Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Καουσέα Νατάτο Πρωθυπουργός του Τουβαλού

Φίλες και φίλοι

Σας στέλνω επείγον μήνυμα ως Πρωθυπουργός του Τουβαλού: Η χώρα μας βυθίζεται! Η πατρίδα μου είναι απ’ τις πρώτες χώρες που κινδυνεύει να σβηστεί εντελώς απ’ τον χάρτη λόγω της κλιματικής κρίσης. Αλλά δεν το βάζουμε κάτω. 
Θα αγωνιστούμε! Σε λίγες ώρες θα μιλήσω στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα που γίνεται στην Αίγυπτο, όπου θα ζητήσω μια νέα διεθνή συνθήκη για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και για παροχή βοήθειας στα ευάλωτα κράτη ώστε να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές καταστροφές. Πρόσθεσε τη φωνή σου στην παγκόσμια έκκλησή μου προς τους παγκόσμιους ηγέτες!

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ

Προς τους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27,

Η κλιματική αλλαγή πνίγει τα νησιά του Ειρηνικού.

O εθισμός του κόσμου στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα απειλεί να βυθίσει τα εδάφη μας σε υπερθερμασμένες θάλασσες.

Αλλά δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια καθώς το σπίτι μας σβήνεται απ’ τον χάρτη!

Γι’ αυτό ενώνουμε τις φωνές μας με εκατό Νομπελίστες και χιλιάδες επιστήμονες παγκοσμίως για να ζητήσουμε απ’ τους ηγέτες του κόσμου να συμφωνήσουν στη Συνθήκη για Μη Διάδοση των Ορυκτών Καυσίμων, ώστε να πετύχουμε μια δίκαιη μετάβαση μακριά απ’ τα ορυκτά καύσιμα.

Ήρθε η ώρα να κάνουμε ειρήνη με τον πλανήτη. Να δώσουμε στα ευάλωτα κράτη την καθυστερημένη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες και τις ζημιές που προκλήθηκαν απ’ τις κλιματικές καταστροφές, αλλά και να κάνουμε τους ρυπαντές να πληρώσουν.

Λένε πως μια μέρα οι ωκεανοί θα καταπιούν τη γη που αποκαλούμε σπίτι μας. Αλλά υπόσχομαι πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελευταία στιγμή.

Γιατί αν σώσουμε τα νησιά μας μπορούμε να σώσουμε και τον πλανήτη.

Tuvalu mo te Atua

Καουσέα Νατάτο  Πρωθυπουργός του Τουβαλού

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...