη έχει κουραστεί με τη διαμάχη αυτή. Παρόλα αυτά, παραμένει το γεγονός ότι δίνεται στη ΝΔ μια χρυσή ευκαιρία να οδηγήσει την κυβέρνηση είτε σε απόλυτη πολιτική ήττα είτε σε εκλογές.
Δύσκολα η ΝΔ θα αφήσει αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Αυτό λέει η λογική. Εκτός και υπάρχουν άλλες σκέψεις είτε στον κύκλο των δανειστών είτε στο Μαξίμου, τις οποίες σκέψεις φυσικά δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε.
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/symbibasmos-i-riksi-kai-ekloges
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου