Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σκόπια ώρα μηδέν. Σε απόλυτη ακυβερνησία

Τέσσερις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι.
Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που εκλήθη να κάνει τις επόμενες εκλογές άμεσα, αλλά παραμένει στη θέση της λαμβάνοντας πολιτικές αποφάσεις χωρίς καμία νομιμοποίηση από τον λαό. Η βουλή δεν έχει ακόμη πρόεδρο, η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη αβεβαιότητα και το εθνοτικό χάσμα των κατοίκων, μεγαλώνει. Όλα αυτά την ώρα που έρχονται δημοτικές εκλογές τον Μάιο, ωστόσο δεν μπορούν να προκηρυχθούν αυτή τη στιγμή επισήμως και να οργανωθούν, ή να μετατεθούν, αφού όπως είπαμε η βουλή δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί σε
Σώμα. Με λίγα λόγια, το ενδεχόμενο να λήξει η θητεία των δημάρχων και αυτοί να παραμείνουν στη θέση τους, είναι και αυτό ορατό.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που παραμένει στη θέση του, αρνείται διαρκώς να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και αλβανικών κομμάτων, που συγκροτούν κυβερνητική πλειοψηφία. Το επιχείρημα του είναι ότι η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος στο οποίο έχουν συμφωνήσει οδηγεί στην καντονοποίηση του κράτους και μακροπρόθεσμα στην "αλβανοποίησή" του.
Η δε αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο Ιβανόφ για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.
Από την άλλη όμως, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, το κόμμα του οποίου πρώτευσε στις εκλογές, έλαβε τη διερευνητική εντολή αλλά δεν μπόρεσε να συγκροτήσει κυβερνητική πλειοψηφία με κάποιο από τα αλβανικά κόμματα. Ο ίδιος συντάσσεται με τις θέσεις του Ιβάνοφ και ζητάει νέες εκλογές.

Κόντρα ΕΕ-Ρωσίας με φόντο τη ΠΓΔΜ

Από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προσπάθησε να πείσει τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ
"Η στάση μου σχετικά με τη διερευνητική εντολή παραμένει αμετάβλητη, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται τα πολιτικά και νομικά εμπόδια", δήλωσε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τουσκ, στα Σκόπια.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι "η παρατεταμένη πολιτική κρίση επιβραδύνει την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ" και ότι "επαφίεται στην ίδια τη χώρα να βρει μια λύση που να βασίζεται σε δημοκρατικές αρχές, την ευπρέπεια και την κοινή λογική". Στη λογική αυτή συμφωνούν και οι ΗΠΑ.
Μάλιστα, η ΕΕ εξετάζει κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα εναντίον των Ιβάνοφ - Γκρουέφσκι τα οποία περιλαμβάνουν από περιορισμούς εισόδου στα κράτη-μέλη της ΕΕ μέχρι οικονομικά μέτρα, όπως μέτρα δέσμευσης κεφαλαίων και οικονομικών πόρων. Τα μέτρα αυτά, τα οποία λειτουργούν ως μέσο διπλωματικής πίεσης, αποφασίζονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Με τις θέσεις πάντως των Γκρούεφσκι - Ιβάνοφ έχει συνταχθεί το Κρεμλίνο που τόσο με δηλώσεις της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, όσο και του ίδιου του Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορούν τη Δύση για εμπλοκή στα εσωτερικά της ΠΓΔΜ, επισείοντας κινδύνους αποσταθεροποίησης της περιοχής.
Και να σημειώσουμε πως την ίδια ώρα η ΠΓΔΜ κατηγορεί την Αλβανία για παρεμβάσεις στο εσωτερικό της, με αφορμή τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του ΥΠΕΞ Ντμίτρι Μπουσάτι γύρω από την κατάσταση που διαμορφώνεται. Ο Ράμα κατηγορεί την ηγεσία των Σκοπίων για πολιτική διακρίσεων εις βάρος των Αλβανών της ΠΓΔΜ, που αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.

Ανησυχίες για κλιμάκωση και αντίθετες διαδηλώσεις

Η καθημερινότητα το τελευταίο διάστημα καταγράφει πορείες οπαδών του Γκρούεφσκι, την ώρα που όλοι περιμένουν να ξεκινήσουν πορείες υποστηρικτών του Ζάεφ.
Αυτό πάντως που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, είναι δημοσίευμα της εφημερίδας Ρεπούμπλικα που σημειώνει ότι "οι πολίτες οργανώνονται εθελοντικά και δημιουργούν καταλόγους για άμεση κινητοποίηση".
Το άρθρο υποστηρίζει ότι "οι πολίτες που δημιουργούν τέτοιες εθελοντικές ομάδες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αυξηθούν και θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο όταν δοθεί εντολή".
Το άρθρο αποκαλεί τα μέλη αυτών των ομάδων "φύλακες του κράτους και των θεσμών" και σε περίπτωση που το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης – SDSM, "προσπαθήσει να σφετεριστεί τα θεσμικά όργανα, θα υπάρξει συνολική αντίδραση".
http://news247.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!