Η Επιτροπή προβλέπει, επίσης, επιστροφή της Ελλάδας στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 και μεγάλη υποχώρηση του χρέους, παρά το γεγονός ότι πραγματοποίησε από τις υψηλότερες δαπάνες στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης (2,3% του ΑΕΠ) και μάλιστα μη στοχευμένες, όπως επισήμανε με νόημα ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, υψηλότερο από το 0,7% που προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού, ενώ για το 2024 ανεβαίνει στο 2,2% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα, το χρέος υποχωρεί στο 161,9% του ΑΕΠ το 2023 (από 171,1% φέτος) και κάνει μια ακόμη «βουτιά» στο 156,9% του ΑΕΠ το 2024. Στο προσχέδιο προϋπολογισμού προβλεπόταν χρέος 169,1% του ΑΕΠ φέτος και 161,6% το 2023, επομένως ταυτίζεται σχεδόν με την Κομισιόν.
Για φέτος οι προβλέψεις της Κομισιόν τοποθετούν την άνοδο του ΑΕΠ στο 6% (υψηλότερα από το 5,3% του προσχεδίου προϋπολογισμού και κοντά στο 6,2% της Τράπεζας της Ελλάδος), αλλά και τον πληθωρισμό στο 10% (έναντι 8,8% του προσχεδίου προϋπολογισμού).
Η κυβέρνηση αναμένεται πλέον να προσαρμόσει τις προβλέψεις της στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει το επόμενο δεκαήμερο στη Βουλή κοντά σ’ αυτές της Κομισιόν. Ηδη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει μιλήσει για πληθωρισμό φέτος που τείνει στο 10%.
ADVERTISING
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, στο 6%, εκτιμά η Κομισιόν.
Η έκθεση επισημαίνει ότι η οικονομία αποδείχθηκε ισχυρή φέτος το 1ο εξάμηνο, χάρη στον τουρισμό και την ιδιωτική κατανάλωση, αν και οι επενδύσεις άρχισαν να υποχωρούν ήδη από το 2ο τρίμηνο. Προβλέπει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί σημαντικά το 2ο εξάμηνο, αν και θα συγκρατηθεί εν μέρει χάρη στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιβαρυνθούν από την αβεβαιότητα και τις συνθήκες χρηματοδότησης, αν και θα στηριχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προς το τέλος του 2023 προβλέπεται ότι θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη, ενώ το 2024 θα διαμορφωθεί στο 2%.
Προβλέπεται επίσης απώλεια εισοδήματος, καθώς οι ονομαστικοί μισθοί θα αυξηθούν λιγότερο από τον πληθωρισμό.
Ο βασικός κίνδυνος που επισημαίνεται είναι η πιθανή επιβάρυνση του τουρισμού από την πτώση του εισοδήματος των νοικοκυριών σε χώρες προέλευσης τουριστών.
«Οι σημερινές προβλέψεις της Ε.Ε. πιστοποιούν ότι στην “καρδιά” της ενεργειακής κρίσης και των εντονότερων πληθωριστικών πιέσεων των τελευταίων δεκαετιών, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά και ισχυρά, εμφανίζοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα τα επόμενα έτη», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
https://www.kathimerini.gr/economy/562133644/sto-1-prosgeionei-tin-anaptyxi-gia-tin-ellada-i-komision-to-2023/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου