Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

«Θα πληρώνουμε αιωνίως για την Ελλάδα» - Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τ. Μάγιερ στο Focus

Οι πρώτες εκατό ημέρες της θητείας του Ντ. Τραμπ απασχολούν τις γερμανικές εφημερίδες. Σχόλια και για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και μια συνέντευξη του γερμανού οικονομολόγου Τ. Μάγιερ για την Ελλάδα.
 Οι εκατό πρώτες ημέρες που συμπληρώθηκαν από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, απασχολούν τον γερμανικό τύπο. Η εφημερίδα Tagesspiegel γράφει: «Έτσι δεν θα έρθει η βιώσιμη αλλαγή της Αμερικής. Όποιος ρωτήσει σήμερα τι κατάφερε ο Τραμπ και τι (έργο) θα αφήσει, βρίσκει μόνο μια αξιοσημείωτη επιτυχία: έναν νέο συντηρητικό δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Νιλ Γκόρσιτς θα δικάζει και σε 30 χρόνια ακόμη, όταν ο Τραμπ θα αποτελεί πια κομμάτι της
ιστορίας. Ίσως όμως ο Τραμπ να μαθαίνει από τα λάθη του. Στο κάτω κάτω ήταν μόλις 100 από τις περίπου 1460 ημέρες μιας τετραετούς θητείας».
Για το ίδιο θέμα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει: «Μετά από 100 ημέρες και με ποσοστό 44% ο Τραμπ είναι ο λιγότερο δημοφιλής αμερικανός πρόεδρος των τελευταίων 50 περίπου ετών. Εν τέλει μένει η διαπίστωση που προέκυψε και από τον προεκλογικό αγώνα ότι δεν πρέπει κανείς να μετράει την κάθε του λέξη, αλλά σίγουρα πρέπει να τον παίρνει στα σοβαρά. Αυτό όμως δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό. Ως υποψήφιος μπορούσε να απειλήσει με εμπορικό πόλεμο και πολλοί απλά αδιαφορούσαν. Όταν όμως σήμερα ως πρόεδρος, ο Τραμπ απειλεί την Β. Κορέα στρατιωτικά και εμπορικούς εταίρους όπως τη Γερμανία και την Κίνα με κυρώσεις, τότε ο υπόλοιπος κόσμος τρομάζει».
Αρχίζουν να κατανοούν τη σημασία του Brexit
Εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ερχόμενου Σαββάτου για το ζήτημα του Brexit, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Το ότι δημιουργούνται αμφιβολίες για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η απόφαση, όσο πλησιάζει το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων, δεν αλλάζει την ίδια την απόφαση. Τουλάχιστον πολλοί πολιτικοί στο Λονδίνο φαίνεται ότι αρχίζουν να κατανοούν τη σημασία και την πολυπλοκότητα του Brexit. Αυτή η διαπίστωση θα πρέπει να είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η πρωθυπουργός Μέι εξήγγειλε πρόωρες εκλογές. Βγαίνοντας ενισχυμένη από τις εκλογές με μια πιθανή νίκη, Θα μπορούσε να περάσει εσωπολιτικά πιο εύκολα πιθανούς συμβιβασμούς. Διότι η γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε σαφές την Πέμπτη στη βουλή, ότι οι βρετανικές επιθυμίες δεν είναι πια μέτρο για εκείνη. Από εδώ και πέρα μετρούν πρωτίστως τα συμφέροντα των εναπομεινάντων 27 μελών, τα οποία μέχρι τώρα εμφανίζονται ενωμένα (κάτι το οποίο δε συμβαίνει συχνά).
«Θα πληρώνουμε αιωνίως για την Ελλάδα»
Όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, στο γερμανικό περιοδικό Focus δημοσιεύεται μια συνέντευξη του οικονομολόγου Τόμας Μάγιερ, ο οποίος σκιαγραφεί ένα εξαιρετικά δυσοίωνο μέλλον για την Ελλάδα αλλά και για την ΕΕ. «Για τον γερμανό κορυφαίο οικονομολόγο Τόμας Μάγιερ η κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο κρίσιμη.  ‘Μέχρι σήμερα η Αθήνα δεν έχει θέσει τέλος στον πελατειακό  κράτος, στο οποίο η οικογένεια και η φροντίδα των φίλων και συγγενών έχουν μεγαλύτερη αξία απ' ό,τι το κράτος και η κοινωνία'».
Το περιοδικό, επικαλούμενο πληροφορίες της εφημερίδας Bild αναφέρει ότι «οι έλληνες πολίτες και οι ελληνικές επιχειρήσεις χρωστάνε όλο και περισσότερους φόρους! Τους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς καταγράφηκε νέο ρεκόρ ύψους 2,6 δις ευρώ. Συνολικά οι Έλληνες χρωστάνε στο κράτος τους 94 δις €  - περισσότερο από το μισό των ετήσιων οικονομικών επιδόσεων. Τα υψηλά χρέη προς την εφορία δεν είναι όμως ο μόνος λόγος για τον οποίο ο Μάγιερ θεωρεί τη χώρα, που απειλείται συνεχώς με πτώχευση, χαμένη υπόθεση. ‘Η κατάσταση είναι εντελώς μπερδεμένη. Για την Ελλάδα το τρένο αναχώρησε ήδη πριν από δύο χρόνια. Θα πληρώνουμε αιωνίως για την Ελλάδα!'».
Στη συνέχεια ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα μέχρι σήμερα απέφευγε να υλοποιήσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσια τομέα» για να καταλήξει στις συνέπειες για την ΕΕ: «'Σήμερα δεν υπάρχουν μέσα πίεσης στην πολύ μεγαλύτερη κρίση της Ιταλίας, γιατί η Ελλάδα δεν τιμωρήθηκε παραδειγματικά. Η ασθένεια εξαπλώθηκε με αφετηρία την Ελλάδα'».
http://www.topontiki.gr/article/218490/tha-plironoyme-aionios-gia-tin-ellada-o-epikefalis-oikonomologos-tis-deutsche-bank-t

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Κεραυνοί» ΜεΡΑ25 κατά της κυβέρνησης για το προσφυγικό: «Ανίκανη, άβουλη και μοιραία»

«Ανίκανη, άβουλη και μοιραία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο σε ένα πράγμα φαίνεται αποφασισμένη: να επιβάλει μια απάνθρωπη λύσ...