«Δεν ξέρω, αλλά νομίζω πως όταν ο άνθρωπος ξανακαταχτήσει την ανθρωπιά του, όταν ξαναρχίσει να δημιουργεί ανθρώπινο πολιτισμό, να γράφει πια την ιστορία κάθετα, όχι για λαούς και για μάζες, αλλά για τον Παύλο, για τη Ρηνιώ, για την Ελένη, για το μαστρο-Στέφανο… τότε μονάχα οι άνθρωποι θα ξέρουν τι κοστίζει η ιστορία, τι κοστίζει η συμμετοχή» Χρόνης Μίσσιος (1930 − 2012)
«Υπάρχουν γύρω μας πάρα πολλοί λογοτέχνες, οι οποίοι όμως δεν θα γράψουν ποτέ κανένα βιβλίο» Γιάννης Μακριδάκης
«Η ζωή δεν είναι αυτή που έζησε κανείς αλλά αυτή που θυμάται και όπως τη θυμάται
για να την διηγηθεί» ― Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
Στόχος εργαστηρίου:
«Οι ιστορίες μας γίνονται τόσο πολύ δικό μας κομμάτι, ώστε και εμείς δεν τις συνειδητοποιούμε, όπως το ψάρι που ανακαλύπτει το νερό τελευταίο» έχει πει ο Jerome Bruner (Αφηγηματική θεραπεία). Στόχος σε αυτό το βιωματικό εργαστήριο γραφής είναι να ανακαλύψουμε το… νερό!
Σύμφωνα με τον Bruner: «Δεν υπάρχει ένας εαυτός που απλώς στέκεται εκεί έτοιμος να περιγραφεί με λέξεις, αλλά πολύ περισσότεροι. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι συνεχώς κατασκευάζουμε και ανακατασκευάζουμε τον εαυτό μας με βάση το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον – τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι για μας».
Καθώς οι λέξεις είναι το βασικό υλικό που χτίζουμε τη σχέση μας με την πραγματικότητα, η δύναμη της γραφής γίνεται ένα σημαντικό εργαλείο έκφρασης, επικοινωνίας, αυτογνωσίας, προσωπικής ανάπτυξης και δημιουργικότητας.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, ανακαλύπτουμε πως κάνουμε έργο ό,τι δεν απωθούμε, αλλά και ότι ο συγγραφικός εαυτός μας είναι πιο μπροστά από εμάς, διαθέτοντας πολλές «φωνές» (κατά Μ. Μπαχτίν) που πολύ συχνά φαίνεται να αγνοούμε…
«Γι’ αυτό γράφω. Γιατί με γοητεύει να υπακούω σ’ αυτόν που δε γνωρίζω, που είναι ο εαυτός μου ολάκερος, όχι ο μισός – που ανεβοκατεβαίνει τους δρόμους και «φέρεται εγγεγραμμένος στα μητρώα αρρένων του Δήμου». Είναι σωστό να δίνουμε στο άγνωστο το μέρος που του ανήκει· να γιατί πρέπει να γράφουμε […] Κι ότι δεν υπάρχει χρυσόμαλλο δέρας είναι ψέματα· ο καθένας από μας είναι το χρυσόμαλλο δέρας του εαυτού του» Οδυσσέας Ελύτης
Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο:
Σε όσους θα ήθελαν να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν τη δημιουργική δύναμη της γραπτής αφήγησης ως εργαλείο:
- Αυτογνωσίας
- Αντιμετώπισης αλλαγών – μεταβάσεων
- Προσωπικής ανάπτυξης
- Έκφρασης
- Δημιουργικότητας
- Επικοινωνίας
Επίσης όσοι θα ήθελαν να ανακαλύψουν τη συγγραφική – αφηγηματική τους δεινότητα, αλλά και όσοι ήδη ασχολούνται με τη συγγραφή, να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τον συγγραφικό τους εαυτό.
Τρόπος διεξαγωγής:
- Ασκήσεις γραπτής αυτοβιογραφικής αφήγησης: Ανακαλύπτοντας το πρόσωπο του συγγραφικού-αφηγηματικού μας εαυτού – ύφος, χαρακτήρας, στόχοι, μηνύματα, νοήματα, στυλ γραφής, επίπεδο επίγνωσης.
- Γνωριμία με βιβλία και συγγραφείς αυτοβιογραφικών κυρίως ιστοριών.
- Βιωματικές αυτοβιογραφικές ασκήσεις με στόχο την αύξηση της αυτογνωσίας, της έκφρασης και της δημιουργικότητας, αλλάζοντας συνεχώς πλαίσια και οπτικές γωνίες αφήγησης.
