Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Βερολίνο: «Όχι» σε ευρωομόλογο, «ναι» σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Διευκρινίσεις για τα σχέδια μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM) έδωσε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας,   μετά το σημερινό δημοσίευμα της Bild, στο οποίο γίνεται λόγος για «στροφή» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.   
 Η εκπρόσωπος του υπουργείου ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να εναντιώνεται στην κοινή ανάληψη δημόσιου χρέους και στην έκδοση ευρωομολόγου. «Δεν σχεδιάζουμε καινούρια κονδύλια δισεκατομμυρίων» έσπευσε να προσθέσει. 

 «Αυτό που βρίσκεται σε συζήτηση, εδώ και καιρό, είναι η περαιτέρω εξέλιξη του ESM» συμπλήρωσε η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, σημειώνοντας ότι το Ταμείο έχει ήδη πολλές δυνατότητες, όπως η εκπόνηση προγραμμάτων βοήθειας. 
 «Παραμένει όμως, η αρχή ότι δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να απαλλάξουμε τα κράτη - μέλη από τη δική τους ευθύνη» υπογράμμισε, στο ίδιο πλαίσιο. 
 «Αυτό το οποίο συζητείται εδώ και κάποιον καιρό -και μάλλον υπάρχει κάποια σύγχυση- είναι η πρόταση του υπουργού Οικονομικών για περαιτέρω εξέλιξη του ESM ώστε να μπορεί, για παράδειγμα, να διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στην πρόληψη κρίσεων στην Ευρωζώνη» επεσήμανε, αναλυτικότερα. 
 Επί της αρχής, ωστόσο -επανέλαβε- είναι σαφές ότι «κάθε κράτος μέλος πρέπει να κάνει τις δικές του μεταρρυθμίσεις». 
 Η ίδια, παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο ESM δύναται να μετεξελιχθεί προς την κατεύθυνση ενός «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου», το οποίο θα μπορεί να διαδραματίσει ειδικό ρόλο στην πρόληψη των κρίσεων. 
 Σε κάθε περίπτωση, πάντως, διευκρίνισε ότι «πρόκειται για πολύ πρόωρες συζητήσεις» και ότι «δεν αναμένονται άμεσα αποφάσεις»
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...