Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μισό δισ. δανείστηκαν οι φορολογούμενοι μέσω καρτών για να πληρώσουν φόρους

10% περισσότεροι φορολογούμενοι φόρτωσαν τις κάρτες για να πληρώσουν φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ- Επτά στους 10 κατόχους έχουν εξαντλήσει το πιστωτικό τους όριο – Τρεις στους 10 βρέθηκαν σε αδυναμία να πληρώσουν
Του Κωστή Πλάντζου
«Κόβουν χρήμα» οι φορολογούμενοι, δανειζόμενοι από κάρτες για να πληρώσουν τους τρέχοντες φόρους της χρονιάς. Παρότι στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν σήμερα να λάβουν στοιχεία για τις πληρωμές φόρων εισοδήματος που έγιναν την Δευτέρα 31 Ιουλίου, εκτιμούν πως 3 στους 10 φορολογουμένους βρέθηκαν και φέτος σε αδυναμία να
πληρώσουν την εφορία.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν όμως ότι τουλάχιστον 100.000 υπόχρεοι κατέφυγαν στην λύση να χρεώσουν τον φόρο εισοδήματος στην κάρτα τους. Και θα ήταν ίσως και περισσότεροι εάν, όπως υπολογίζεται, 7 στους 10 κατόχους καρτών δεν είχαν εξαντλήσει ήδη το πιστωτικό τους όριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν πως τον Ιούλιο πληρώθηκαν με κάρτες τουλάχιστον 170 εκατ. ευρώ φόρων εισοδήματος, δηλαδή τουλάχιστον το 1/7 όσων συνολικά αναμένεται πως εισπράχθηκαν τον Ιούλιο σαν πρώτη δόση ή εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος (περίπου 1,2 δισ. ευρώ συνολικά). Διαπιστώνεται έτσι αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση τις πληρωμές που έγιναν πέρυσι τον Ιούλιο με κάρτες. Με τους ρυθμούς αυτούς φαίνεται ότι εφέτος, για φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ και μόνον, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα «φορτώσουν» στις κάρτες τους τουλάχιστον μισό δισ. ευρώ, έναντι 450 εκατ. ευρώ που πλήρωσαν με πλαστικό χρήμα για τους φόρους τους πέρυσι.
Φόροι με επιτόκια... πιστωτικής κάρτας
Με τον τρόπο αυτόν, στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η εισπραξιμότητα δεν θα πέσει φέτος κάτω και από 70%, καθώς από πέρυσι έχει διαπιστωθεί ότι μόνον οι 7 στους 10 ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωση πληρωμής του φόρου εισοδήματος.
Η αυξητική τάση στην χρήση πιστωτικών καρτών ως μέσου πληρωμής ερμηνεύεται αφενός ως απόρροια της ταμειακής στενότητας που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι, αλλά και σαν προσπάθεια πολλών να εξασφαλίσουν τις έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις που πρόσφεραν οι τράπεζες, προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τα υψηλά χρεωστικά εκκαθαριστικά (1.450 ευρώ κατά μέσο όρο) που εκδόθηκαν φέτος.
Από την άλλη όμως, θεωρείται βέβαιον ότι κάποιες χιλιάδες φορολογουμένων δεν θα μπορέσουν να εξοφλήσουν έγκαιρα κάποια από τις 12 μηνιαίες δόσεις που επωμίστηκαν να πληρώνουν. Στην περίπτωση αυτή, θα επιβαρυνθούν και με δυσβάσταχτα επιτόκια που για την χρήση πιστωτικής κάρτας φτάνουν ή και ξεπερνούν το 18%.
Επιπλέον, το γεγονός πως η εφορία «μαζεύει» από τις πιστωτικές κάρτες μισό δισ ευρώ ετησίως, συνεπάγεται και ότι η υπερφορολόγηση περιορίζει ακόμα περισσότερο την ήδη «τσακισμένη» καταναλωτική πίστη, στερώντας την αγορά από χρήματα που θα πήγαιναν στις επιχειρήσεις.
http://www.newmoney.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!