Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Στα όρια ρήξης οι δύο τάσεις του ΠΑΣΟΚ

TOY ΔΗΜΗΤΣΗ ΤΣΙΟΥΦΟΥ
Σε ανοικτή σύγκρουση οδηγούνται οι δύο κυρίαρχες τάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά τη αντιπαράθεση, της Φ. Γεννηματά με τον ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη και τον γραμματέα του κόμματος Στ. Ξεκαλάκη, στη συνεδρίαση της Κ.Ε. το Σάββατο, καθώς τα δύο στελέχη διαφώνησαν ευθέως για τη διαδικασία διεξαγωγής του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Ιούνιο.
Στον απόηχο της σύγκρουσης του Σαββάτου συνεδριάζει σήμερα, στη μία το μεσημέρι, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ, όπου με ενδιαφέρον -πέραν των άλλων- αναμένεται και η τοποθέτηση για τα εσωκομματικά δρώμενα του Ευάγγ. Βενιζέλου, καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Οι Ν. Ανδρουλάκης και Στ. Ξεκαλάκη και τα περί αυτούς 44 στελέχη της Κ.Ε. διαφώνησαν με τον διορισμό των 3.000 συνέδρων
και ζήτησαν να υπάρξει μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία θα μπορούν να πάρουν μέρους όσοι το επιθυμούν, ακόμη κι αν δεν είναι μέλη των κομμάτων και των κινήσεων που συγκροτούν τη ΔΗΣΥ, ενώ τόνισαν ότι δεν υλοποιείται η απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το 2015, όταν και αποφασίστηκε να προχωρήσουν στην ίδρυση ενός ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης.
Ο κ. Ανδρουλάκης, σε αντίθεση με την εισήγηση της κ. Γεννηματά που επέμεινε στην οργάνωση ενός προγραμματικού Συνεδρίου τον Ιούνιο, πρότεινε τη μετατροπή του Συνεδρίου σε Συνδιάσκεψη, όπου σε αυτήν θα αποφασιστεί ο οδικός χάρτης για το ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης και ζήτησε να τεθούν οι δύο προτάσεις σε ψηφοφορία, κάτι που δεν έγινε, καθώς τα στελέχη που πρόσκεινται στην πρόεδρο του κόμματος θεώρησαν ότι έγινε δεκτή η εισήγησή του και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να οδηγηθούν σε ρήξη. Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, σε άτυπη ενημέρωσή του έκανε λόγο για «δούρειους ίππους που δρουν ως χορηγοί του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ» και κατήγγειλε «μηχανισμούς στελεχών, που ενώ εμφανίζονται ως 'νέα', διέπονται και χρησιμοποιούν τις πιο παλιές και καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές στο όνομα της εξυπηρέτησης προσωπικών στόχων», σημειώνοντας πως αυτοί «δεν μπορούν να υπονομεύσουν την πορεία προς το Συνέδριο της ΔΗΣΥ».
Στα όρια ρήξης οι δύο τάσεις του ΠΑΣΟΚ
«Κάτω από το χαλί»
Στις καταγγελίες αυτές, απάντησε χθες ο γραμματέας του κόμματος Στ. Ξεκαλάκης, επισημαίνοντας πως «όσοι βλέπουν συγκρούσεις προσώπων και φιλοδοξιών είναι βαθιά νυχτωμένοι και πραγματικά προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλί τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, που είναι υγεία για κάθε κόμμα, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να συνθέτουμε».
Απαξιώ, πρόσθεσε ο ίδιος «να μπω σε λογικές και χαρακτηρισμούς που προέκυψαν μέσα από διαρροές από το ?επίσημο ΠΑΣΟΚ?», τονίζοντας πως «από τότε που υιοθετήθηκε η λογική των διαρροών στο ΠΑΣΟΚ, έγινε απορροή όλων των προοδευτικών ψηφοφόρων». «Προχθές με τον Μητσοτάκη και σήμερα Δούρειοι Ιπποι του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγη σοβαρότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν», υπογράμμισε ο κ. Ξεκαλάκης. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τις διαφωνίες του και για τον διορισμό των συνέδρων, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει ένα «ανοιχτό πολιτικό συνέδριο για τον λαό και όχι μόνο για κομματικούς ή θεσμικούς αξιωματούχους». Δεν μπορεί, πρόσθεσε «να υιοθετηθεί η λογική ?έχεις τίτλο, μπαίνεις''. Είσαι απλός πολίτης, μέλος του ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και υποψήφιός του το 2015, αλλά σήμερα δεν έχεις κάποια θεσμική ιδιότητα, έχασες, δεν έχεις δικαίωμα συμμετοχής». Το ΠΑΣΟΚ, κατέληξε ο κ. Ξεκαλάκης «έγινε μεγάλο επειδή είχε δεκτικότητα στη διαφορετικότητα των απόψεων και ικανότητα στη σύνθεσή τους».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=114605901

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...