Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

Ο Πούτιν ήρε μέρος των κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, με διάταγμα το οποίο υπέγραψε, ήρε, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, σειρά οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί κατά της Τουρκίας, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού βομβαρδιστικού S-24 από τουρκικό μαχητικό στον εναέριο χώρο της Συρίας τον Νοέμβριο του 2015. 
 Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήρθησαν οι κυρώσεις που αφορούσαν τη μίσθωση Τούρκων εργαζομένων που απασχολούνται στη Ρωσία, όπως και τις δραστηριότητες τουρκικών εταιρειών σε διάφορους τομείς της οικονομίας.   Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους εξουσιοδότησε το υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει την Άγκυρα για τη μερική
ανανέωση της συμφωνίας που αφορά τους όρους βάσει των οποίων οι πολίτες των δύο χωρών μπορούν να επισκέπτονται ο ένας τη χώρα του άλλου, η οποία είχε υπογραφεί το 2010. Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος, με το διάταγμα αυτό, διεύρυνε τις κατηγορίες των Τούρκων πολιτών που θα μπορούν να επισκέπτονται τη Ρωσία χωρίς βίζα.
 Στην παρούσα φάση, οι εξαιρέσεις που υπάρχουν αφορούν τα πληρώματα των τουρκικών αεροπορικών εταιρειών, τους κατόχους των υπηρεσιακών διαβατηρίων οι οποίοι επισκέπτονται τη Ρωσία για επαγγελματικούς λόγους και για σύντομο χρονικό διάστημα, όπως και τα μέλη των οικογενειών τους. 
 Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι οι εξαιρέσεις θα ισχύσουν μόνο στην περίπτωση που η Τουρκία υιοθετήσει αντίστοιχα μέτρα. 
 Στις αρχές Μαΐου, μετά τις συνομιλίες του κ. Πούτιν με τον ομόλογό του της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι τα μέρη κατέληξαν σε «συνολική απόφαση» για την άρση των οικονομικών περιορισμών. 
 Σχετική διακήρυξη είχαν υπογράψει στις 22 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη οι αντιπρόεδροι των κυβερνήσεων των δύο χωρών, Αρκάντι Τβόρκοβιτς και Μεχμέτ Σιμσέκ αντίστοιχα. 
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μονομερής διαγραφή του χρέους παραμένει μια ώριμη και αναγκαία διεκδίκηση

Του Θοδωρή Βουρεκά Στους καιρούς μας το χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) δεν είναι προφανώς φαινόμενο μόνο ελληνικό ή φαινόμενο του αποδυν...