Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Μητσοτάκης για Τουρκία: «Δεν θα μπούμε σε ανταγωνισμό δηλώσεων»

Σε τρία βασικά ζητήματα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Το πρώτο αφορούσε την οικονομία και τον πληθωρισμό, το δεύτερο τον ρόλο της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια και το τρίτο την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα δηκτικός σε όσα είπε για τη γείτονα, σημειώνοντας πως και ο ίδιος εάν η χώρα του είχε «παραπάνω από 85% πληθωρισμό, ίσως θα ήθελα κι εγώ να αλλάζω συνέχεια τη συζήτηση και να την κατευθύνω σε άλλους τομείς και σε άλλη θεματολογία», περιγράφοντας γλαφυρά το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο Τούρκος ηγέτης. Από εκεί και πέρα δεν θέλησε να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις του κ. Ερντογάν, σημειώνοντας πως «αν απαντούσα στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων κάθε φορά που προκαλούν την Ελλάδα στα λόγια, νομίζω ότι δεν θα έκανα άλλη δουλειά». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται να μπούμε σε έναν ανέξοδο ανταγωνισμό δηλώσεων» και «οι θέσεις της Ελλάδος είναι πάρα πολύ ξεκάθαρες, έχουν διατυπωθεί πολλές φορές».

Από τη σύνοδο του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε την επιθετική ρητορική της Αγκυρας στην προσπάθεια αλλαγής ατζέντας, καθώς ο πληθωρισμός «τρέχει» με 85%.

Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού» και το πόσο είχε αντίκτυπο, ανέφερε πως πρόκειται «για ένα μόνο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε στο μέτρο που αυτό μπορεί να γίνει –και πιστεύω ότι θα γίνει– τις τιμές». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως έχει ήδη πει πως η κυβέρνησή του στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων θα στηρίξει τα νοικοκυριά –ειδικά τα ευάλωτα και τις επιχειρήσεις– απέναντι σε αυτή την παγκόσμια έξαρση της ακρίβειας, και σε αυτή τη μάχη «έχουμε δαπανήσει παραπάνω από 7 δισ. ευρώ αυτό τον χρόνο προκειμένου να συγκρατήσουμε –και το έχουμε πετύχει αυτό– τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», ενώ τόνισε πως αντίστοιχες παρεμβάσεις γίνονται στο φυσικό αέριο, έχουν γίνει στα καύσιμα.


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνολική εικόνα, υπογραμμίζοντας πως με τη μείωση της φορολογίας, η οποία αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή αυτά τα τρία χρόνια, το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ, το οποίο θα δοθεί σε παραπάνω από 1 εκατ. πολίτες κοντά στα Χριστούγεννα και τις αυξήσεις στις συντάξεις οι οποίες –καθώς φαίνεται– θα ξεπεράσουν το 7,5% και θα αρχίσουν να δίνονται από 1η Ιανουαρίου του 2023, η κυβέρνηση στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα όλων των ελληνικών νοικοκυριών. Σχολιάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής και τη συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Μητσοτάκης επικέντρωσε στον ρόλο της χώρας. «Συζητάμε με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων –αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων– πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην ενεργειακή τους απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», είπε, προσθέτοντας πως δρομολογούνται πολλές σημαντικές επενδύσεις υποδομών στην πατρίδα μας, έτσι ώστε αυτή να καταστεί κόμβος εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο της Συνόδου, οι ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπέγραψαν τη συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των ταυτοτήτων, η οποία προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία, την αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων και των επαγγελματικών προσόντων, με τον Ολαφ Σολτς να σημειώνει πως οι συμφωνίες θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών της περιοχής ενισχύοντας την εσωτερική κοινή αγορά τους. Τέλος, συμφωνήθηκε ότι η επόμενη Σύνοδος της «Διαδικασίας του Βερολίνου» θα πραγματοποιηθεί το 2023 στην Αλβανία.
https://www.kathimerini.gr/politics/562121929/mitsotakis-gia-toyrkia-den-tha-mpoyme-se-antagonismo-diloseon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...