Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Κόκκινα Δάνεια: Σε αναζήτηση ενός «έντιμου συμβιβασμού»

Συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών με στόχο να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, που θα επιτρέψει την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των δύο δις ευρώ από το Eurogroup. Παραμένει η διαφωνία στο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.  Νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου. Τρία είναι τα κύρια σημεία, για να κλείσει η συμφωνία σχετικά με τους πλειστηριασμούς: το
οικογενειακό εισόδημα, η αντικειμενική αξία του ακινήτου και το ύψος της συνολικής αξίας της οφειλής. Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία τo Euro Working Group θα συνεδριάσει την Κυριακή ώστε να εισηγηθεί σχετικά στο Eurogroup της Δευτέρας. Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να ανάψει το πράσινο φως για την καταβολή της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, ωστόσο η διαφωνία για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας παραμένει και αποτελεί το βασικό αγκάθι της διαπραγμάτευσης.
Η πρώτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου κράτησε ως αργά το βράδυ της Παρασκευής. «Δεν έχουμε μετακινηθεί ούτε βήμα πίσω από τα όρια που προτείνουμε για το Νόμο Κατσέλη», σημείωνε χαρακτηριστικά την Παρασκευή, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο σημείωσε πως  αναζητείται ένας «έντιμος συμβιβασμός» από την πλευρά των πιστωτών. Στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής τέθηκαν και τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.
Η πρόταση των δανειστών είναι να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό τα 120.000 ευρώ , να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα. Επίσης, το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Δηλαδή πλαφόν για οικογένεια με τρία παιδιά της 325.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, η ελληνική πλευρά προτείνει ως όριο τις 35.000 ευρώ (οικογενειακό) και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% των οφειλετών.
Ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση φαίνεται πως λαμβάνει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να έχει επικοινωνία και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αλλά και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μερκελ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επιχειρείται παράλληλα να γίνει νέος γύρος διαπραγματεύσεων αμέσως μετά το Eurogroup της Δευτέρας, με την έλευση στην Αθήνα, για 3- 4 ημέρες, των επικεφαλής του κουαρτέτου. Στόχος θα είναι να κλείσει η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων (εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τότε), να καθοριστεί το περιεχόμενο της δεύτερης δέσμης -η οποία συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ-, αλλά και να συμφωνηθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης (π.χ. κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, με διαρθρωτικά μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα).
Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μείζον ζήτημα της οποίας είναι και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...