Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

To τεράστιο θησαυροφυλάκιο του Κατάρ

Η χώρα του Κόλπου βρίσκεται στο επίκεντρο μιας βαθύτατης διπλωματικής κρίσης, αφότου η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους μαζί της τη Δευτέρα.
Οι μετοχές έπεσαν κατά 7% στη Ντόχα, καθώς οι επενδυτές εκδήλωσαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.
Όμως, το Κατάρ υποστηρίζεται από ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει τα πάντα, με μετοχές από τη Volkswagen μέχρι την Tiffany & Co. Το τεράστιο κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της χώρας έχει επενδύσει πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές και δισεκατομμύρια, άλλα σε άλλα περιουσιακά στοιχεία. Το κεφάλαιο, που ονομάζεται
Επενδυτική Αρχή του Κατάρ, ιδρύθηκε το 2005 για να …αυγατίσει τα λεφτά που κερδίζει το κράτος-μέλος του OPEC από τους φυσικούς πόρους του.
Μεταξύ άλλων, το ταμείο τοποθέτησε τον Αύγουστο 622 εκατομμύρια δολάρια στο Empire State Realty Trust, το οποίο κατέχει και διαχειρίζεται το Empire State Building και άλλα προνομιούχα ακίνητα στη Νέα Υόρκη. Επίσης, το fund κατέχει το 8,3% της Brookfield Property, ενώ η βασιλική οικογένεια της χώρας ελέγχει σημαντικές κτιριακές εγκαταστάσεις στο Λονδίνο όπως το εμπορικό κέντρο Harrods, το Ολυμπιακό Χωριό και το Shard – το υψηλότερο κτίριο της Δυτικής Ευρώπης.
Το κρατικό ταμείο επενδύσεων του Κατάρ δραστηριοποιείται και στην ενέργεια. Συγκεκριμένα, συμμετείχε σε ομάδα επενδυτών που αγόρασε μερίδιο 61% στο δίκτυο φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα, τον Δεκέμβριο ένωσε τις δυνάμεις του με την Glencore για να αποκτήσει το 19,5% του ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα Rosneft, ενώ κατέχει και το 4,6% της Royal Dutch Shell.
Σημειώστε, επίσης, ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Volkswagen μετά από την οικογένεια Πόρσε και το γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, με την αξία του μεριδίου να αγγίζει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Άλλα σημαντικά στοιχεία ενεργητικού του περιλαμβάνουν το 13% της Tiffany Co., το 9% της Glencore, και το 21% της Siemens.
© image/jpeg
Τέλος, στον τραπεζικό χώρο το Κατάρ ελέγχει το 6% της Barclays, την οποία διέσωσε κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, και το 8% της Credit Suisse.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Που πηγαίνουν οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές

Χρήστος Κάτσικας 40.000 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 10.000...