Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό εξαιτίας των εξελίξεων στην υπόθεση των υποκλοπών – Πανικός στη ΝΔ

Η κυβέρνηση μπορεί να απέδωσε σε εξωγενείς παράγοντες που επιβουλεύονται την χώρα αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ τη δημοσιοποίηση του καταλόγου από την εφημερίδα Documento των 33 ονομάτων τα οποία – σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας – είχαν τεθεί στο στόχαστρο του συστήματος παρακολούθησης ΕΥΠ – Predator, στην πραγματικότητα ωστόσο η ιστορία αυτή πυροδοτεί σοβαρές πολιτικές εξελίξεις και φέρνει τις εκλογές ακόμα πιο κοντά.

Στο εσωτερικό της ΝΔ η οργή ξεχειλίζει καθώς ανάμεσα στα στελέχη που, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση ήταν μέλη της κυβέρνησης και της ΝΔ, οι σύζυγοί τους, πολιτικοί αντίπαλοι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι. Η εκτίμηση που υπάρχει σε πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι, εάν το θέμα συνεχιστεί με περαιτέρω αποκαλύψεις, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για την κυβέρνηση, εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί ότι παρακολουθούνταν και άλλα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος.

Η οσμή ενός τέτοιου σκανδάλου σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών προφανώς θα στοιχίσουν ιδιαίτερα στο κυβερνών κόμμα. Γι’ αυτό στελέχη του θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να αρχίσει να ακούει με περισσότερη συμπάθεια όσους του εισηγούνται εκλογές ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο. Το γεγονός ότι τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης και της Ν.Δ. που εμφανίζονται στη λίστα σιωπούν μέχρι στιγμής περιμένοντας τις εξελίξεις δεν σημαίνει ότι δεν είναι ενοχλημένα από τις πληροφορίες που τους φέρνουν να βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Ο πρώην πρωθυπουργόςΑντ. Σαμαράς – λένε οι πληροφορίες –, ο οποίος έχει στηρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά το δύσκολο παρελθόν τους, περιμένει την εξέλιξη της ιστορίας. Τότε θα εκτιμήσει το πώς θα κινηθεί. Η πρώτη αντίδραση ήρθε πάντως από τον Νίκο Δένδια με μία διαρροή που έχει πολλές αναγνώσεις. «Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Υπουργό Εξωτερικών. Η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους» δήλωσαν κύκλοι του υπουργού Εξωτερικών.

Από την άλλη ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα μαζί με τη σύζυγό του, είναι απόλυτα εναρμονισμένος με την γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου αφήνοντας αιχμές εναντίον της αντιπολίτευσης. «Σπρώχνουν τη χώρα στον βούρκο και στη λάσπη από το πάθος τους να επιστρέψουν στην εξουσία. Έτσι θα πάμε σε εκλογές; Αυτά όλα είναι γελοιότητες! Δεν είχε άλλη δουλειά ο Μητσοτάκης από το να ακούει στο τηλέφωνο τι λέει η Ευγενία (Μανωλίδου) ή η Πόπη (Καλαντζή – Χατζηδάκη) ή η Μαρίνα (Πατούλη)» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης (Skai).


Το κρίσιμο μέγεθος για την κυβέρνηση – και το οποίο θα κρίνει πολλά στο μέλλον – είναι πάντως ότι για πρώτη φορά χάνει την απόλυτη υποστήριξη του φιλοκυβερνητικού τύπου ενώ οι επιχειρηματίες που παρακολουθούντο με έμμεσο τρόπο εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι.

Η εφημερίδα «,Καθημερινή» με τίτλο «Να διαλυθούν οι σκιές», έστειλε το μήνυμά της μέσα από ένα σχόλιο 38 λέξεων: «Μόνον η πλήρης και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων θα διαλύσει τις όποιες σκιές έχει προκαλέσει. Όσο καθυστερεί η χώρα, θα κινδυνεύει να μπει σε μια πολύ σκοτεινή ατραπό όπως συνέβη και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις».

Ηχηρό ήταν το μήνυμα που έστειλε το συγκρότημα Μαρινάκη προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σε άρθρο που φιλοξένησε η ιστοσελίδα in.gr αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Όμως, υπάρχει και μια πολύ πιο άμεση ευθύνη και αφορά τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μέχρι τώρα συμπεριφέρθηκε ως εάν το σκάνδαλο και το πρόβλημα να μπορούν να μείνουν σε συγκεκριμένα όρια, να εισπράξει ένα κόστος και να προχωρήσει παρακάτω. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχει ιστορική ευθύνη να ρίξει άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση και να μπορέσει να εξηγήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό τι ακριβώς ήταν που είχε στηθεί.


Ναι, κάνοντάς το αυτό θα έχει επιπλέον πολιτικό κόστος. Το οποίο, όμως, ούτως ή άλλως θα το έχει, γιατί πλέον η σύνδεση Μαξίμου και υποκλοπών είναι δεδομένη. Μπορεί, όμως, να προσφέρει μια σημαντική υπηρεσία στη Δημοκρατία, να συμβάλει στις θεσμικές τομές που απαιτούνται και έτσι να αποτρέψει την παραπέρα εργαλειοποίηση της υπόθεσής αυτής από πολιτικά και οικονομικά κέντρα».


Οι απαντήσεις που θα κληθεί να δώσει σήμερα στην συνέντευξη του στον Αντέννα και στον Νίκο Χατζηνικολάου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολλές και προφανώς θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους, εμπλεκόμενους και μη.

Εν τω μεταξύ ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης σήμερα θα βρεθεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο στο πλαίσιο της διενέργειας ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης. Ο ίδιος πάντως από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
https://www.topontiki.gr/2022/11/07/anatarachi-sto-politiko-skiniko-exetias-ton-exelixeon-stin-ipothesi-ton-ipoklopon-panikos-sti-n-d/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...