Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα, αναμένεται ότι θα επαναφέρει ο προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης την τροπολογία για την καθολική αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κτισμάτων σε δασικές εκτάσεις. Το ερώτημα βέβαια είναι πώς η συγκεκριμένη διάταξη, που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη και αποσύρθηκε υπό το βάρος οξύτατων αντιδράσεων, θα ξεπεράσει τον σκόπελο αντισυνταγματικότητας, μιας και 'το μέτρο της κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών
επιβάλλεται υποχρεωτικώς από τον νόμο, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα της έκτασης ως δημόσιας ή ιδιωτικής ', σύμφωνα με το ΣτΕ.
Γιατί δεν θα κατεδαφιστούν αυθαίρετα
Και παρότι ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κατηγορούσε το 2011 την τότε κυβέρνηση( με αφορμή τη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων έναντι οικονομικού ανταλλάγματος και δημιουργίας περιβαλλοντικού ισοζυγίου), ότι καταπατά ανοικτά την προστασία των δασικών εκτάσεων που προστατεύονται άμεσα ή έμμεσα από το άρθρο 24 του Συντάγματος, σήμερα ετοιμάζεται μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Π.Κουρουμπλή να δώσει 'συγχωροχάρτι ' στους καταπατητές.
Με τον τρόπο αυτό, όπως σχολιάζουν δικαστικοί κύκλοι, η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, επειδή δεν είναι δόκιμο να χάνουν οι πολίτες τα σπίτια τους τη στιγμή που δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες.
Ουσιαστικά, πρόκειται για αυθαίρετα κτίσματα για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή βρίσκονται προς έκδοση πρωτόκολλα κατεδάφισης. Η συγκεκριμένη κατηγορία αυθαιρέτων, δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί βάσει του νόμου 4178, του οποίου η ισχύς έχει παραταθεί μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2016. Έτσι, ο μεγαλύτερες αριθμός αυθαιρέτων, χωρίς σοβαρές παραβάσεις, μπορεί να ενταχθεί στο ν.4178 που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αποπληρωμή του προβλεπόμενου προστίμου σε 60 μηνιαίες δόσεις.
Με άλλα λόγια, η διάταξη Τσιρώνη - Κουρουμπλή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως 'φωτογραφική '. Και αυτό επειδή 'παγώνει ' τα πρωτόκολλα κατεδάφισης ωσότου καταρτιστούν οι δασικοί χάρτες (των οποίων η πρόοδος ολοκλήρωσης δεν ξεπερνάει ούτε το 1%), δηλαδή ποτέ, όπως αναφέρουν στο Capital.gr δικαστικοί κύκλοι.
Αφορμή για τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι τα πολυάριθμα εκκρεμή πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων σε όλη την Ελλάδα. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι εντονότερο στην Ανατολική Αττική και κυρίως στα Περιβολάκια Ραφήνας όπου πολλές φορές η κατεδάφιση έχει ανασταλεί 'έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες ' του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάντζα ' και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως σημειώνουν φιλικά στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης.
Ως αποτέλεσμα, εάν η τροπολογία Τσιρώνη - Κουρουμπλή 'περάσει ', αυθαίρετα δεν πρόκειται να γκρεμιστούν. Αναμφισβήτητα, η παροχή 'ασυλίας ' στους καταπατητές δασών αποτελεί πάγια διακομματική τακτική, η οποία όμως, θα επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο, εάν και εφόσον η συγκεκριμένη διάταξη ψηφιστεί.
Να σημειωθεί ότι στην Αττική τα περισσότερα αυθαίρετα βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του νομού και τη Σαλαμίνα, ενώ μεγάλος αριθμός αυθαιρέτων υπάρχει και στο Ηράκλειο Κρήτης και τη Θεσσαλονίκη.
http://www.capital.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου