Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εurogroup: Συμφωνία με μέτρα 3,6 δισ. και μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο

Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Εξελίξεις μετά την λήξη της συνεδρίασης του Εurogroup στην Μάλτα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, είχαμε μια ‘’άτυπη’’ συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών ως προς τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Αθήνα.
Βέβαια, σημαντικό ρόλο στις διαπαραγματεύσεις διεδραμάτισε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία των συζητήσεων. Παράλληλα, όπως φαόνεται, οι ιδιαίτερα σημαντικές συναντήσεις τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα εν τέλει μετουσιώθηκαν σε
εποικοδομητικό διάλογο.
Το τεχνικό μέρος
Στα τεχνικά σημεία της διαπραγμάτευσης αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο το οποίο συζητήθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ήταν εκείνο το οποίο είχε τεθεί επί τάπητος την Τρίτη. Ειδικότερα, είχαμε αποφάσεις για εφαρμογή των μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό το 2019 και 1% του ΑΕΠ στο φορολογικό το 2020.
Πολύ σημαντικό είναι να τονισθεί πως σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του 2018, τότε οι περικοπές δεν θα σπάσουν στα δύο (2019-2020), αλλά θα εφαρμοσθούν ΑΜΕΣΑ το 2019.
Παράλληλα, ένα ακόμη σημαντικό μήνυμα της συνεδρίασης ήταν και εκείνο το οποίο θα επιτρέψει την προληπτική νομοθέτηση μέτρων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, μέτρα τα οποία θα περιέχουν διατάξεις τόσο περικοπών όσο και αντίμετρων.
Προσοχή όμως, τα όποια θετικά μέτρα εφαρμοσθούν θα πρέπει να βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τα όσα έχουν αποφασισθεί, και σίγουρα θα είναι προϊόν επίτευξης του στόχου του 3,5% πλεονάσματος.
Ερώτημα η στάση του Δ.Ν.Τ.
Ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Δ.Ν.Τ όσον αφορά τις εξελίξεις, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από την πλευρά του Ταμείου για τα πεπραγμένα της συνεδρίασης, αλλά σίγουρα οι αντιδράσεις και τα θετικά μηνύματα που εξέπεμψε το Εurogroup δεν θα μπορέσουν να αφήσουν ασυγκίνητο το Ταμείο.
Οφείλω να αναφέρω πως εδώ και ημέρες η συνολική στάση του Δ.Ν.Τ ήταν εξ’ολοκλήρου αρνητική και δεν είμαι σε θέση ακόμη να γνωρίζω το κατά πόσο και εάν έχει επέλθει πλήρης ταύτιση απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή πλευρά.
Βέβαια, είναι σχεδόν σίγουρο πως για να πεισθεί να βάλει την υπογραφή του στην ολοκλήρωση της ήδη καθυστερημένης αξιολόγησης, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις.
Αρχικά, θα πρέπει αφενος να βρεθεί κοινός τόπος σχετικά με την προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα των διεθνών βέλτιστων πρακτικών προκειμένου να κυλήσουν ομαλά οι μεταρρθμίσεις και αφετέτου να υπάρξει μια εκ νέου ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων.
Κλειδί στα προαναφερόμενα, κατά πάσα περίπτωση, θα είναι η Εαρινή Σύνοδος του Ταμείου στην Ουάσινγκτον σε λίγες ημέρες και φυσικά οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Άγνωστη η επιστροφή των Θεσμών
Σε άμεση συνάφεια με τα προαναφερόμενα ζητήματα και ερωτηματικά σχετικά με τον Δ.Ν.Τ είναι και η άγνωστη μέχρι στιγμής επιστροφή των Θεσμών πίσω στην Ελλάδα.
Κοινή θέληση όλων των εμπλεκόμενων μερών (πλην ΔΝΤ που δεν έχει αποφανθεί ακόμη δημόσια) είναι να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα το γρηγορότερο δυνατόν οι Θεσμοί και τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένουν να κλείσει άμεσα το SLA (Staff Level Agreement) και να οδηγηθούμε σε πολιτικές εξελίξεις επί του θέματος ακόμη και πριν το τέλος του μήνα.
Συμπερσματικά, μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη όσον αφορά την διάθεση για την επιτέλους εξεύρεση λύσης, η οποία όμως συνοδεύεται για ακόμη μια φορά με δυσβάσταχτα μέτρα για τον ελληνικό λαό.
Η κυβέρνηση οφείλει να κλείσει την αξιολόγηση το γρηγορότερο δυνατόν, προκειμένου η χώρα να μην αντιμετωπίσει κινδύνους το επόμενο διάστημα και φυσικά να κάνει ότι περνάει από το χέρι της προκειμένου να συμπαραρασύρει τους θετικούς οικονομικούς δείκτες προς το καλύτερο, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, το 2019 αναμένεται να αποτελέσει έτος ραγδαίων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων.
http://www.rizopoulospost.com/%CE%B5urogroup-symfwnia-malta/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-newsletter

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!