Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Σουηδία: Αποχαιρέτα το σύστημα υγείας που θαύμασες…

Του Αντώνη Αντωνιάδη
Μαζικές απολύσεις σε νοσοκομεία λόγω περικοπών
Το σύστημα υγείας στη Σουηδία βρίσκεται σε σοβαρή κρίση. Το υψηλό επίπεδο που κάποτε γνώριζαν οι κάτοικοι της χώρας έχει υποβαθμιστεί σημαντικά και τα νοσοκομεία δεν καταφέρνουν να προσφέρουν μια αξιοπρεπή και ασφαλή περίθαλψη. Για του λόγου το αληθές, πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι δύο νοσοκομεία στη Στοκχόλμη σχεδιάζουν μαζικές απολύσεις για να καλύψουν το οικονομικό τους έλλειμα. Η είδηση προέρχεται από τις σουηδικές εφημερίδες Aftonbladet και Dagens Nyheter, σύμφωνα με τις οποίες από τα νοσοκομεία Södersjukhuset και Danderyds
sjukhus θα περικοπούν συνολικά 200 θέσεις εργασίας, που αφορούν γιατρούς, νοσοκόμες και διοικητικό προσωπικό — δηλαδή, εργαζόμενους που κατέχουν σημαντικότατες θέσεις, απολύτως αναγκαίες για να λειτουργεί ικανοποιητικά το σύστημα υγείας μιας χώρας.
Αυτό που κάνει την παραπάνω απόφαση ακόμα πιο ανησυχητική είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά τον τελευταίο καιρό που ένα νοσοκομείο στη Σουηδία θέτει στο στόχαστρο το προσωπικό του και προχωρά σε παρόμοιες ενέργειες. Μόλις πριν μερικές εβδομάδες, η διοίκηση του Karolinska ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 600(!) εργαζόμενους, με επιχείρημα ότι πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες οικονομικές συνθήκες . Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα πολλοί να ανησυχούν –εύλογα– για τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που δύσκολα ανατρέπονται.
Οι εξελίξεις στο Karolinska είναι φυσική συνέπεια πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων που προκάλεσαν βαθιά ζημιά σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. To 2010, συγκεκριμένα, ξεκίνησε η ανοικοδόμηση που θα καθιστούσε το νοσοκομείο πιο σύγχρονο και ικανό να προσφέρει περίθαλψη σε άτομα με σοβαρές ασθένειες. Όμως, η διαδικασία συνοδεύτηκε από σκάνδαλα, δωροδοκίες και αδικαιολόγητα οικονομικά έξοδα που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οδηγούν σε οικονομικό έλλειμμα της τάξης των εκατό εκατομμυρίων ευρώ για φέτος. Ένας από τους λόγους που η ανοικοδόμηση πήγε τόσο στραβά είναι ότι βασίστηκε σε συμφωνία τύπου ΣΔΙΤ — με άλλα λόγια, οι ιδιωτικές εταιρείες θα δάνειζαν κεφάλαια και το δημόσιο θα τα επέστρεφε αργότερα και με το παραπάνω. Οι εταιρείες, όμως, είχαν τη δυνατότητα να καθορίζουν τις τιμές όπως ήθελαν, ανεξάρτητα από το πραγματικό κόστος. Έτσι, ενώ η Boston Consluting Company έχει κοστολογήσει το νοσοκομείο στα 27 εκατομμύρια, το 80 % από το συγκεκριμένο ποσό είναι ακαθόριστο και βρίσκεται έξω από το πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας.
Η κατάσταση είναι σοβαρή και αφορά ολόκληρη τη σουηδική κοινωνία, καθώς τη στιγμή που τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, οι ανάγκες πολλές και το προσωπικό υπερφορτωμένο από δουλειά, οι διοικήσεις αποφασίζουν μαζικές απολύσεις. Αυτό δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Σημειώνεται ότι στις αρχές του 2019, δύο ασθενείς έχασαν τη ζωή τους στο Karolinska, κάτι που πιθανότατα είχε να κάνει με γεγονός ότι δεν τους προσφέρθηκε η κατάλληλη περίθαλψη, λόγω έλλειψης χώρου και νοσηλευτικού προσωπικού. Κι όμως, τώρα γιατροί και νοσηλευτές θα κληθούν κάνουν την ίδια δουλειά με ακόμη λιγότερο δυναμικό.
Γιατροί και νοσηλεύτριες διαμαρτύρονται και προσπαθούν να ανατρέψουν την καταστροφική εξέλιξη, επιμένοντας πως θα πληγούν σοβαρά οι ασθενείς που έχουν μεγάλη ανάγκη από ιατρική περίθαλψη. Καθώς τα νοσοκομεία αιμορραγούν ασταμάτητα, είναι η περίθαλψη του λαού που δέχεται τα χτυπήματα, όχι οι τσέπες των αφεντικών.

1 σχόλιο:

  1. As claimed by Stanford Medical, It is really the one and ONLY reason this country's women get to live 10 years longer and weigh 19 kilos less than we do.

    (Just so you know, it has absolutely NOTHING to do with genetics or some secret-exercise and EVERYTHING related to "HOW" they eat.)

    P.S, I said "HOW", not "what"...

    CLICK on this link to uncover if this brief test can help you discover your real weight loss possibility

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...