Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Μουντιάλ - χιλιάδες νεκροί

Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 6.500 σύγχρονοι σκλάβοι έχουν πεθάνει, απ’ τη στιγμή που αποφασίστηκε ότι το Κατάρ θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα μοχθούν για περίπου ένα ευρώ την ώρα. 
Η FIFA θα βγάλει δισεκατομμύρια, αλλά αρνείται να αποζημιώσει τους εργάτες και τις οικογένειές τους. Η FIFA ήδη δέχεται πίεση από ακτιβιστές κι αθλητές απ’ όλο τον κόσμο, κι η φωνή μας μπορεί να κάνει τη διαφορά.
 Υπόγραψε τώρα για να απαιτήσουμε απ’ τη FIFA να δώσει στους εργάτες και τις οικογένειές τους όσα τους χρωστάει!
ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ
Φίλες και φίλοι,
Φαντάσου να χρειάζεσαι δουλειά τόσο απεγνωσμένα που αναγκάζεσαι να αφήσεις την οικογένειά σου για να ζήσεις σ’ ένα άθλιο στρατόπεδο στην έρημο και να μοχθείς κάτω απ’ τον καυτό ήλιο για περίπου 1 ευρώ την ώρα. Κι ύστερα πεθαίνεις μόνος κι η οικογένειά σου δεν παίρνει τίποτα.

Φαντάσου πως αυτοί που σου φέρθηκαν σαν σκλάβο βγάζουν δισεκατομμύρια, ενώ η οικογένειά σου βυθίζεται ακόμα περισσότερο στη φτώχεια.

Η FIFA επέλεξε το τυραννικό καθεστώς του Κατάρ για να οργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, κι από τότε υπολογίζεται πως έχουν πεθάνει περισσότεροι από 6.500 απελπισμένοι κι ευάλωτοι μετανάστες εργάτες.

Η FIFA ήδη δέχεται πιέσεις για να διαθέσει 440 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις για τους εργάτες – ίδιο ποσό με αυτό που θα δώσει στις ομάδες. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ποδοσφαιριστές, ακόμα κι ορισμένοι απ’ τους βασικούς χορηγούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Αλλά η έναρξη του κυπέλλου είναι σε λιγότερο από μία βδομάδα, γι’ αυτό πρέπει να εντείνουμε τώρα την πίεση με μια δυναμική έκκληση που θα ζητά απ’ τη FIFA να κάνει το σωστό. Υπόγραψε τώρα και θα παραδώσουμε τις φωνές μας απευθείας στη FIFA.

Όχι στα ματωμένα κέρδη της FIFA!

Παρά τις προειδοποιήσεις, η FIFA επέλεξε ως διοργανώτρια μια χώρα γνωστή για την καταναγκαστική εργασία και για την κακοποίηση των φτωχών κι απελπισμένων μεταναστών εργατών. Η FIFA βοήθησε στη δημιουργία αυτού του προβλήματος και τώρα πρέπει να βοηθήσει στην επίλυσή του.

Το να κάνουμε έναν τεράστιο οργανισμό όπως η FIFA να πράξει το σωστό μπορεί να μοιάζει ακατόρθωτο. Αλλά η μαζική δημόσια πίεση φέρνει αποτελέσματα, ειδικά όταν τους τσούζει στην τσέπη τους. Τέσσερις απ’ τους μεγαλύτερους χορηγούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου – Budweiser, McDonalds, Coca Cola, κι Adidas – υποστηρίζουν την αποζημίωση των εργατών. Όπως και το 84% των οπαδών που μπορεί να παρακολουθήσουν τους αγώνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Έχουμε μόνο λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το πρώτο παιχνίδι που θα στρέψει την προσοχή όλου του κόσμου στους αγώνες, αντί για τους ανθρώπους που εργάστηκαν κι έχασαν τη ζωή τους στην καυτή ζέστη και τις απάνθρωπες συνθήκες για να κάνουν πραγματικότητα το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Μην αφήνεις τη FIFA να πλουτίσει απ’ την κακοποίηση. Υπόγραψε τώρα για να απαιτήσουμε 440 εκατ. δολάρια αποζημίωση στους μετανάστες εργάτες.

Όχι στα ματωμένα κέρδη της FIFA!

Το Avaaz στηρίζει τα ανθρώπινα και τα εργατικά δικαιώματα σ’ όλο τον κόσμο. Ήδη το 2015 ζητήσαμε απ’ το Κατάρ να βάλει τέλος στη σύγχρονη σκλαβιά πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, συγκεντρώνοντας σχεδόν 1 εκατ. υπογραφές. Από τότε, η κυβέρνηση του Κατάρ έχει κάνει βήματα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αλλά μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα!

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,
Bieta, Nate, Christine, Miguel, Ahmed, Luis, Marta, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...