Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπρινκχάους: Σημαντικό τμήμα του ελληνικού χρέους στέκεται στο σβέρκο των ευρωπαίων φορολογούμενων

Παράξενη σιωπή επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις τάξεις της Χριστιανικής Ένωσης. Ενώ σε αντίστοιχες κρίσιμες ημέρες του παρελθόντος, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές βουλευτές συναγωνίζονταν σε σκληρές δηλώσεις σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος, αυτήν τη φορά φαίνεται σαν να κατάπιαν τη γλώσσα τους και παραπέμπουν, όταν ερωτώνται από δημοσιογράφους, στο υπουργείο Οικονομικών. Η ελληνική κρίση, φαινομενικά τουλάχιστον, δεν φαίνεται να «ηλεκτρίζει» όπως παλαιότερα.
«Τμήμα του ελληνικού χρέους στο σβέρκο των ευρωπαίων φορολογούμενων»

Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης Ραλφ Μπρινκχάους το αποδίδει στη συσσώρευση διεθνών προβλημάτων, αρχής γενομένης από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διεθνή πολιτική, και το βρετανικό Brexit. Ο 49χρονος πολιτικός, από το 2009 βουλευτής στην Ομοσπονδιακή Βουλή, έχει εξελιχθεί σε άνθρωπο εμπιστοσύνης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Έζησε από τα βουλευτικά έδρανα την ελληνική κρίση από το ξεκίνημά της και ανήκει ανάμεσα σε αυτούς που έδωσαν μάχη για να συγκεντρωθεί πλειοψηφία το κρίσιμο 2015 στη γερμανική βουλή για την έγκριση του τρίτου προγράμματος.
«Δεν ήταν τότε εύκολο ούτε στην κοινοβουλευτική μου ομάδα να βρούμε πλειοψηφία, γιατί τα ποσά που πήγαν στην Ελλάδα είναι μεγάλα κι αυτό λησμονείται συνεχώς», επισημαίνει μιλώντας στη Deutsche Welle. «Ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού χρέους στέκεται στο σβέρκο των ευρωπαίων φορολογούμενων. Γίνεται συνεχώς λόγος για τις θυσίες των Ελλήνων. Είναι σωστό, το αναγνωρίζουμε και το σεβόμαστε. Αλλά θα χαιρόμουν εάν και οι Έλληνες έβλεπαν τις επιδόσεις άλλων χωρών, όχι μόνο οικονομικά ισχυρών, αλλά και πιο φτωχών στην ΕΕ. Είναι χρήματα που απέκτησαν με πολύ κόπο οι φορολογούμενοι αυτά που θέλουν οι Έλληνες».
Ο Ραλφ Μπρινκχάους αποφεύγει να απαντήσει εάν πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.«Πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στην Ελλάδα τα επόμενα δέκα χρόνια, επ' αυτού είναι σημαντικό να συνεχιστεί γρήγορα και με μεγαλύτερη συνέπεια η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, πρέπει να δούμε τους νόμους να εφαρμόζονται. Εξ άλλου, ελάφρυνση του χρέους έχει γίνει στο παρελθόν. Το πρόβλημα του χρέους δεν θα είναι το κυρίαρχο για τα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά η αποδοτικότητα της οικονομίας, κι αυτό ελάχιστα σχετίζεται με το χρέος». 'Οπως και Β. Σόιμπλε, έτσι και ο Μπρινκχάους επιμένει ότι κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους αυτήν τη χρονική στιγμή είναι άκαιρη, ότι άλλη είναι η προτεραιότητα. 
«Δύσκολη άσκηση ισορροπίας το Eurogroup για τον Σόιμπλε»
«Διαφωνούμε για κάτι που μπορεί να είναι ίσως σημαντικό αργότερα, σε 15 με 20 χρόνια» επαναλαμβάνει. «Τώρα πρέπει να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στους επενδυτές, να πατήσουν στα πόδια τους οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τη μοναδική ευκαιρία του τουρισμού… Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις για το τι σχέση έχει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τα επόμενα 10 χρόνια με τη ελάφρυνση του χρέους, το οποίο πρέπει να επιστραφε,ί ούτως ή άλλως, σε 20, 30 χρόνια…Η συζήτηση για το χρέος είναι πλασέμπο…. Εάν περνούσαμε το χρόνο συζήτησης κάνοντας σκέψεις για το πώς θα ενισχύσουμε την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, τότε θα είχαμε κερδίσει από καιρό πολλά».
Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο της Χριστιανικής Ένωσης αποφεύγει επιμελώς να προβλέψει την έκβαση του  Eurogroup. Και δεν ζηλεύει καθόλου τη θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ο υπουργός μας Οικονομικών πρέπει να έχει δύο πράγματα προ οφθαλμών», λέει. «Το πρώτο είναι φυσικά μια λύση για την Ελλάδα, και το δεύτερο, η λύση να είναι αποδεκτή από το γερμανικό κοινοβούλιο και τον γερμανικό λαό. Και οι δύο δεν ενθουσιάζονται με την ελάφρυνση του χρέους. Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας για τον Σόιμπλε, γι αυτό η απόφαση της 15ης Ιουνίου πρέπει να προκύψει μετά από μεγάλη σκέψη».
Αλλά ούτε για τις συμβιβαστικές προτάσεις Λαγκάρντ θέλει να τοποθετηθεί. Το αφήνει στην κρίση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που θα τις διαπραγματευτεί. «Το επόμενο στάδιο είναι η γερμανική Βουλή, όπου η απόφαση του Eurogroup θα εξεταστεί για το κατά πόσο είναι βιώσιμη» λέει. «Σε κάθε περίπτωση σημαντικό είναι να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με χρηματοδοτικη συμβολή και όχι εικονική, πρόκειται για θεσμό που δεν υπάγεται στην ΕΕ, διασφαλίζει κάποια ουδετερότητα». Γενικά πάντως ο Ραλφ Μπρινκχάους είναι αισιόδοξος για την ερχόμενη Πέμπτη. Εκείνη την ημέρα έχει και γενέθλια.
http://www.topontiki.gr/article/224823/mprinkhaoys-simantiko-tmima-toy-ellinikoy-hreoys-steketai-sto-sverko-ton-eyropaion

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!