Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Λούκα Κατσέλη: «Γιατί στον κόσμο λιγοστές είν’ οι κυρίες…»

Γράφει ο Σπύρος Pιζόπουλος

Από χθες το απόγευμα είναι στη δημοσιότητα η ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη των θέσεων του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας. Η Λούκα Κατσέλη θα εγκαταλείψει τη θέση της Προέδρου, καθώς προσκρούει στις περιοριστικές διατάξεις του νέου νόμου για τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες τουλάχιστον έτσι όπως ψιθυρίζεται στην αγορά ήταν προσεγμένα «φωτογραφικές» για την περίπτωσή της. Και σ’ αυτό είχε βάλει –πάντα κατά τους ίδιους ψιθυρισμούς– το «χεράκι» της η τρόικα. Εδώ που τα λέμε η τρόικα ποτέ δεν συμπάθησε την Κατσέλη. Ήταν ο δικός της νόμος που προστάτεψε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και γι αυτό μπήκε σαν όρος στην πρώτη αξιολόγηση του
νέου προγράμματος η ανατροπή αυτού του πλαισίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τους πλειστηριασμούς σπιτιών τα δάνεια των οποίων είναι «κόκκινα». Αλλά και στη θητεία της στο υπουργείο Εργασίας επέδειξε σθεναρή αντίσταση σε μια σειρά ζητημάτων που έβαζαν από τότε στο τραπέζι οι δανειστές και τώρα τα περνάνε «νεράκι».
Η συμβολή της Κατσέλη υπήρξε επίσης καθοριστική με τους λεπτούς χειρισμούς της ως επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών την πολύ κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού του 2015 με την απόφαση για τα capital controls. Παράγοντες της αγοράς της αναγνωρίζουν μεγάλη και θετική συμβολή στην αποφυγή πανικού, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Αλλά και στην Εθνική έδωσε ένα τόνο αποτελεσματικότητας, όπως έγινε για παράδειγμα με την πώληση του Αστέρα, που μετά από παλινωδίες μεγάλου χρονικού διαστήματος έφτασε στο «δια ταύτα».
Τα σημειώνω αυτά διότι η Κατσέλη θα μπορούσε ήδη να τα έχει βροντήξει και να τους έχει χαιρετήσει. Παραμένει στη θέση της για ένα και μόνο λόγο. Για να είναι πραγματικά αξιοκρατική η διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας της τράπεζας, η οποία δεν είναι μια τυχαία τράπεζα. Είναι το πλέον ιστορικό και προβεβλημένο πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με ηγετικό ρόλο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το ποιοι θα βρίσκονται στο τιμόνι της, από πού θα προέρχονται και τι θα έχουν στο βιογραφικό τους, ασφαλώς έχει πολύ μεγάλη σημασία και για την Τράπεζα και για το τραπεζικό σύστημα συνολικά αλλά στο τέλος τέλος και για την τύχη της ελληνικής οικονομίας.
Επιδεικνύει, λοιπόν, ένα σπάνιο ήθος, το οποίο ίσως και να μην αξίζει πλέον σε αυτή τη χώρα έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα. Και όχι μόνο φεύγει με το κεφάλι ψηλά αλλά κάνει κυριολεκτικά στο ακέραιο το καθήκον της, γνωρίζοντας η ίδια καλύτερα από όλους μας τη σημασία που έχουν τα πρόσωπα σε ένα αφελληνισμένο τραπεζικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται στον πλήρη κι απόλυτο έλεγχο των δανειστών.
Ένας από τους πιο πολυτραγουδισμένους, στα χείλη των Ελλήνων, στίχους του αείμνηστου Στέλιου Καζαντζίδη λέει «γιατί στον κόσμο λιγοστές είν΄ οι κυρίες». Η Λούκα Κατσέλη απέδειξε πως είναι μία από αυτές. Τις λιγοστές αληθινές κυρίες.
ΥΓ: Σήμερα που μιλάμε -αν εξαιρέσουμε την Τράπεζα Αττικής που βρίσκεται «μεταξύ ζωής και θανάτου»- δεν υπάρχουν πλέον ελληνικές τράπεζες. Αναρωτιέμαι μήπως, μετά τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβέρνηση αποφασίσει να επιδείξει την πολιτική γενναιότητα που απαιτείται, για να προκηρύξει και άδειες για νέες τράπεζες… 
 http://www.rizopoulospost.com/l

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...