Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Το σίριαλ της Κεντροαριστεράς επιστρέφει με νέα επεισόδια

Οποιος θεωρεί ότι το σίριαλ της συνεργασίας των δυνάμεων του ευρύτερου ενδιάμεσου χώρου και της δημιουργίας ενός νέου κομματικού φορέα έχει τελειώσει, επειδή εδώ και δεκαπέντε μέρες  «τα ‘σπασαν» η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, δεν θα πρέπει να βιάζεται. Το σίριαλ έχει ακόμη αρκετή πλοκή και δεν αποκλείεται σύντομα να ξαναρχίσει ο δεύτερος κύκλος του. Το πόσα επεισόδια θα έχει και ποια θα είναι η κατάληξή του μένει να το δούμε.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε κι
από το Ποτάμι ούτε κι από προσωπικότητες και παράγοντες που βρίσκονται εκτός των δύο κομμάτων. Αν ωστόσο κρίνουμε από την αρθρογραφία σε ιστοσελίδες του χώρου, τις συναντήσεις και συζητήσεις και τα σχόλια στο Διαδίκτυο καταβάλλεται έντονη προσπάθεια να μην πάνε οριστικά στράφι όσα βήματα έγιναν τους προηγούμενους μήνες με αποκορύφωμα το πόρισμα της Επιτροπής Διάλογου.
Σε κομματικό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ και οι σύμμαχοί του, όπως είπε η Φώφη Γεννηματά, αρχίζουν περιοδείες και εσωκομματικές συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα, για να συσπειρώσουν και να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, να συγκροτήσουν οργανωτική δομή αλλά και να διερευνήσουν τη δυναμική της απήχησης που έχει η αυτόνομη παρουσία της.
Από την άλλη, μετά την υπερβατική αν και δύσκολη εξαγγελία του Σταύρου Θεοδωράκη στη Θεσσαλονίκη ότι το Ποτάμι έχει διάθεση να ενταχθεί σ΄ έναν ενιαίο φορέα, προσβλέπουν στην συνεργασία με προσωπικότητες και παράγοντες του ευρύτερου χώρου που έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ της συγκρότησής του (Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Γιάννης Ραγκούσης κ.α). Ωστόσο είναι φανερό ότι η προοπτική μιας τέτοιας συσπείρωσης είναι περιορισμένη χωρίς τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ.
Ετσι τρεις είναι οι βασικές παράμετροι που επιβάλλουν να κρατηθεί ζωντανό το εγχείρημα.
1. Η πρώτη αφορά  στην εκτίμηση ότι «μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε». Οι λόγοι αυτοσυντήρησης της δημοκρατικής παράταξης παραμένουν ισχυροί και είναι δύσκολο να παρακαμφθούν όσο κι αν είναι έντονοι οι προσωπικοί ηγετικοί και κομματικοί εγωισμοί. Πολύ περισσότερο όταν οι διαπιστώσεις όλων των πλευρών συγκλίνουν στο ότι ο άτυπος κυριακάτικος διάλογος ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ  στην Αθήνα και του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη , κατέδειξε  πως ούτε η κυβέρνηση ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν σαφές σχέδιο για να περάσει η χώρα σε μεταμνημονιακή εποχή. Η έλλειψη συνολικής  μεταρρυθμιστικής πρότασης ανασυγκρότησης της χώρας ήταν εμφανής. Κι αυτό είναι ένα ανοιχτό στοίχημα για τις δυνάμεις στον ενδιάμεσο χώρο.
2. Τόσο στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ όσο και αντιστοίχως στο Ποτάμι επιβεβαίωσαν το σκηνικό πόλωσης που έβλεπαν να στήνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Διαπιστώνουν ότι το θύμα θα είναι για άλλη μια φορά ο ευρύτερος ενδιάμεσος χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, αφού θα παραμένει κατακερματισμένος. Θα προσφέρεται για λεηλασία και από τις δύο πλευρές, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Στο κρίσιμο ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών και ειδικότερα κυβερνητικής στήριξης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που έγινε η αιτία να καταλήξουν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού, εσχάτως ακούγονται φωνές ( Νίκος Ανδρουλάκης στο ΑΠΕ) που υποστηρίζουν ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με βάση τα πολιτικά δεδομένα και τους συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφωθεί εκείνη τη στιγμή. 3. Μολονότι επιδεικνύεται ψύχραιμη στάση στη Χαριλάου Τρικούπη και τη Σεβαστουπόλεως, οι καταγραφές των δημοσκοπήσεων ασκούν ισχυρή πίεση ώστε να βρουν τρόπο συνεργασίας. Δείχνουν τη μεν Δημοκρατική Συμπαράταξη σταθεροποιημένη στα ποσοστά των τελευταίων εκλογών, γύρω στο 6-7%, όμως απέχουν από το να την καθιστούν ρυθμιστικό πολιτικό παράγοντα. Εάν λοιπόν εξελιχθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο τα πράγματα, η αμφισβήτηση του κυριαρχικού ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ στον κεντροαριστερό χώρο δεν επιτυγχάνεται. Στο Ποτάμι τα ευρήματα δείχνουν ότι μένει εκτός Βουλής και βεβαίως δεν το θέλει. Υποχρεωτικά λοιπόν θα πρέπει να «βάλει νερό στο κρασί του» για να επιβιώσει. Τούτων δοθέντων το σήριαλ της συνεργασίας των δυνάμεων στην ευρύτερη Κεντροαριστερά θα συνεχιστεί. Αν το φινάλε θα είναι δραματικό ή πανηγυρικό εξαρτάται αποκλειστικά από τους πρωταγωνιστές.
http://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...