Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Γύρω-γύρω από το μνημόνιο


Κοντά στα άλλα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση ήρθε και ένα χρηματοδοτικό κενό επιπλέον 2 δισ ευρώ που κληρονόμησε από τη χρήση του 2014. Το κενό αυτό έχει να κάνει με την κατάρρευση εσόδων τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου -λογίζονται στο 2014- αλλά και με ορισμένα άλλα που οφείλονται στην προηγούμενη κυβέρνηση:
- Τη χαλάρωση της είσπραξης φόρων με τα νομοσχέδια των 100 δόσεων (κοπής ΝΔ/ΠΑΣΟΚ) αλλά και τις καθυστερήσεις που προέκυψαν από τον ανασχεδιασμό και τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ.
- Τα «δώρα» με το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα (450 εκατομμύρια ευρώ) που δόθηκαν πριν από τις ευρωεκλογές (ενώ τέτοια περιθώρια δεν υπήρχαν).
Η ΝΔ μπορεί να υποστηρίξει ότι παρασύρθηκε σε αυτή την πολιτική εξαιτίας της πλειοδοσίας της
σημερινής κυβέρνησης. Όμως πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση είχε βγει στις αγορές και τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου απέχει έτη φωτός από αυτές. Και επειδή κόπτεται για την εθνική ανεξαρτησία, καλό είναι να ξέρει ότι ανεξάρτητος είσαι αν μπορείς να δανειστείς μόνος σου χωρίς να κάνεις τον επαίτη είτε στην ΕΚΤ, είτε στην υπόλοιπη ευρωζώνη.
Η Ελλάδα μπήκε στο πρώτο μνημόνιο το 2010, τον Μάιο αφού είχε χάσει τον μισό χρόνο. Τον επόμενο χρόνο το 2011, τον Οκτώβριο, έπεσε η κυβέρνηση, ενώ νωρίτερα είχαν χαθεί δύο τουλάχιστον μήνες.
Το 2012, έγιναν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η δεύτερη τον Ιούνιο αφού πρώτα ξορκίζαμε ένα πρόγραμμα που τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν εφαρμόσθηκε όπως είχε συμφωνηθεί.
Το 2013, ήταν η μόνη χρονιά που εφαρμόσαμε τη συνταγή των δανειστών με κάποια συνέχεια όλο τον χρόνο και κάποια συνέπεια και αυτό φάνηκε και στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Το 2014, προετοιμαζόμασταν για εκλογές αλλά τα πράγματα ως τον Οκτώβριο κρατιόταν σε κάποια ισορροπία. Ε, το 2015 συζητάμε με αφορμή την εκλογή της νέας κυβέρνησης για να απαλλαγούμε επιτέλους από την πολιτική που συνεχώς (αλλά όχι αδιαλείπτως) εφαρμόσαμε μόνο το 2013…
http://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και η οικονομία μας στη δίνη Τραμπ-Μασκ

Μπορεί το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα να είναι «χαμένο στη μετάφραση» των μηνυμάτων που εκπέμπουν ταυτόχρονα (και προφανώς συντονισμένα) ο Ελ...