- Αναγνώριση των πολλών «φωνών» (βλ. Μ. Μπαχτίν) που συνυπάρχουν σε ένα γραπτό κείμενο, αλλά και των σημαντικότερων θεμάτων που εμφανίζονται ή και υποννοούνται.
- Βιβλιογραφία και θεωρητικό υλικό σε σχέση με τα σημαντικότερα θέματα που αναδύονται από τις εν λόγω αυτοβιογραφικές ασκήσεις.
Ενημερωτικά, για το θεωρητικό κυρίως υπόβαθρο και τη βιβλιογραφία του σεμιναρίου, έχει πραγματοποιηθεί διάλεξη για φοιτητές του Παντείου Παν/μίου, σε κάλεσμα της συγγραφέως και καθηγήτριας ψυχολογίας,Φωτεινής Τσαλίκογλου.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου Αφήγηση Ζωής εδώ και 8 χρόνια, επιγραμματικά έχουν πραγματοποιηθεί τα εξής:
- – γράφτηκαν χιλιάδες κείμενα που ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν σε βιβλίο,
- – δημοσιεύτηκαν κάποια από αυτά τα κείμενα σε ΜΜΕ,
- – ειπώθηκαν οι εμπειρίες από τους συμμετέχοντες,
- – Ανέβηκε θεατρική βιωματική παράσταση με κείμενα των συμμετεχόντων,
- – έγιναν συνεργασίες με πολιτιστικούς χώρους και εκδηλώσεις Αφήγησης Έργου-Ζωής με ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Αναλυτικά: εδώ
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου διοργανώνονται ενίοτε λογοτεχνικές αλλά και άλλες συναντήσεις με «Αφηγήσεις Έργου – Ζωής» με γνωστές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. Επίσης παρακολουθούνται θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και άλλα πολιτιστικά δρώμενα που άπτονται στο θέμα του σεμιναρίου. Επιπλέον, πιο σπάνια, οργανώνονται επισκέψεις σε προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους μέσα από το αυτοβιογραφικό τους έργο.
Μέχρι στιγμής, κάποιες από τις «Αφηγήσεις Έργου – Ζωής» ήταν αφιερωμένες στους: Χρόνη Μίσσιο, Περικλή Κοροβέση, Κατίνα Τέντα – Λατίφη, Αγαθή Δημητρούκα, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Τασούλα Βερβενιώτη, Ελεωνόρα Σταθοπούλου, Γιάννη Μακριδάκη, Βαγγέλη Ραπτόπουλο, Ζυράννα Ζατέλη, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Κώστα Μουρσελά, Σωτήρη Δημητρίου, Στέφανο Ροζάνη, κ.λ.π.
Όλοι οι συμμετέχοντες διαχειρίζονται από κοινού τον δικό τους ιστότοπο: “Ανώνυμοι Αφηγητές”, δημοσιεύοντας κείμενα, άρθρα και θέματα που τους ενδιαφέρουν. Επιπλέον έχουν πρόσβαση στο βασικό υλικό με την αντίστοιχη βιβλιογραφία μέσα από το μπλογκ http://ylikoafigisizois.blogspot.gr/ μετά από την εγγραφή τους.
Διεξαγωγή:
Το βιωματικό εργαστήριο – σεμινάριο “Αφήγηση Ζωής” διεξάγεται μέσω skype, αλλά και με συνεργασίες σε συγκεκριμένους χώρους όπως το Εργαστήριο Σκέψης.
Διανύοντας τον 8ο χρόνο του το σεμινάριο είχε ανάλογες συνεργασίες με διάφορους χώρους μέχρι τώρα: α) Στην αθήνα: Μικρό Πολυτεχνείο, Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων, Πολυχώρος Τέχνης ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, Ανοιχτή Τέχνη, Floral Bookshop, Βιβλιοθήκη Βολανάκη, Εργαστήριο Σκέψης, κ.α.. β) Στη Θεσσαλονίκη: Βιβλιοπωλείο – Πολυχώρος Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια», Βιβλιοπωλείο Γιάφκα, γ)Στην Αίγινα: Γράμμα. Και παράλληλα μέσω Skype.
Επικοινωνία: cpatouli@yahoo.gr, κιν. 6944203863, www.afigisizois.wordpress.com
- Πνευματικά δικαιώματα, δημιουργία, οργάνωση, και ευθύνη σεμιναρίου «Αφήγηση Ζωής» και εκδηλώσεων «Αφηγήσεις Έργου – Ζωής»: Κρυσταλία Πατούλη, Δημοσιογράφος – Σύμβουλος Συστημικής Προσέγγισης
https://afigisizois.wordpress.com/about/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου