Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017

Ν. Τόσκας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατική επίθεση στην ΕλλάδαΔεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατική επίθεση στην Ελλάδα, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σχολιάζοντας το τρομοκρατικό χτύπημα στη Ράμπλα της Βαρκελώνης.
Σε δηλώσεις που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο κ. Τόσκας σημείωσε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ηρεμίας σε σχέση και με τον περίγυρό μας και όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί η δράση κάποιου «μοναχικού λύκου».
Όπως τόνισε, το πρόβλημα της τρομοκρατίας θα μπορέσει να αρχίσει να αντιμετωπίζεται μόνο εάν επικρατήσει ειρήνη στην Μέση Ανατολή, όπου η αναταραχή είναι μεγάλη.
Την ίδια στιγμή, έλαβε εκ νέου αποστάσεις από τις πρόσφατες διαρροές στελεχών του υπουργείου του που έκαναν λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Όπως είπε, ο ίδιος ποτέ δεν
αναφέρθηκε σε προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα αποσταθεροποίησης της χώρας, εκφράζοντας πάντως τον προβληματισμό του για το μπαράζ πυρκαγιών που ξέσπασαν σε μικρό χρονικό διάστημα, ειδικά στη Ζάκυνθο.
«Κανένας δεν μίλησε για θεωρίες συνωμοσίας, πλην όμως μιλήσαμε για προβληματισμούς και αλίμονο εάν δεν υπάρχουν προβληματισμοί όταν βλέπουμε 22 φωτιές σε μια μέρα στη Ζάκυνθο και μάλιστα την ίδια στιγμή που είχαμε μεγάλα προβλήματα με τη φωτιά του Καλάμου και μεγάλα προβλήματα στην Ηλεία», είπε και πρόσθεσε: «Προβληματιζόμαστε για διάφορα συμφέροντα, για διάφορους ανθρώπους. Δεν μπορεί να είναι όλοι αυτοί τρελοί που ανάβουν τις φωτιές. Υπάρχουν συμφέροντα σε κάθε τόπο και δυστυχώς υπάρχουν συμφέροντα σε πολλούς τόπους απ’ ό,τι φαίνεται. Συμφέροντα φυσικά κατακριτέα, που δεν έχουν καμία αγάπη για τον τόπο».
Κληθείς να γίνει πιο συγκεκριμένος περί της αναφοράς του για συμφέροντα, σημείωσε ότι μπορεί να πρόκειται «είτε οικοπεδοφάγους είτε για κάποιους που θέλουν να καθαρίσουν τον τόπο για το κυνήγι, είτε για άλλους που θέλουν για να εκδικηθούν το Κράτος γιατί τους κυνήγησε το Κράτος σε παράνομες δραστηριότητες».
Παραδέχθηκε, δε, ότι ο στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι παλιός και χρειάζεται συντήρηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από τα 18 αεροσκάφη Καναντέρ που διαθέτει η Πυροσβεστική λειτουργούν το πολύ εννεά-δέκα..
Όπως είπε, το πρόβλημα είναι γενικότερο, καθώς η καναδική εργοστασιακή μονάδα που φρόντιζε τα Καναντέρ έχει κλείσει, ενώ άφησε παράλληλα αιχμές και για προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι δεν μερίμνησαν για την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης. «Το μεγαλύτερο μέρος των Καναντέρ είναι του 1973-1974, τα νεότερα είναι του 2000-2001. Υπάρχει πρόβλημα γενικότερο με τα Καναντέρ σε όσους έχουν τέτοια αεροπλάνα, δηλαδή στο Νότο της Ευρώπης. Μιλάω για Ιταλία, μιλάω για Γαλλία, μιλάω για Ισπανία, μιλάω για Πορτογαλία. Αυτήν τη στιγμή η διαθεσιμότητα των ιταλικών Καναντέρ είναι περίπου στο μισό. Έχουν γύρω στα δεκαοχτώ αεροπλάνα οι Ιταλοί και πετούν οχτώ – εννιά, γιατί υπάρχει γενικότερο πρόβλημα»,, είπε και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε 11 του παλαιότερου τύπου CL 215 και πετούν 7 συνήθως και έχουμε και από τα νεότερα CL 415 τρία διαθέσιμα, πετούν τρία από έναν αριθμό 6 – 7, τα οποία όμως κάποια από αυτά διαχρονικά έχουν πάθει πάρα πολύ σοβαρές βλάβες και δεν ξέρω αν αναστρέφεται η κατάσταση. Λεπτομέρειες μπορεί να δώσει βέβαια το Υπουργείο Άμυνας. Η κατάσταση τόσα χρόνια πράγματι δεν διορθώθηκε, γιατί την εποχή των παχιών αγελάδων θα μπορούσε να αντικατασταθεί ένα μέρος αυτών των αεροσκαφών. Τώρα και να θέλουμε, και να έχουμε τα λεφτά, δεν μπορούμε γιατί η γραμμή παραγωγής του καναδικού εργοστασίου έχει κλείσει. Είναι πρόβλημα για όλες τις χώρες», κατέληξε.
Παράλληλα, μιλώντας στην εφημερίδα Documento για το θέμα της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, ο κ. Τόσκας σημείωσε πως κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιδράσει σε χρόνο μικρότερο των 20 λεπτών σε δασική πυρκαγιά. «Η πρώτη κλήση έγινε στις 16:16 και τα δύο πρώτα οχήματα έφτασαν στις 16:35 ακριβώς. Το πρώτο ελικόπτερο απογειώθηκε στις 16:39 και το δεύτερο στις 17:06» είπε και πρόσθεσε: «Εάν θέλουμε αντίδραση σε χρόνο μικρότερο των 20 λεπτών, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για τα μέσα της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί κανένα κράτος δεν μπορεί να επέμβει σε χρόνο μικρότερο των είκοσι λεπτών σε δασική πυρκαγιά».
Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της χώρας είναι παλιά (κάποια του 1973 και κάποια του 2000) και θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί παλιότερα, συμπληρώνοντας πως «αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα στα δύο χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης και μάλιστα σε συνθήκες αυστηρής λιτότητας».
Παρόλα αυτά, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός, «επισκευάσαμε, συντηρήσαμε και αξιοποιήσαμε τα 18 μικρά αεροσκάφη ‘αρχικής επίθεσης’ στη φωτιά, τα Πετζετέλ, τα οποία ήταν παρατημένα, απαξιωμένα και δεν χρησιμοποιούνταν. Επίσης πήραμε πρόσφατα από χορηγίες επιπλέον κάδους και αξιοποιήσαμε και στρατιωτικά ελικόπτερα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τα κονδύλια για τη δασοπυρόσβεση, τόνισε πως είναι φημολογία η είδηση περί μείωσης των κονδυλίων, υπογραμμίζοντας πως «το 2013 τα κονδύλια ήταν 305 εκατ. ευρώ και το 2018 θα ζητήσουμε 393 εκατ. ευρώ». Ωστόσο, εξέφρασε τον φόβο ότι ακόμη και τα «λίγα χρήματα» που δίνονται στους δήμους για την πρόληψη πυρκαγιών, δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά. «Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες όταν η φωτιά πήγε στην παραλία του Καλάμου ήταν οι πολλοί φράχτες, η έλλειψη δρόμων, η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, τα πολλά ξερά χόρτα που υπήρχαν μέσα στις αυλές των σπιτιών, αλλά και τα πολλά κλαδιά που υπήρχαν πάνω στις στέγες», εξήγησε.
 https://www.eklogika.gr/news/N-Toskas-Den-uparxoun-endeikseis-gia-tromokratikh-epithesh-sthn-Ellada--20-08-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεοδωρικάκος: Οι τρεις παρεμβάσεις υπέρ των ιδιοκτητών ακινήτων

Τρία μέτρα που ενισχύουν την κτηματαγορά ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στο 37ο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, στο οποίο ...