Με ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους άνοιξε προχθές στην ΤτΕ ο λογαριασμός που θα πρέπει να συγκεντρώσει περί τα 20 δισ. ευρώ ως "εγγύηση” για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κουμπαράς αυτός σε ένα μέρος του θα είναι... αυτοτροφοδοτούμενος από το "νέο”χρήμα που θα συγκεντρωθεί μέσω των εκδόσεων που θα γίνουν πριν από την "καθαρή” έξοδο. Έτσι για παράδειγμα στο ΥΠΟΙΚ γίνεται προσπάθεια η πρώτη κατάθεση στον λογαριασμό αυτό να είναι το 1,4 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. που συγκεντρώθηκαν με την πρόσφατη
έκδοση του πενταετούς ομολόγου. Το ποσό αυτό αποτελεί "νέο” χρήμα που μπήκε στην έκδοση καθώς το 1,6 δισ. ευρώ, όπως αρχικά είχε σχεδιασθεί, αποτελεί ανταλλαγή ομολόγων από την έκδοση του 2014.
έκδοση του πενταετούς ομολόγου. Το ποσό αυτό αποτελεί "νέο” χρήμα που μπήκε στην έκδοση καθώς το 1,6 δισ. ευρώ, όπως αρχικά είχε σχεδιασθεί, αποτελεί ανταλλαγή ομολόγων από την έκδοση του 2014.
Οπως έχει σχεδιασθεί από τον ΟΔΔΗΧ οι εκδόσεις που θα γίνουν μέχρι και το τέλος του προγράμματος δεν έχουν στόχο να συγκεντρώσουν επιπλέον ρευστότητα και να αυξήσουν το χρέος, αλλά να συμβάλουν κατα πρώτο λόγο στη "διακριτική” αναδιάρθρωσή του, πριν αρχίσει η επόμενη φάση συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους με το πακέτο μεσοπρόθεσμης παρέμβασης που το Δ.Ν.Τ περιμένει να συγκεκριμενοποιήσει η Ευρωζώνη. Άλλωστε στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι πράξεις που γίνονται από τον ESM στο πλαίσιο του πακέτου των βραχυπρόθεσμης παρέμβασης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που έχουν αρχίσει από τον Ιανουάριο φέτος. Η ελάφρυνση αυτή στοχεύει στο να μειώσει το χρέος κατά 20% ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής - όπως έγινε και με το πενταετές - όταν η αγορά δείχνει ώριμη να υπερβεί το ποσό της έκδοσης που αφορά στην αναδιάταξη υποχρεώσεων επόμενων ετών και διαπιστώνεται πρόθεση εισόδου "νέου” χρήματος - σε συννενόηση με τον ESM - θα διευρύνεται η έκδοση και το υπερβάλλον ποσό θα αυξάνει τη βάση του ειδικού λογαριασμού. Όλες αυτές οι διαδικασίες εντάσσονται στα όρια της απόφασης της 15ης Ιουνίου.
Στον λογαριασμό αυτό αναμένεται ότι θα κατεθούν σταδιακά και μέχρι τον Αύγουστο του 2018 περί τα 9 δισ. ευρώ μέσω των δόσεων που απομένουν μέχρι το τέλος του προγράμματος, ενώ σε συννεοήση με τον ESM θα καθορίζεται ανάλογα με την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων/ιδιωτικοποιήσεων το ποσό που θα μπορεί να ενισχύσει τον λογαριασμό "εγγύηση” για την "καθαρή” έξοδο στις αγορές. Αμέσως μετά την έναρξη των συζητήσεων για την πλέον συγκεκριμένη μορφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα διευκρινισθεί το αν οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομολόγα από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θα συσσωρεύνται επίσης στον λογαριασμό αυτό ή θα κατευθυνθούν στην εγγύηση της αποπληρωμής του Δ.Ν.Τ.
Σε κάθε περίπτωση η ενεργοποίηση του λογαριασμού αυτού σηματοδοτεί την ομαλή συνέχεια στη διαδικασία αναδιευθέτησης του χρέους μέρος της οποίας είναι και η σταδιακή έξοδος στις αγορές που ξεκίνησε με το πενταετές ομολόγο και εκτός απροόπτου θα συνεχισθεί τον φθινόπωρο.
http://www.capital.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου