Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η μεσαία τάξη "αναστενάζει" από τους φόρους - τι δείχνουν οι αριθμοί

Του Σπύρου Δημητρέλη 
Μια οικονομία μισθωτών και συνταξιούχων αποκαλύπτουν τα δεδομένα από την επεξεργασία των περυσινών φορολογικών δηλώσεων, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι πολίτες δηλώνουν συντριπτικά μεγαλύτερο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, γεγονός που ουσιαστικά δείχνει και το μέγεθος της παροικονομίας στην Ελλάδα, αφού μόνο η εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης αποκάλυψε εισοδήματα ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ώρα καταγράφονται στα στοιχεία και οι επιπτώσεις της κρίσης, όπου περίπου 7 στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν ότι ζουν με εισόδημα έως 1.000 ευρώ το μήνα.
Ειδικότερα, από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 2016 (εισοδήματα 2015) προκύπτουν τα εξής: - το σύνολο των νοικοκυριών που υπέβαλε φορολογική δήλωση ανέρχεται σε 6,1 εκατ. - το συνολικό εισόδημα που δήλωσαν τα 6,1 εκατομμύρια νοικοκυριών ανέρχεται σε 75,1
δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αυξήθηκε κατά περίπου 7 δισ. ευρώ στα 82,1 δισ. ευρώ μετά την εφαρμογή των τεκμηρίων που θεωρητικά αποκάλυψαν εισοδήματα που δεν είχαν δηλωθεί
- τα εισοδήματα που δηλώθηκαν προέρχονται κατά κύριο λόγο από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις. Συγκεκριμένα τα  59,4 δισ. ευρώ δηλώθηκαν από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, ενώ 6,052 δισ. ευρώ ήταν τα εισοδήματα τα οποία προήλθαν από ακίνητα. Τα υπόλοιπα ποσά εισοδημάτων αναλύονται σε 4,676 δισ. ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα,  3,77 δισ. ευρώ από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και υπεραξία από μεταβίβαση κεφαλαίου και 1,25 δισ. ευρώ από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Εισόδημα φτώχειας
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το 64% των νοικοκυριών δήλωσε ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, δηλαδή έως 1.000 ευρώ το μήνα. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά (38,1%) δηλώνουν εισόδημα έως 5.000 ευρώ ετησίως.
Εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ δήλωσαν πέρυσι μόλις 24.695 νοικοκυριά (μόλις το 0,4% των νοικοκυριών).
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μόλις το 17,6% των νοικοκυριών πληρώνει το 77,1% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Πρόκειται για 1.089.920 νοικοκυριά με δηλωθέντα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ στις πλάτες των οποίων έπεσαν φόροι 6,192 δισ. ευρώ. Το 26,3%, παρά το γεγονός ότι εμφανίζει αθροιστικό εισόδημα περίπου 7,5 δισ. ευρώ, δεν καταβάλει φόρο εισοδήματος καθώς καλύπτεται από το αφορολόγητο όριο εισοδήματος αφού δηλώνει εισόδημα έως περίπου 9.500 ευρώ που ήταν το αφορολόγητο έως και τη χρήση 2015.
http://www.capital.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!