Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Κούρεμα και μετοχοποιήσεις στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Ενώ η προστασία  της πρώτης κατοικίας και η δημιουργία αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) είναι τα τελευταία μεγάλα αγκάθια  στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, οι  δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο κανόνων και ρυθμίσεων για τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων  επιχειρηματικών δανείων, που αποτελεί προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αναθέρμανση της αγοράς. Κατευθυντήριος  άξονας είναι η διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων και θέσεων απασχόλησης και όχι η στήριξη των μετόχων - οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις θαχάnουν τον έλεγχο των εταιρειών
τους.  Η λύση θα περιλαμβάνει εκπόνηση business plan, κούρεμα, αναδιάρθρωση και μετοχοποίηση οφειλών. Οι τράπεζες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να πωλούν προβληματικά δάνεια σε εξειδικευμένες εταιρίες-distress funds.
Με την εφαρμογή του σχεδίου οι τράπεζες θα γίνουν μεγαλομέτοχοι σε εκατοντάδες μεγάλες και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και θα ελέγχουν τελικά τεράστιο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Αποκτώντας μετοχές έναντι δανείων θα βελτιώσουν την εικόνα των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων, θα περιορίσουν επισφάλειες και θα εγγράψουν κέρδη από την ακύρωση προβλέψεων.
  Κυβέρνηση και Θεσμοί συμφωνούν σε μόνιμου χαρακτήρα ρυθμίσεις, που θα εξυπηρετούν δύο πρωταρχικούς στόχους:
- Να «ζωντανέψουν» επιχειρήσεις που μπορούν να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν και να συμβάλουν στην αναθέρμανση της οικονομίας και την τόνωση της απασχόλησης
- Να εξυγιανθούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και να απελευθερωθεί χρηματοδότηση για τις υγιείς επιχειρήσεις
 Οι δύο σημαντικότερες  παράμετροι του σχεδίου  θα είναι η μετοχοποίηση μέρους των  ρυθμιζόμενων υποχρεώσεων και η δυνατότητα πώλησης προβληματικών δανείων.
 Και αλλαγές διοικήσεων
 Οι αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρήσεων θα περιλαμβάνουν κατά κανόνα  «συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο»:  Μέρος των δανειακών υποχρεώσεων θα μετατρέπεται σε μετοχικό κεφάλαιο και η τράπεζα θα καθίσταται μέτοχος της επιχείρησης. Ετσι το υπόλοιπο του χρέους θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις προβλεπόμενες ταμειακές ροές. 
Επίσης, θα τεθεί σε εφαρμογή η αποκαλούμενη Λειτουργική Αναδιάρθρωση (Operational Restructuring): Θα αλλάζει η διοίκηση της επιχείρησης όταν οι τράπεζες τη θεωρούν βιώσιμη υπό προϋποθέσεις, αλλά η διοίκηση δεν συνεργάζεται. Ή δεν κρίνεται ικανή να υλοποιήσει το σχέδιο.  
 Αγορά NPLs  και distress funds
Καινοτομία  για την Ελλάδα αποτελεί η  προβλεπόμενη δημιουργία  αγοράς εταιρικών δανείων, όπου θα δραστηριοποιούνται εξειδικευμένες επιχειρήσεις. Ως προς το προφίλ αυτών των distressed funds και τους κανόνες λειτουργίας τους υπήρχαν μέχρι την τελευταία στιγμή διαφωνίες. Ενδέχεται τελικά να συμμετέχουν σ’ αυτές και οι ελληνικές τράπεζες.
Τα funds θα αγοράζουν προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια σε χαμηλή τιμή και εν συνεχεία θα προσπαθούν να αναδιαρθρώσουν την επιχείρηση, ενδεχομένως μετοχοποιώντας μέρος των απαιτήσεων τους. Σε  εταιρείες μη βιώσιμες θα προσπαθήσουν να πάρουν πίσω τα χρήματα τους  - και κάποιο κέρδος -  με ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Κανόνες και προϋποθέσεις
Τα βασικά σημεία της νέας ρύθμισης, η οποία θα βασίζεται στον «νόμο Δένδια», αλλά με σημαντικές αλλαγές είναι:
•Οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις θα κατηγοριοποιούνται  σε βιώσιμες και μη βιώσιμες. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά θα επιλέγεται ο τρόπος εξυγίανσης και το "μείγμα" κουρέματος, μετοχοποίησης δανείων, ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων κλπ. 
•Οι εταιρείες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους θα καλούνται σε διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες. Θα ελέγχεται η βιωσιμότητά τους και θα κατατίθεται business plan. Στο σχέδιο αυτό θα βασίζεται  η αναδιάρθρωση των δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μετατρέπονται σε μετοχικό κεφάλαιο και οι τράπεζες θα μπαίνουν στο διοικητικό συμβούλιο, λαμβάνοντας αποφάσεις πάνω στο στρατηγικό σχέδιο για τη βιωσιμότητα της εταιρείας. 
•Με βάση τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης και την προσωπική περιουσία των ιδιοκτητών θα αποφασίζεται το «κούρεμα» στα δάνεια μέχρι συγκεκριμένο ποσό, κι αφού πρώτα έχουν γίνει ρυθμίσεις σε φόρους και εισφορές στα Ταμεία. 
•Μπαίνουν «ρήτρα ανάπτυξης» και «ρήτρα εργασίας» στη ρύθμιση: Οι επιχειρηματίες που θασυμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση δανείων, θα δεσμεύονται για συγκεκριμένες αναπτυξιακές κινήσεις που θα δώσουν ώθηση στην εταιρεία τους. Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλίζουν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας
•Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η ρύθμιση υποχρεώσεων μπορεί να συνδυάζεται με διαγραφή μέρους του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης  δεν είναι εκ συστήματος κακοπληρωτής. Θα  εξετάζεται δηλαδή αν έχει άλλη περιουσία κι αν έέχει τη δυνατότητα να πληρώσει. Επίσης, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. 
http://www.sofokleousin.gr/

1 σχόλιο:

  1. Είσαι σε οποιαδήποτε οικονομική δυσκολία; ΑΝ ΝΑΙ! Επικοινωνήστε με την Kvithyll Finance and Mortgages Limited® για μικρά και μεγάλα ποσά δανείων. Προσφέρουμε όλα τα είδη δανειακών υπηρεσιών για να καλύψουμε τις οικονομικές σας ανάγκες όπως το προσωπικό δάνειο, το δάνειο σταθεροποίησης χρέους, το επιχειρηματικό κεφάλαιο, το επιχειρηματικό δάνειο, το δάνειο εκπαίδευσης, το στεγαστικό δάνειο με χαμηλό επιτόκιο 2%. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: kvithyllfinance@gmail.com Η οικονομική ικανοποίησή σας είναι ο Στόχος μας και η συνεργασία σας μαζί μας θα είναι μια καλή εμπειρία. Whatsapp: +17816567138 η πίστωση είναι ανοιχτή σε όλους ανεξάρτητα από την εθνικότητα.

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: kvithyllfinance@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...