Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΑΔ για καταναγκαστική εργασία στη Μανωλάδα

Καταδικαστική απόφαση για «καταναγκαστική εργασία στις φυτείες φράουλας στη Μανωλάδα» εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο. Το Δικαστήριο έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι το κράτος παρέβη τις υποχρεώσεις του προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων.
Η απόφαση αφορά 42 προσφεύγοντες από το Μπαγκλαντές που ζουν στην Ελλάδα, για καταγγελία που είχε γίνει το 2013.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΔΑΔ οι προσφεύγοντες οι οποίοι δεν είχαν άδεια εργασίας, είχαν προσληφθεί από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013 για να συλλέξουν φράουλες σε αγρόκτημα στη Μανωλάδα. Τους είχαν υποσχεθεί μισθό 22 ευρώ για επτά ώρες εργασίας, και 3 ευρώ για κάθε ώρα υπερωρίας.
Δούλεψαν καθημερινά από τις 07.00 έως τις 19.00 υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών. Ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό. Με ομόφωνη απόφασή του το ΕΔΑΔ αναγνώρισε ότι υπήρξε παραβίαση του Α.4.2 της ΕΣΔΑ (Απαγόρευση των καταναγκαστικών έργων).
Έκρινε ότι η κατάσταση των προσφευγόντων αποκάλυπτε εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία, με δεδομένο ότι η εκμετάλλευση μέσω της εργασίας αποτελεί «μια πτυχή εμπορίας».
Το Δικαστήριο έκρινε επίσης, ότι το κράτος παρέβη τις υποχρεώσεις του προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να προστατέψει τα θύματα, να διερευνήσει αποτελεσματικά τα διαπραχθέντα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.
Στους προσφεύγοντες επιδικάστηκε αποζημίωση 16.000 ευρώ για καθέναν που συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου και 12.000 ευρώ για τους υπολοίπους προσφεύγοντες για το σύνολο των βλαβών που τους προκλήθηκαν. Επίσης, το Δικαστήριο τους αναγνώρισε 4.363,64 ευρώ συνολικά για τα δικαστικά έξοδα.

Ευθύνες σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ επέρριψε ο Σ. Κοντονής
«Την κατάσταση, η οποία επικρατούσε στη χώρα κατά τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ» καταδεικνύει η καταδικαστική απόφαση, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, που σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει από τότε την επονείδιστη κατάσταση και τις επερχόμενες καταδίκες της χώρας και είχε ζητήσει να αρθεί το απαράδεκτο καθεστώς εργασίας και διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών». «Όμως», συνέχισε, «δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε με αποτέλεσμα η χώρα να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «οι ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επί του θέματος αυτού, ξεπερνούν τις συνήθεις πολιτικές ευθύνες διότι η διεθνής καταδίκη της χώρας άπτεται της εθνικής αξιοπρέπειας, για την οποία συστηματικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αδιαφορούν». Όπως είπε, «η κυβέρνηση έχει θεσπίσει στο νέο νόμο του ασφαλιστικού (4387/2016) την έκδοση εργοσήμου για την αγροτική εργασία, δηλαδή για όλους όσοι εργάζονται, ακόμη και για μετανάστες που δεν έχουν ακόμη νομιμοποιητικά έγγραφα, αλλά απασχολούνται σε τέτοιες εργασίες».
Στη δήλωσή του, ο κ. Κοντονής απευθύνθηκε και προς τους συνδικαλιστές δικαστές, τονίζοντας: «Καλό θα είναι οι δικαστικές ενώσεις να μην εξαντλούν τη μαχητικότητά τους σε αντιπολιτευτική ρητορική, αλλά να τοποθετούνται σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης που εγείρουν σοβαρές αντιδράσεις της κοινωνίας σε υποθέσεις που άπτονται του σκληρού πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχετική του ανακοίνωση, σημείωσε πως η απόφαση για την υπόθεση της Μανωλάδας «αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου» λέγοντας πως «τόσο η απόφαση όσο και το σκεπτικό που τη συνοδεύει, καταδεικνύουν πως η ΝΔ του κ. Σαμαρά δεν αδιαφορούσε απλώς για τις καταστάσεις ζούγκλας που επικρατούσαν στην εν λόγω περιοχή, αλλά έδειχνε ανοχή σε εγκληματικές πράξεις».
«Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε», υπογράμμισε, «πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν δίστασε να επιβάλει με νόμο τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, υπονομεύοντας τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
http://www.eklogika.gr/news/Katadikh-ths-Elladas-sto-EDAD-gia-katanagkastikh-ergasia-sth-Manwlada--30-03-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...