Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

«Μαχαίρι» σε πέντε κοινωνικά επιδόματα

Περικοπές σε επιδόματα φέρνει η τρίτη αξιολόγηση οδηγώντας στην εξαθλίωση χιλιάδες οικονομικά αδύναμους πολίτες. Το Μνημόνιο προβλέπει ανατροπές σε πέντε επιδόματα, ήτοι τα αναπηρικά, οικογενειακά, εκπαιδευτικά, στεγαστικά και μεταφορικά μέχρι τέλους του 2017, με το ΔΝΤ να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην περικοπή των δαπανών για λογαριασμό αναπηρικών επιδομάτων κατά 200 εκατ. ευρώ.
  • Την ανάπτυξη των μηχανισμών του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, τη δημιουργία ενός Οργανισμού Παροχών ο οποίος θα λειτουργεί ως ενιαία Αρχή πληρωμών για όλες τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας και τη συγκρότηση τριών μητρώων δικαιούχων μέχρι το τέλος του 2017.
  • Τη στοχευμένη μείωση ορισμένων επιδομάτων (οικογενειακά, θέρμανσης, φοροαπαλλαγές, εισόδου στην αγορά εργασίας) το 2017 και το 2018. Από τις μειώσεις αυτές πρέπει να εξοικονομηθούν 259 εκατ. ευρώ στη διετία.
  • Τη θέσπιση πέντε μεταρρυθμίσεων σε αντίστοιχους τομείς επιδομάτων (οικογενειακά, αναπηρίας, εκπαιδευτικά, στέγασης, μεταφορικά) μέχρι τέλους του 2017 και εφαρμογή τους από το 2018.  
Το Μνημόνιο δεν προβλέπει συγκεκριμένα ποσά που θα πρέπει να εξοικονομηθούν από τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Ειδικότερα, ανάμεσα στα 113 προαπαιτούμενα που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να εφαρμοστούν μέχρι τον Ιούλιο του 2018 στα πλαίσια της τρίτης αξιολόγησης του Μνημονίου που ξεκινά τον προσεχή Οκτώβριο υπάρχουν εκείνα που αφορούν τις πολιτικές κοινωνικής προστασίας.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν επαναξιολόγηση από τα ΚΕΠΑ όλων των ΑμεΑ και κυρίως περικοπές προνοιακών επιδομάτων, αναπηρικών συντάξεων και άλλων κοινωνικών, υγειονομικών, οικογενειακών και προνοιακών παροχών καθώς και περιορισμό των δικαιούχων.
Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2018 η κυβέρνηση θα κληθεί να προωθήσει τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των προνοιακών επιδομάτων στα πρότυπα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Σύμφωνα με Τα Νέα η μνημονιακή λογική ως προς την ενσωμάτωση όλων των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων στο επονομαζόμενο λεγόμενο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή, επαναξιολόγηση, ακόμα και κατάργηση πλήθους επιδο- μάτων αναπηρίας (μειώσεις άνω του 50% επί του συνόλου), στα οικογενειακά (θα υπάρξουν αναπροσαρμογές προς τα κάτω), στα φοιτητικά βοηθήματα, της στέγασης κ.λπ., ενώ θα μειωθούν δραστικά οι δικαιούχοι τους.
 http://www.msn.com/el-gr/money/economy/%c2%ab%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%b9%c2%bb-%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b5-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b4%cf%8c%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/ar-AAqwtq4?ocid=mailsignout

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο «κύριος Βαρδής»

Ο «κύριος Βαρδής» αγαπούσε πολύ την Κρήτη. Οποιος παρουσιαζόταν στο γραφείο του φορώντας στιβάνια, βράκα ή έστω κεφαλομάντιλο, ειδικά αν ήτα...