Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Ας μιλήσουμε (θετικά) για την ελληνική κοινωνία



Περίληψη: Η πολιτική είναι υπόθεση όλων μας. Από τον σύλλογο γονέων, ως την κεντρική πολιτική και από τους συλλόγους επιστημόνων, ερευνητών και καινοτόμων, ως τις τεράστιες ανθρωπιστικές δράσεις για τα θύματα της δυστυχίας. Είναι ζήτημα συνέπειας, υπευθυνότητας και ανθρωπιάς, να μην εγκαταλείπουμε τους λίγους που τολμούν να μπουν στην πολιτική με γνώμονα το κοινό συμφέρον: μόνο έτσι, με τη δική μας ενεργή συμμετοχή, μπορεί, άμεσα να λάβουμε την ικανοποίηση της αμοιβαιότητας και σε μικρό σχετικά διάστημα να υπάρξουν αποτελέσματα. Αυτό, δείχνει η διεθνής εμπειρία, ακόμη και υπό συνθήκες πολύ δυσκολότερες από τις δικές μας: Κανείς μας δεν είναι ανάξιος.
Ας μιλήσουμε λοιπόν για την κοινωνία των καλών επαγγελματιών ή των καλών ερευνητών, που
μπορεί να δει πως ο πολιτικός λόγος κινείται πέρα από το να θέσει το δικό της ειδικά πολιτικό ή οικονομικό αίτημα, όσο δίκαιο και εάν είναι και κατόπιν να συνεχίσει το μονόδρομό της. Ας μιλήσουμε για την κοινωνία των εκατομμυρίων ανέργων ή ημι-απασχολούμενων ειδικά μεταξύ 22- 45 ετών , οι οποίοι δεν έχουν μια πάθηση αλλά ένα σημαντικό ζήτημα, άρα μπορούν να είναι οι πρώτοι που θα πιέζουν ανηλεώς για ανάπτυξη, ορθολογική φορολόγηση των επιχειρήσεων και βαθιά φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων και καταθέσεων – ξεκινώντας από τον Δήμο και την Κοινότητά τους (ας θυμόμαστε όλοι το καταπληκτικό παράδειγμα της Ανάβρας Μαγνησίας). Ας μιλήσουμε για την κοινωνία όσων βλέπουν τα παιδιά τους να μην έχουν βιβλία, και δεν χρειάζεται να συζητούν για τη μέθοδο διαμαρτυρίας, αλλά να οργανωθούν και να ζητήσουν το αυτονόητο και εναλλακτικές διεξόδους.
Ας μιλήσουμε για την κοινωνία των σημαντικών ερευνητών και ακαδημαϊκών εκτός Ελλάδας, η οποία δεν είναι αναγκαίο να συνεχίσει βυθισμένη στη σιωπή και στον πνευματικό μονισμό, με 2-3 λαμπρές εξαιρέσεις που έθεσαν τα τρομερά προβλήματα διεθνώς και μερικές ακόμη που τάχθηκαν …… με την πλευρά των ανθρώπων ή των πολιτικών που μεγέθυναν τα βάσανα του πληθυσμού. Ας μιλήσουμε ακόμη για το μέρος του πληθυσμού που θεωρεί ότι η παρούσα διακυβέρνηση τουλάχιστον είναι σε ρήξη με το όνειδος και τη σήψη των παλιότερων κομμάτων, αλλά δεν κινήθηκαν αμέσως, μαζικά, έξω στο δρόμο, μόλις φάνηκε η ελάχιστη έστω υποψία παρατυπίας στην κυβέρνηση που θεωρούν ως το υγιέστερο μέλος του παρόντος πολιτικού συστήματος- πλέον οφείλουν να το κινούνται. Ας μην μιλήσουμε καθόλου για την κοινωνία που εύχεται –και συνωμοτεί σε κάθε επίπεδο για- την επάνοδο ή επίταση των προσώπων που διέλυσαν τη χώρα ή για το κατοπτρικό της αντίθετο, που ονειροπολεί την έξοδο στον μεθυστικό κόσμο της δραχμής. Ας μιλήσουμε για τη βάσιμη ελπίδα, αν έστω και λίγο συνειδητοποιηθούμε, να βελτιωθεί το πολιτικό επίπεδο της χώρας.
Ας στοχαστούμε, πόσα πολλά μπορούμε να αλλάξουμε, τώρα που η κρίση ξεσκέπασε το χαλί που έκρυβε τα προβλήματα, διότι η γνώση αποτελεί την καλύτερη –και μοναδική ασφαλή- αφετηρία. Κοιτώντας τα (ή και μετέχοντας στα) αποτελεσματικότατα θετικά παραδείγματα από το χώρο μας, τον δίπλα μας, το ¨στέκι¨ ή τον σύλλογό μας, ως τα κινήματα υπέρ της φύσης, της αλληλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης, τα οποία σίγουρα διδάσκουν –και κάθε μέρα πληθαίνουν- την αξία της συνδυασμένης, ατομικής και συλλογικής δράσης, για την καθημερινή βελτίωση της ζωής και τελικά την βελτίωση και της κοινωνίας. Τέτοια παραδείγματα, δείχνουν ότι όταν συγκεντρωνόμαστε με βασικά σχέδια, χωρίς φλυαρία αλλά με αφοσίωση και απλά χρονοδιαγράμματα, πετυχαίνουμε τόσα πολλά με τόσα λίγα. Μπορούν συνεπώς, γονιμοποιώντας τη σκέψη όλων μας με αυτές τις βασικές αξίες τους, να τροφοδοτήσουν με μια ευρύτερη οπτική, και όλες τις καλές πρωτοβουλίες, επαγγελματικές, εργασιακές και επιστημονικές δράσεις, που ήδη κινούνται μέσα στην κοινωνία μας, από κάθε σχεδόν αφετηρία της. Από την επιστήμη γνωρίζουμε με βεβαιότητα, ότι μπορούμε όλοι μας να πάμε πολύ μακριά και ότι η συλλογική δράση μπορεί να αυξήσει πάρα πολύ την προσωπική μας ευτυχία.
http://www.toportal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...