Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ: Βαριές ποινικές διώξεις σε βάρος 22 προσώπων για το σκάνδαλο της ΠΑΝΓΑΙΑ

Αποκαλύπτει η Κατερίνα Κατή – Documentonews.gr

Κατηγορούνται -κατά περίσταση- για απιστία και ηθική αυτουργία σ΄ αυτήν, σε βαθμό κακουργήματος, με βάση μάλιστα και τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, σχετικά με τις σκανδαλώδεις διαδικασίες πώλησης το 2013 σε ξένο fund της θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας «Πανγαία», η οποία είχε στο χαρτοφυλάκιό της 241 ακίνητα-φιλέτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documentonews, ανάμεσα στα πρόσωπα που θα βρεθούν πλέον υπόλογοι ενώπιον ανακριτή διαφθοράς είναι: Χρήστος Σκλαβούνης, Πρόεδρος ΤΧΣ από τον Μάϊο του 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2015 Πέτρος Χριστοδούλου,τότε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ. Αποχώρησε το 2014

Γιώργος Ζανιάς, υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών από 17 Μαϊου μέχρι 5 Ιουλίου του 2012. Μόλις παραιτήθηκε από την Υπουργία ανέλαβε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

Δημήτριος Δημόπουλος, ήταν ψηλά στην ιεραρχία της ΕΤΕ και ο στενότερος συνεργάτης και προσωπικός φίλος του τότε διευθυνοντα της ΕΤΕ, Αλεξ.Τουρκολιά.

Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος από το 2010 ως τον Ιούλιο 2015

Αριστοτέλης Καρυτινός, επικεφαλής του κλάδου ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας από το 2008 ως το 2014 και μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ

Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, συνιδρυτής και επικεφαλής της Invel Real Estate .

Σταύρος Κούκος, Πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας

Στο μικροσκόπιο της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας που διενήργησε η επίκουρη εισαγγελέας Διαφθοράς, Αγγελική Τριανταφύλλου, επί των ημερών της Ελένης Ράικου, η οποία μετά την ολοκλήρωση της κι αφού της υποβλήθηκε το σχετικό πόρισμα παρήγγειλε την άσκηση της ποινικής δίωξης, είχε βρεθεί η τότε Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με διευθύνοντα σύμβουλο τον επιστήθιο φίλο του Αντώνη Σαμαρά, Αλέξανδρο Τουρκολιά, ο οποίος απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2016.

Αποκαλύψεις για το σκάνδαλο είχε κάνει το Hot Doc.

Όπως είχε δημοσιευτεί στο τεύχος 40 του περιοδικού Hot Doc:

«Η εταιρεία ΠΑΝΓΑΙΑ ιδρύθηκε το 2010 ως θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, έχοντας στο χαρτοφυλάκιο της 241 ακίνητα, εκ των οποίων τα περισσότερα (96%) είναι καταστήματα της ΕΤΕ σε όλη την επικράτεια.

Σκοπός της ΠΑΝΓΑΙΑ -έγραφε τότε το Hot Doc poy που επιβεβαιώνεται πλήρως από την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, ήταν η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ, όρος ο οποίος φέρεται να μην τηρήθηκε, αφού σύμφωνα με τις ενδείξεις έχουμε να κάνουμε με ένα ξεπούλημα δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, με χρήματα που το μεγαλύτερο ποσοστό τους προήλθαν από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες. Λεφτά, δηλαδή, που έδωσαν από το υστέρημά τους οι ίδιοι οι πολίτες.

Η διοίκηση της ΕΤΕ το 2013 αποφάσισε την πώληση του 66% των μετοχών της ΠΑΝΓΑΙΑ στο επενδυτικό κεφάλαιο ισραηλινών συμφερόντων με έδρα στην Ολλανδία, Invel Real Estate, στο οποίο τα νήματα κινεί ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, ο Μπένι Στάινμετζ.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν χαρακτηριζόταν από… διαφάνεια, κάτι που αποδεικνύεται και από το αντίτιμο που τελικά «κατέβαλε» το συγκεκριμένο fund για τα ακίνητα της ΕΤΕ.

Ειδικότερα, δημιουργήθηκε μία εταιρεία spv (σ.σ. όχημα ειδικού σκοπού), την οποία ήλεγχε 100% το εν λόγω fund. Η εταιρεία – «όχημα» φέρεται να πήρε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα ύψους 421 εκατ. ευρώ, με σκοπό να χρηματοδοτήσει τη μητρική της εταιρεία (Invel Real Estate) για να μπορέσει εν τέλει να εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΝΓΑΙΑ. Μάλιστα, η διαδικασία δεν έγινε μέσω διεθνή διαγωνισμού.

Η ΠΑΝΓΑΙΑ πριν την εξαγορά προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία μετείχε τόσο η ΕΤΕ εισφέροντας ακίνητα καθαρής αξίας 72,2 εκατ. ευρώ όσο και η Invel Real Estate με ακίνητα καθαρής αξίας 73,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 7,4% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στη συνέχεια, η εξαγορά του υπόλοιπου 58,6% (σ.σ. που υπολείπεται από το συνολικό 66% που εξαγόρασε) έγινε με καταβολή μετρητών εξ ιδίων πόρων της Invel ύψους 160, 50 εκατ. ευρώ, αλλά και με χρηματοδότηση από την spv -την εταιρεία «όχημα» που δανειοδοτήθηκε από την ΕΤΕ με 421 εκατ. ευρώ- μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου, το οποίο ήταν ισόποσο με το δάνειο που έλαβε η θυγατρική της Invel από την Εθνική.

Ενδείκνυται να σημειωθεί πως το δάνειο που πήρε η θυγατρική – «όχημα» εταιρεία ήταν άκρως προνομιακό, αφού ήταν περίπου 3%, την ώρα που οι έλληνες φορολογούμενοι έχουν βγάλει από τις τσέπες τους δισεκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια για την ανακεφαιλαιοποίηση των τραπεζών. Επιπρόσθετα, το επιτόκιο ήταν πολύ χαμηλότερο από το μέσο της πιστοδοτικής αγοράς και πολύ μικρότερο από το επιτόκιο που η ίδια η τράπεζα δανειζόταν, καθώς το μέσο επιτόκιο της εποχής κυμαινόταν στο 6%.

Εκτός του ότι το Δημόσιο δεν εισέπραξε καν φόρους μεταβίβασης από αυτή την αγοραπωλησία, η Εθνική Τράπεζα καλείται να πληρώνει ενοίκιο για τα ακίνητα τα οποία πούλησε και συνέχιζε να μισθώνει, αντί του ποσού των 80 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας όταν το μέλος του ΤΧΣ και της Επιτροπής Ελέγχου, Ανδρέας Μπερούτσος, μετά από θυελλώδεις αντιδράσεις και διαβουλεύσεις υπέβαλε την παραίτησή του, καταψηφίζοντας τη συναλλαγή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Μπετρούτσος διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με στελέχη του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σώρος, ο οποίος ενδιαφερόταν για την εξαγορά της ΠΑΝΓΑΙΑ.

Οι Ερωτήσεις των Ξηροτύρη και Τσούκαλη στη Βουλή

Ερωτήσεις για το ζήτημα κατέθεσαν στη Βουλή οι τότε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη και Νίκος Τσούκαλης, ζητώντας από τον τότε υπουργό Οικονομικών απαντήσεις για τα «σκοτεινά» σημεία της συμφωνίας.

Μεταξύ άλλων οι δύο βουλευτές θέλησαν να πληροφορηθούν για το λόγο που δεν πραγματοποιήθηκε διεθνής διαγωνισμός, όπως επίσης με ποια κριτήρια το ΤΧΣ ενέκρινε αυτή τη συναλλαγή.

Ακολούθησε η απάντηση της επικεφαλής του ΤΧΣ, η οποία υπεραμύνθηκε των επιλογών της, θεωρώντας κερδοφόρα τη συμφωνία στο υπ’ αριθμ. 491/6-12-2014, με τον κ. Στουρνάρα να προωθεί απλά τα απαντητικά έγγραφα των ΤΧΣ, Τράπεζα της Ελλάδας και της Εθνικής Τράπεζας ως απάντησή του στις Ερωτήσεις των δύο βουλευτών».

https://olympia.gr/2017/04/21/%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CF%8E/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=i_megali_dikaiosi_varies_pinikes_dioxis_se_varos_22_prosopon_gia_to_skandalo_tis_pangaia&utm_term=2017-04-21

1 σχόλιο:

  1. Are you desperately in need of a hacker in any area of your life??? then you can contact; ( hackintechnologyatGMAILdotCOM ) services like; -hack into your cheating partner's phone(whatsapp,bbm.gmail,icloud,facebook, twitter,snap chat and others) -Sales of Blank ATM cards. -hack into email accounts and trace email location -all social media accounts, -school database to clear or change grades, -Retrieval of lost file/documents -DUIs -company records and systems, -Bank accounts,Paypal accounts -Credit cards hacker -Credit score hack -Monitor any phone and email address -Websites hacking, pentesting. -IP addresses and people tracking. -Hacking courses and classes CONTACT THEM= .hackintechnologyatGMAILdotCOM WHATSAPP +12132951376(WHATSAPP) my services are the best on the market and 100% security and discreet work is guarantee

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υποψήφιος με τη ΝΔ από τη φυλακή ο Μπελέρης;

Η έμφαση που έχει δώσει η ΝΔ και η κυβέρνηση στην αποφυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη από τις αλβανικές φυλακές έχουν θέσει σε σοβαρή δοκιμασία τ...