Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Ο Γουάτσα «βλέπει» υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία

Αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία «γυρίζει», δηλώνει ο επικεφαλής της Fairfax Financial Holdings Πρεμ Γουάτσα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής εκτιμά πως τα «χειρότερα είναι πίσω μας», ενώ προβλέπει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο κ. Γουάτσα τονίζει ότι δεν τίθεται πλέον θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και υπογραμμίζει ότι το κλειδί για τη θετική εξέλιξη της οικονομίας δεν βρίσκεται στην ελάφρυνση του χρέους, αλλά στη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και στην άρση των capital controls.  Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Γουάτσα δήλωσε πως πιστεύει πως ότι τα
χειρότερα έχουν περάσει. «Η κυβέρνηση έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες ίσως δεν ήθελε να πάρει, αλλά ήταν αναγκαίες. Τα χειρότερα είναι πίσω μας. Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 27%. Αυτό είναι χειρότερο από τη Μεγάλη Ύφεση του ’29. Οι πωλήσεις ακινήτων, όπως και οι επενδύσεις, κατέρρευσαν. Αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Η οικονομία έφθασε στον πάτο και τώρα γυρίζει», σημειώνει.
Ερωτηθείς για το χρέος ο κ. Γουάτσα τόνισε πως το χρέος δεν είναι τόσο σημαντικό και εξηγεί πως δύο πράγματα είναι πιο σημαντικά: «Να περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και αυτό μπορεί να γίνει αφού η Ελλάδα έχει κάνει όλα όσα έπρεπε να κάνει. Έχει μείνει μόνο αυτό το θέμα του χρέους και η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η συμβουλή μου προς την κυβέρνηση είναι, διασφαλίστε το QE, προχωρήστε στην άρση των περιορισμών, και το χρέος δεν είναι τόσο σημαντικό. Εάν γίνουν αυτά, θα δείτε επενδύσεις να έρχονται και χρήματα να επιστρέφουν στην Ελλάδα».
Ο κ. Γουάτσα τόνισε, επίσης, πως «Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι δεν πρόκειται να υπάρξει Grexit. Ο πρωθυπουργός, ο υπ. Οικονομικών, οι πάντες, έχουν διαμηνύσει ξεκάθαρα ότι αυτό δεν αποτελεί επιλογή. Σε αυτό το περιβάλλον, με την άρση των capital controls θα επιστρέψουν πολλά χρήματα.».
Ο καναδός μεγαλοεπενδυτής εκτίμα πως όταν η Ελλάδα βγει στις αγορές όλα θα βελτιωθούν και τονίζει χαρακτηριστικά πως «το σημαντικό είναι η ποσοτική χαλάρωση και η άρση των capital controls. Η οικονομία κάνει κύκλους. Θα αναπτυχθεί, θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Αλλά για να έχει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές και να απελευθερωθεί από την ΕΚΤ και τους υπόλοιπους δανειστές, χρειάζεται να απελευθερώσει το τραπεζικό της σύστημα. Και τότε το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα».
Ο κ. Γουάτσα προτείνει ακόμα τη μείωση των φόρων, αφού «τρέξει» η οικονομία. «Πρέπει να μειώσετε τους φορολογικούς συντελεστές. Αλλά αυτό θα το κάνετε μετά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αφού έχει αρχίσει η οικονομία να τρέχει. Μόνο τότε θα έχετε την ευελιξία να μειώσετε τους φόρους. Τώρα δεν την έχετε. Επίσης, είναι σημαντικό ότι υπάρχει πλέον μια ανεξάρτητη αρχή για το θέμα των φόρων.», εξηγεί.
Όσο αφορά την ανάπτυξη ο κ. Γουάτσα εκτιμά πως υπάρξει ανάπτυξη 5%, 6% και 7%. «Δεν έχω καμία αμφιβολία. Αρκεί να κάνετε αυτά που είπα. Από τη στιγμή που αποκτήσετε πρόσβαση στις αγορές, και αυτό μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, οι πάντες θα είναι ικανοποιημένοι. Δεν θα χρειάζεται να σας δανείζουν τα ευρωπαϊκά κράτη και η ΕΚΤ. Θα σας δανείζουν ιδιώτες, Αμερικανοί, Καναδοί και άλλοι», τόνισε.
Τέλος, ερωτηθείς για την έλλειψη δανεισμού από άλλες χώρες εκτός ΕΕ, ο κ. Γουάτσα εξηγεί πως αυτό δεν γίνεται επειδή «υπάρχουν οι φήμες περί χρεοκοπίας ή ότι μπορεί να φύγετε από το ευρώ. Η χώρα έχει κάνει τις επιλογές της. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Για να είμαι ειλικρινής, θα μπορούσε να συμβεί το 2015 με το δημοψήφισμα. Φτάσατε πολύ κοντά. Αλλά αυτό τελείωσε».
http://www.sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...