Το ερώτημα όμως, που αφορά και τις νόμιμες επισυνδέσεις, είναι άλλο και ουσιαστικό. Τι δουλειά κάνει η ΕΥΠ; Είδαμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε και αστυνομία για να παρακολουθεί ένα κυβερνητικό στέλεχος που ασχολείτο με την πώληση εκτάσεων στη Ζάκυνθο.
Εξ αυτού του ερωτήματος προκύπτουν και κάποιες σημαντικές επίσης απορίες: Πώς αξιολογείται το έργο της; Υπάρχει περίπτωση αυτό να γίνει καλύτερο όταν κανένας (συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού της προϊστάμενου, πρωθυπουργού) δεν γνωρίζει τι κάνει; Και το τριτεύον ερώτημα: Τι δουλειά είχε η ΕΥΠ σε ένα επιστημονικό συνέδριο το οποίο μάλιστα μεταδίδεται ζωντανά μέσω του Διαδικτύου; Μήπως ο «τελωνειακός» εμφανίστηκε εκεί μόνο και μόνο για να πάρει υπερωρίες και τα εκτός έδρας; Αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ διότι υπάρχει το «απόρρητο».
Δεν μπορούμε φυσικά να δεχθούμε ότι υπάρχουν «εθνικοί λόγοι» για την παρακολούθηση των Ελλήνων Βλάχων. Ακόμη κι αν –50 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση– επιβίωσαν οι ψυχροπολεμικές λογικές με τις οποίες ιδρύθηκε και ανδρώθηκε η ΕΥΠ, λογικές που θέλουν τις ετερότητες δυνητικά όργανα τρίτων χωρών (όπως π.χ. λένε για τους μουσουλμάνους της Θράκης), υπάρχουν δύο στοιχεία που η πολιτική ανάλυση (σε επίπεδο γυμνασίου ή έστω λυκείου) το διαψεύδουν. Πρώτον, οι Βλάχοι ασπάστηκαν πριν από την απελευθέρωση το εθνικό αφήγημα και συνετέλεσαν τα μάλα στην ανοικοδόμηση του ελληνικού κράτους. Οι μεγαλύτεροι ευεργέτες (Αβέρωφ, Ζάππας, Στουρνάρας, Δούμπας, Τοσίτσας, Σίνας, Αρσάκης κ.ά.) ήταν Βλάχοι. Δεύτερον και κυριότερο, οι Βλάχοι δεν έχουν όμορο κράτος να προσβλέπουν, όπως θέλουν κάποιες τραβηγμένες θεωρίες για άλλες γλωσσικές μειονότητες.
Επομένως μάλλον τσάμπα πληρώσαμε το μεροκάματο του «τελωνειακού» και δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι από τους πόρους της υπηρεσίας κατευθύνονται σε ανόητες επιχειρήσεις, αντί των πραγματικών απειλών της πατρίδας. Δεν γνωρίζουμε πόσοι «τελωνειακοί» κυκλοφορούν σε δημόσια συνέδρια του εσωτερικού, αντί να είναι π.χ. στην Τουρκία. Δεδομένου δε ότι η ΕΥΠ ασχολείται και με τις «γλωσσικές ετερότητες», έχουμε σκεφθεί το ενδεχόμενο να παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης λόγω της χαρακτηριστικής κρητικής προφοράς του;
https://www.kathimerini.gr/opinion/562141045/i-axiologisi-tis-eyp/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου